Pizzafylll engasjerer! (Illustrasjonsfoto: Ooni)

Pizzatoppingene vi elsker og hater

Pizzafyll engasjerer. En fersk studie fra pizzaovnsprodusent Ooni avslører at ansjos er den nye ananasen.

Hawaiipizzaen har fortsatt gode levevilkår i Norge. Den har sågar sin egen dag, 20. august. (Foto: Ooni)

Debatten om ananas er innafor eller ikke har lenge dominert pizzapraten rundt middagsbordet, men nå må den eksotiske frukten se seg slått av ansjos, som dobbelt så mange rynker på nesen av.

Hawaiipizzaen har gode levevilkår

Hawaiipizzaens dag – 20. august

Lørdag 20. august feires «Hawaiian Pizza Day». Selv om ananas på pizza har skapt heftig debatt i mange år, ser det ifølge studien ut til at den eksotiske frukten holder seg aktuell. I Norge foretrekker 20 % å droppe ananas på pizzaen. Er du derimot blant de 80 % som liker ananas på pizzaen, kan du feire den klassiske ananas- og skinkekombinasjonen på Hawaiipizzaens dag.

En fersk undersøkelse utført av analyseselskapet YouGov avdekker sannheten om nordmenns lidenskapelige forhold til pizzafyll. Undersøkelsen ble utført sommeren 2022 blant 1014 personer i Norge, og én av fem respondenter svarte at de ikke liker ananas på pizza.

Men det viser seg at avsmaken er enda større for ansjos, som hele 42,61 % rangerte som sin minst foretrukne topping. Hawaiipizzaen med sitt karakteristiske skinke- og ananasfyll har med andre ord fortsatt gode levevilkår her til lands.

Det ser dermed lyst ut for Hawaiipizzaens internasjonale dag den 20. august.

Ja, vi elsker pepperoni og kjøttsaus

Det er forskjell som pizzafyllet i de nordiske landene. (Foto: Ooni)

Norge er Nordens pizzanasjon – for ja, hele 1 av 4 nordmenn spiser pizza én til to ganger ukentlig. Til sammenligning spiser bare 1 av 10 svensker og finner pizza like ofte. Danskene spiser minst pizza.

To kjøttbaserte toppinger samler norske pizzaelskere; pepperoni og kjøttsaus.

Danskene er svake for parmaskinke - og potet!

Våre svenske naboer har en forkjærlighet for kebabpizza og sopp, og i Finland er kokt skinke og pepperoni nasjonale favoritter.

Felles for alle respondentene i undersøkelsen er at de elsker fersk mozzarella. Undersøkelsen viser også at nordmenn har en forkjærlighet for kjøttboller og nachochips på pizzaen sammenlignet med sine nordiske naboer. Men én ting er vi enige om i Norden – pepperoni troner på toppen av favorittoppinger. Vil du lage en klassisk pepperonipizza hjemme, så finner du oppskrift og fremgangsmåte her: Ooni oppskrifter.

Særsvensk fenomen: Pizza med banan og karri

Den særsvenske pizzatoppingen banan og karri fenger ikke i Danmark og Finland.

Her til lands er vi litt mer tilbøyelige til å teste ut denne eksotiske kombinasjonen, som muligens er så langt unna tradisjonell, napolitansk pizza man kan komme. Men det er dette som er gøy – pizza kan varieres i det uendelige.

Forbrukerpreferanser betyr mye for oss

Tryll frem nye favoritter, som denne med syltet ananas og chorizo. (Foto: Ooni)

– For oss i Ooni er det viktig å forstå hvordan folk flest liker pizzaen sin – og dette inkluderer også pizzatoppinger, forklarer Arthur Bovino, Ooni Head of Pizza Content, og legger til:

– Vi ønsker å utvide vår kulinariske horisont og gi Ooni-brukere (og alle pizza-entusiaster) inspirerende oppskrifter på skikkelig god pizza - gjerne med et lokalt glimt i øyet. – Denne undersøkelsen har gitt oss et verdifullt innblikk i hva man liker i Norge og Norden når det gjelder pizza. Resultatene vil være til stor hjelp når pizzakokkene på testkjøkkenet vårt skal utvikle nye oppskrifter, sier han.

Pizza 24 timer i døgnet

En Ooni pizzaovn tar liten plass, og lar deg tilberede ekte, italiensk pizza. (Foto: Ooni)

– Pizza er allerede en ikonisk matrett, og vanens kraft er stor. Nå som egen pizzaovn er det nye «må-ha-hjemme», har kreativiteten fått ny oppsving. De klassiske toppingene utfordres (riktignok uten ansjos!). Vi lever, ånder og sover pizza til alle døgnets tider. Vi eksperimenterer hele tiden med fyll, deig og saus. Vårt fokus er å inspirere pizzaelskere til å nyte fantastisk pizza til alle døgnets – og årets – måltider. Enten det er frokost, lunsj, middag eller dessert. Eller som vi sier i Ooni; «Making Pizza around the clock». Et motto som er en del av vårt DNA, sier Arthur Bovino.

Ooni Koda 16 pizzaovn

Ooni pizzaovn Koda 16 er gassdrevet, og gir deg muligheten til å utforske alle tenkelige (og utenkelige) toppinger. Hvorfor ikke bli familiens pizzabaker eller pizzaiolo, som det heter på italiensk?

Ooni Koda 16 pizzaovn har en utsalgspris fra 5990 kroner.

Ooni

Ooni er kjent for sine bærbare pizzaovner. Ovner som skal gi alle muligheten til å lage den best mulige pizzaen.

Ooni pizzaovner er historien om en ung finne, Kristian Tapaninaho, som har laget verdens første bærbare, vedfyrte pizzaovn.

Alt startet med grunnleggerens frustrasjoner over at hans pizzaer ikke ble like gode som de han fikk ute på pizzeriane. Som ingeniør og produktdesigner bestemte han seg derfor for å lage en egen ovn. Etter flere prøve-feile-forsøk hjemme i bakgården var den første prototypen klar, og verdens første bærbare og vedfyrte pizzaovn var født. Siden har det blitt utviklet pizzaovner som varmes opp med både gass, pellets og kull.

Sammen med sin kone, Darina Garland, grunnla han Ooni i 2012, og sammen har de revolusjonert utendørskjøkkenet med verdens første mobile pizzaovn. Samtlige ovner oppnår en temperatur på 500 grader, og er klare til bruk på mindre enn 25 minutter. Temperaturen er det dobbelte av temperaturen til en vanlig ovn. Dette er den perfekte temperaturen for å lage den berømte napolitanske pizzaen, og pizzaene stekes i Oonis ovner på et minutt.

Siden oppstarten har selskapet vokst fra en familiedrevet virksomhet til et prisvinnende selskap med hovedkontor i Skottland som følges av pizzaelskere over hele verden.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS