– Stek pizzaen i ordentlig steinovn

Vedfyrte og gassfyrte pizzaovner er på full fart inn i norske restauranter – og sågar inn i norske hager.

Publisert
Tore Gjesteland (fra venstre), Raimondo Arnone og Bjørn Vestly står bak Pizza Angels. (Foto: Morten Holt)

– Ingenting kan måle seg med pizza, laget av gode råvarer, stekt i en ordentlig steinovn. Slik har de gjort i Italia i hundrevis av år, sier én av gründerne bak Pizza Angels, Tore Gjesteland.

– Da jeg drev Jonas B. Gundersen i Mandal selv, kjøpte jeg meg også en vedfyrt pizzaovn til å ha hjemme, og opplevde en helt en ny «pizza-verden», forklarer han videre.

Pizzakongen

Gjesteland er pizzakongen fremfor noen her til lands. Han startet allerede i 1985 Dolly Dimple’s, og er deleier av franchisekonseptet Jonas B og Jonas B. Gundersen. Gjesteland vant også pizza-VM i 1998 sammen med Trond Moi og Craig Whitson. Gjesteland står også bak flere pizzabøker i samarbeid med blant andre de to nevnte.

Bak det nystartede selskapet Pizza Angels, som er forhandler for italienske pizzaovner, står foruten Gjesteland, Bjørn Vestly og Raimondo Arnone.

– Pizza er vår store lidenskap. Vi har reist jorden rundt og besøkt verdens beste pizzeriaer. Vi har lært av de beste, og tatt alt med oss hjem til Norge, sier de tre.

– Til sammen har vi en helt unik kompetanse på området. Alt fra etablering av en pizzeria til hvilken eltemaskin og hvilket mel du bør velge, sier Gjesteland.

Pizza fra A til Å

Arnone, eller «Dino» som han kalles, er «pizzakonsulent», og bidrar med råd og tips når nye steinovner skal inn i restaurantene. Han står også blant annet bak Glunot, et glutenfritt bakeri og en pizzeria med 120 sitteplasser i Trysil.

– I Pizza Angels tilbyr vi alt som skal til for å lage verdens beste pizza. Vi leverer og installerer verdens kanskje beste og mest anerkjente pizzaovn – håndbygde Pavesi fra Modena i Italia. Og vi bistår deg hele veien til resultatet står rykende ferskt på bordet. Om du skal starte pizzeria eller servere hjemme, forklarer Bjørn Vestly.

Også han har 20 års erfaring fra Dolly Dimple’s, og er nå daglig leder for Jonas B. Vestly har også bakgrunn fra Jæder.

Italiensk pizza

Etter at pizzaen hadde sitt inntog i Norge på 1970-tallet, har matretten hatt en vanvittig utvikling her til lands. En rekke kjeder er etablert, og frysediskene er fulle av forskjellige varianter. Vi er det landet i verden som spiser mest pizza per innbygger.

Mens svenskene for det meste har holdt seg til de italienske variantene, er det den amerikanske pizza-varianten som har vært mest populær i Norge. Men nå brer den italienske trenden seg også her til lands.

– Men – med respekt for håndverket; det går ikke an å tilby et frossent produkt og kalle det italiensk pizza, påpeker Gjesteland.

Eget håndverk

For det å lage italienske pizza er et eget håndverk. Deigen må lages dagen før, gjerne enda tidligere.. Ekte gode råvarer er helt avgjørende for resultatet.

– Men det aller viktigste er en ordentlig steinovn, påpeker de tre i Pizza Angels.

– Pizzaovnene er dessuten miljøvennlige. Inne må det være pipe over tak, men det eneste som kommer ut er damp – da røyken går gjennom vann, forklarer de tre.

Så nå oppfordrer de Norges Varemesse til å gjøre seg klare. For i 2020 er Pizza Angels på plass med sine ovner på Smak 2020. – Da må det være høl i taket, sier de tre smilende.

Pizzatrender

– Kan dere si noe om pizzatrendene ellers?

– Som alt annet blir det grønnere og grønnere. Det blir mer og mer bruk av grønnsaker, for eksempel rosenkål. Skalldyr og fisk, som for eksempel torsk og laks, blir også mer utbredt på pizzaer. Det meste kan fungere. Dessuten ser vi at «hvit pizza» – altså uten tomatsaus, kommer mer og mer.

– Eller hva med å servere pizza med Nutella som en dessertrett, sier Tore Gjesteland.

Les mye mer i magasinet Horecas sommernummer (nummer 4 2018)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS