
Britannia til topps
Britannia Hotel gikk til topps i Norgescup. Lærlingene fra trondheimshotellet vant både kokk- og servitørkonkurransen.

Kokkelaget til Britannia besto av Espen Laumann og Grunde Gillund – med Håvard Werkland fra Speilsalen som lagleder, mens servitørlaget besto av Yohanna Habte og Joakim Stavnås – med Filmon Fitsum fra Palmehaven som lagleder.
Sølv til Statholdergaarden i begge klassene
Statholdergaardens lærlinger var nest best i både kokk- og servitørlærlingene, og sikret dermed sølvet i begge klassene.
Bronseplassen i kokkekonkurransen gikk til Vaaghals i Oslo blant kokkene og Re-Naa i Stavanger blant servitørene.
Asko servering Norgescup – kokkelærlinger
1) NKL Trondheim, Britannia Hotel
2) NKL Oslo, Statholdergaarden
3) NKL Oslo, Restaurant Vaaghals
Asko servering Norgescup – servitørlærlinger
1) Britannia Hotel, Trondheim
2) Statholdergaarden, Oslo
3) Renaa Restauranter, Stavanger
– Kreativitet og kvalitet til fingerspissene
Leder av NKLs faglige utvalg og en av Norges tre A-sertifiserte dommere Kjetil Gundersen, fra NKL Vestfold, fremhever det skyhøye nivået i årets konkurranse.
– Jeg er mektig imponert over nivået alle disse unge talentene har vist under i denne konkurransen. Vi fikk servert menyer basert på gode norske råvarer, med kreativitet og kvalitet til fingerspissene, sier Gundersen.
Yrkesstolthet og arbeidsglede
Hoveddommer for servitør, leder av servitørlauget KKHR Mathias Toresen, fra Oslo Militære Samfund i Oslo, er enig i det hoveddommer kokk sier, men legger til at har vært fantastisk gøy å være sammen med fremtidens stjerner i servitørfaget.
– Det er inspirerende å se deres yrkesstolthet og arbeidsglede. Alle lagene har tatt utfordringene i oppgaven på strak arm, sier Toresen.
Kvalifisert gjennom lokale konkurranser
Seks av totalt 71 kokke- lag tok seg til finalen i Stavanger. De har kvalifisert seg gjennom lokale konkurranser i NKLs foreninger, i Stavanger fikk de muligheten til å teste sine ferdigheter mot de beste fra hele landet. I dommerpanelet satt noen av landets fremste kokker og servitører.
I tillegg til Kjetil Gundersen som hoveddommer, var blant annet Christer Rødseth, tidligere kaptein på kokkelandslaget der han vant IKA Culinary Olympics 2020, dommer.
– Jeg ser lyst på fremtiden format- og måltidsbransjen, jeg synes det er utrolig inspirerende å jobbe med lærlinger, og jeg blir så stolt når jeg ser på hva disse finalistene har prestert, sier Rødseth.
«KuttMatsvinn-prisen ble delt ut for første gang
NKL Oslos lag 2, fra Statholdergaarden vant «KuttMatsvinn-prisen 2022»
Prisen går til det kokkelaget som gjennom semifinalen og finalen klarte å utnytte råvarene på beste måte, og som hadde minst mengde unngåelig matavfall.
Juryens begrunnelse for tildelingen er lagets resultat begge dagene.
Lager tenker bærekraftig matlaging, bruker hele råvaren. Sorterer søppel. Flinke på mengde beregning.
Disse lagene deltok i finalen
Følgende lag deltok i finalen, der et kokke-lag og et servitør-lag samarbeider
Kokk: NKL Troms, Mathallen Tromsø/Servitør: Oslo, Statholdergaarden
Kokk: NKL Oslo 2, Statholdergaarden/Servitør: Trondheim, Britania Hotel
Kokk: NKL Jotunheimen, Vianvang/Servitør: Trondheim 2, To Rom og Kjøkken og Kvilehaugen Gård
Kokk: NKL Oslo 1, Restaurant Vaaghals/Servitør: Østfold, Støtvig Hotel og Restaurant Slippen
Kokk: NKL Trondheim 2, Britannia Hotel 1/Servitør: MKS Vestfold, Color Line
Kokk: NKL Trondheim 1, Britannia Hotel 2/Servitør: Stavanger, Renaa Restauranter
Norges viktigste og mest prestisjefylte konkurranse for kokk- og servitørlærlinger
Asko Servering Norgescup er den største, viktigste og mest prestisjefylte konkurransen for kokk- og servitørlærlinger i Norge.
Konkurransen arrangeres av Norske Kokkers Landsforening (NKL), der NKL Rogaland har vært teknisk arrangør siden 1987.
«I 35 år har Norgescup, nå Asko Servering Norgescup for kokk- og servitørlærlinger, bidratt til å utvikle, motivere og inspirere mange unge kokketalenter til en kokkekarriere generelt og konkurransekokker spesielt. Kokke-Norge tar av seg kokkhatten og takker Norske Kokkers Landsforening Rogaland for dugnaden, innsatsen, kontinuiteten og for evnen til å arrangere Norgescup hvert år», heter det i en pressemelding.
Vil rekruttere flere til å ta utdanning i restaurant- og matfagene
Hovedhensikten med Asko Servering Norgescup er at Asko Servering ønsker å støtte Norske Kokkers Landsforenings arbeid, med søkelys på rekruttering til restaurant- og matfag generelt, og kokk- og servitørfag spesielt. Etter mer en to år med pandemi, opplever bransjen at behovet for dyktige og kompetente fagarbeidere har blitt enda større.
– Vi må sikre at norske mattradisjoner får verdige forvaltere også i fremtiden, slik at Norge kan forbli i den kulinariske verdenstoppen. Vi har en viktig rolle i å ivareta og videreføre norske mattradisjoner, og lære nye generasjoner å ta i bruk de fantastiske norske råvarene som blir produsert av tusenvis av bønder rundt om i hele landet, sier Freuchen.