Elda Bakeri, her representert ved Torbjørn, Matthias og Anders, er en av de tre finalistene i Årets bakeri 2019. (Foto: Lise Bjelland)

Dette er finalistene i «Årets Bakeri 2019»

Elda Bakeri (Gjesdalsveiens Conditori AS), Majas Bakeri og W.B. Samson er i finalen i «Årets Bakeri 2019». Vinneren kåres 8. mai.

Publisert

Bransjeorganisasjonen Baker- og Konditorbransjens Landsforening står bak prisen som ble delt ut for første gang i fjor. Da vant Edgars Bakeri i Mandal. Juryen ledes av Vigdis Myhre Næsseth (Fossekall) og består i tillegg av Beret Mette Haga (Innovasjon Norge), Hilde Mortvedt (See New) og Oddbjørn Roksvaag (Vest Vind Media).

Les også: Edgars Bakeri i Mandal ble Årets bakeri i 2018

Innovasjon og nyskapingsevne

I årets konkurranse er det bedriftens innovasjon og nyskapingsevne som blir tillagt mest vekt ved vurderingen av de nominerte bakeriene. Her skal juryen vurdere bedriftenes innovasjon, hvordan det har vært jobbet systematisk med innovasjon og hva resultatene er av innovasjonen.

– Innovasjon og nyskapning er i seg selv ikke lønnsomt, men inngår i bedriftens totale konsept, og skal bidra til vekst av enten omsetning eller lønnsomhet. Skal det være en innovasjon, må dette være noe som etter hvert vil forandre bedriftens forretningsmodell. En nyetablering i seg selv er ikke innovasjon, slik juryen har vurdert dette. En innovasjon og evne til nyskapning kommer som følge av vanlig drift gjennom mange år. Det er noe som tvinger seg frem for at bedriften skal fortsette å være attraktiv i markedet, sier juryleder Vigdis Myhre Næsseth i en pressemelding.

16 bakerier var nominert

– Juryen har fått inn 16 nominasjoner, og vi har jobbet systematisk for å komme frem til et utvalg som går videre til finalen i kåringen. Det har vært et krevende arbeid, da det er mange gode bakerier som ville fortjent å få en finaleplass. Bransjen preges nå i større grad av optimisme og tro på at nordmenn ønsker tilgang gode bakervarer og gode opplevelser med norske bakervarer, sier Næsseth.

Les også: Disse 16 bakeriene er nominert til «Årets bakeri 2019»

Stor bredde blant finalistene

Juryen har kommet frem til tre bakerier som går videre til finalen. Disse tre representerer en bredde, fra relativt små til større aktører. De har alle jobbet systematisk med innovasjon over en lengre periode, og har blitt synligere i markedet med sitt konsept.

Elda Bakeri (Gjesdalsveiens Conditori AS), Sandnes

Et bakeri i Sandnes som over en lengre periode kun har satset på et glutenfritt sortiment. Elda Bakeri har lyktes godt med dette gjennom sunn og lønnsom drift. De har bygget stein på stein, og har vært i forkant av etterspørselen i markedet for glutenfrie produkter. Deres egne erfaringer som matallergikere har gjort at bakeriet ser muligheter der andre bakerier ser problemer.

Majas Bakeri, Larvik

Et mindre bakeri i Larvik som har vært drevet godt over en lengre periode. De har innsett nødvendigheten av å snu seg fra å være et tradisjonelt bakeri med utsalg, til å bli et etterspurt og attraktivt sted. Man har fokusert på å få til gode matopplevelser gjennom tilpasset butikkløsning. I tillegg har man engasjert et designbyrå for å planlegge ny innredning av utsalg/kafè, der kundeopplevelsen settes i fokus.

W.B. Samson, Oslo

En stor aktør som har 125-års historie i Oslo. Til tross for sin tilstedeværelse i hovedstaden med mange utsalg, har de sett at det har vært nødvendig å endre sine produksjonsmåter for å bli mer attraktive i markedet.

Ny produktfilosofi ligger til grunn når de blant annet har lagt om produksjonen av brødene sine til håndoppslag og lang modning.

Fremheve gode bakerier

– Målet med kåringen er å øke bevisstheten rundt alle elementene som utgjør en vellykket bedrift, styrke samholdet i bransjen, samt å fremheve og presentere gode bedrifter, sier direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Gunnar Bakke.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS