Morten Hovde Larsen hos Temoco. (Foto: Morten Holt)

Går foran for en grønnere bransje

Temoco stiller krav til sine råvareleverandører til resirkulert og kortreist rustfritt stål, bearbeidet med ren strøm under skikkelige arbeidsforhold.

Temoco leverer blant annet bar- og kantinedisker, eller mer presist; det som er synlig på utesteder, hoteller og kantiner.

– Vi er nok det første firmaet i vår bransje i Norge og Norden, og kanskje i hele verden, som virkelig har tatt tak i dette, sier eier og daglig leder for Temoco, Morten Hovde Larsen.

– Vi ønsket å dra i gang noe som virkelig monner!

Sjokkerende funn

Da han for en stund tilbake begynte å studere nærmere hvor råvarene kom fra, var resultatet sjokkerende. – Det meste kom fra Asia og Øst-Europa, produsert under dårlige arbeidsforhold, og med «skitten» strøm. Stålet, som blir fraktet fra Asia til Europa, blir fraktet med store supercontainerskip. 16 sånne skip forurenser like mye som alle biler på jorden. Dette måtte vi bare ta tak i, forklarer han.

Fant løsningen i Finland

Hovde Larsen begynte å lete etter mulige råvareleverandører/stålprodusenter som produserer så rent og så nært som mulig.

Han fant fram til finske Outokumpu, som har investert mye for å bli en ledende produsent av stål ved bruk av resirkulert stål, og det svenske «søsterselskapet» Avesta.

– Vi skal ikke lenger bruke «langreist» stål i våre produkter, sier Hovde Larsen.

– Outokumpu har høyest grad av gjenbruk av stål i verden – hele 87 prosent. Det jobbes også med alternative energikilder. Hos Outokumpu er arbeidsforholdene gode, og samtidig vi får bare om lag 100 mils fraktvei til våre produsenter i Trøndelag (Rupro) og Sverige (Ytter Rostfria), forklarer Hovde Larsen, som legger til at de nordiskproduserte produktene også har høyere kvalitet.

Mer nordisk samarbeid

Han presiserer:

– Jeg kjemper for et enda bredere nordisk samarbeid, ikke bare på dette området. Vi har nordiske hotell- og restaurantkjeder, som skaper synergier og nordisk samhandel. I nordisk sammenheng sier det selv også at alle industriarbeidsplasser vi kan beholde vil være bærekraftig for samfunnsøkonomien, sier Hovde Larsen.

– Hele ideen til dette prosjektet fra vår side er miljøengasjementet vi ser hos våre kunder, særlig hos hotellkjeden Nordic Choice Hotels, som utrykker nordisk samarbeid og bærekraft i samme vending. Kjeden setter ofte presedens med sine tiltak, sier han.

Mye kan gjøres

– Selv om stålproduksjon aldri kan bli helt grønn, kan det likevel gjøres mye for miljøet. Det skal til svært mye energi for å lage og smelte stål. Energien, som tas i bruk i verden, er ofte «skitten», men det er mulig å ta grep, slik som Outokumpu har gjort, mener Hovde Larsen, som tror at flere av de «store» leverandørene i Norge vil følge Temocos eksempel.

– Våre kunder er svært positive til dette, sier Hovde Larsen.

Temoco garanterer nå alle sine kunder at alle leverandører og produsenter tilfredsstiller gjeldende krav til miljøvennlig fremstilling, innpakking og transport. Alt er laget for enkel demontering og resirkulering.

På Smak 2020

Temoco og Morten Hovde Larsen presenterte sin grønne løsning på Smak 2020. (Foto: Morten Holt)

Temoco presenterte sin nye «grønne» løsning på Smak 2020.

Temoco leverer kantineløsninger og barløsninger til utesteder og hoteller. Det dreier seg om «Flashbar» eller «Starbar». Flashbar er et modulært system. Hvis deler blir utslitt, kan de byttes ut, samtidig som du også kan gjenbruke noen av de gamle komponentene. Dette også av miljøhensyn og for bedre fleksibilitet.

Les mye mer i magasinet Horeca (nummer 1 2020)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS