Kokkelærlingene Espen Laumann og Grunde Gillund på Britannia Hotel gikk helt til topps i Norgescup 2022. (Foto: NKL)
Kokkelærlingene Espen Laumann og Grunde Gillund på Britannia Hotel gikk helt til topps i Norgescup 2022. (Foto: NKL)

Britannia til topps

Britannia Hotel gikk til topps i Norgescup. Lærlingene fra trondheimshotellet vant både kokk- og servitørkonkurransen.

Publisert
Servitørlærlingene Yohanna Habte og Joakim Stavnås fra Britannia Hotel var aller best i Norgescup 2022. (Foto: NKL)
Servitørlærlingene Yohanna Habte og Joakim Stavnås fra Britannia Hotel var aller best i Norgescup 2022. (Foto: NKL)


Kokkelaget til Britannia besto av Espen Laumann og Grunde Gillund – med Håvard Werkland fra Speilsalen som lagleder, mens servitørlaget besto av Yohanna Habte og Joakim Stavnås – med Filmon Fitsum fra Palmehaven som lagleder.

Sølv til Statholdergaarden i begge klassene

Statholdergaardens lærlinger var nest best i både kokk- og servitørlærlingene, og sikret dermed sølvet i begge klassene.

Bronseplassen i kokkekonkurransen gikk til Vaaghals i Oslo blant kokkene og Re-Naa i Stavanger blant servitørene.

Asko servering Norgescup – kokkelærlinger

1) NKL Trondheim, Britannia Hotel

2) NKL Oslo, Statholdergaarden

3) NKL Oslo, Restaurant Vaaghals

Asko servering Norgescup – servitørlærlinger

1) Britannia Hotel, Trondheim

2) Statholdergaarden, Oslo

3) Renaa Restauranter, Stavanger

– Kreativitet og kvalitet til fingerspissene

Leder av NKLs faglige utvalg og en av Norges tre A-sertifiserte dommere Kjetil Gundersen, fra NKL Vestfold, fremhever det skyhøye nivået i årets konkurranse.

– Jeg er mektig imponert over nivået alle disse unge talentene har vist under i denne konkurransen. Vi fikk servert menyer basert på gode norske råvarer, med kreativitet og kvalitet til fingerspissene, sier Gundersen.

Yrkesstolthet og arbeidsglede

Hoveddommer for servitør, leder av servitørlauget KKHR Mathias Toresen, fra Oslo Militære Samfund i Oslo, er enig i det hoveddommer kokk sier, men legger til at har vært fantastisk gøy å være sammen med fremtidens stjerner i servitørfaget.

– Det er inspirerende å se deres yrkesstolthet og arbeidsglede. Alle lagene har tatt utfordringene i oppgaven på strak arm, sier Toresen.

Kvalifisert gjennom lokale konkurranser

Seks av totalt 71 kokke- lag tok seg til finalen i Stavanger. De har kvalifisert seg gjennom lokale konkurranser i NKLs foreninger, i Stavanger fikk de muligheten til å teste sine ferdigheter mot de beste fra hele landet. I dommerpanelet satt noen av landets fremste kokker og servitører.

I tillegg til Kjetil Gundersen som hoveddommer, var blant annet Christer Rødseth, tidligere kaptein på kokkelandslaget der han vant IKA Culinary Olympics 2020, dommer.

– Jeg ser lyst på fremtiden format- og måltidsbransjen, jeg synes det er utrolig inspirerende å jobbe med lærlinger, og jeg blir så stolt når jeg ser på hva disse finalistene har prestert, sier Rødseth.

«KuttMatsvinn-prisen ble delt ut for første gang

NKL Oslos lag 2, fra Statholdergaarden vant «KuttMatsvinn-prisen 2022»

Prisen går til det kokkelaget som gjennom semifinalen og finalen klarte å utnytte råvarene på beste måte, og som hadde minst mengde unngåelig matavfall.

Juryens begrunnelse for tildelingen er lagets resultat begge dagene.

Lager tenker bærekraftig matlaging, bruker hele råvaren. Sorterer søppel. Flinke på mengde beregning.

Disse lagene deltok i finalen

Følgende lag deltok i finalen, der et kokke-lag og et servitør-lag samarbeider

Kokk: NKL Troms, Mathallen Tromsø/Servitør: Oslo, Statholdergaarden

Kokk: NKL Oslo 2, Statholdergaarden/Servitør: Trondheim, Britania Hotel

Kokk: NKL Jotunheimen, Vianvang/Servitør: Trondheim 2, To Rom og Kjøkken og Kvilehaugen Gård

Kokk: NKL Oslo 1, Restaurant Vaaghals/Servitør: Østfold, Støtvig Hotel og Restaurant Slippen

Kokk: NKL Trondheim 2, Britannia Hotel 1/Servitør: MKS Vestfold, Color Line

Kokk: NKL Trondheim 1, Britannia Hotel 2/Servitør: Stavanger, Renaa Restauranter

Norges viktigste og mest prestisjefylte konkurranse for kokk- og servitørlærlinger

Asko Servering Norgescup er den største, viktigste og mest prestisjefylte konkurransen for kokk- og servitørlærlinger i Norge.

Konkurransen arrangeres av Norske Kokkers Landsforening (NKL), der NKL Rogaland har vært teknisk arrangør siden 1987.

«I 35 år har Norgescup, nå Asko Servering Norgescup for kokk- og servitørlærlinger, bidratt til å utvikle, motivere og inspirere mange unge kokketalenter til en kokkekarriere generelt og konkurransekokker spesielt. Kokke-Norge tar av seg kokkhatten og takker Norske Kokkers Landsforening Rogaland for dugnaden, innsatsen, kontinuiteten og for evnen til å arrangere Norgescup hvert år», heter det i en pressemelding.

Vil rekruttere flere til å ta utdanning i restaurant- og matfagene

Hovedhensikten med Asko Servering Norgescup er at Asko Servering ønsker å støtte Norske Kokkers Landsforenings arbeid, med søkelys på rekruttering til restaurant- og matfag generelt, og kokk- og servitørfag spesielt. Etter mer en to år med pandemi, opplever bransjen at behovet for dyktige og kompetente fagarbeidere har blitt enda større.

– Vi må sikre at norske mattradisjoner får verdige forvaltere også i fremtiden, slik at Norge kan forbli i den kulinariske verdenstoppen. Vi har en viktig rolle i å ivareta og videreføre norske mattradisjoner, og lære nye generasjoner å ta i bruk de fantastiske norske råvarene som blir produsert av tusenvis av bønder rundt om i hele landet, sier Freuchen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS