De tre beste i NM i servitørfaget i 2022. Magne Gaut fra Le Bistro vant (i midten), med Birk Torp fra Spontan Vinbar (til høyre) på sølvplass, og Rolf Wenstad (Norsk Restaurantskole) på bronseplass.
De tre beste i NM i servitørfaget i 2022. Magne Gaut fra Le Bistro vant (i midten), med Birk Torp fra Spontan Vinbar (til høyre) på sølvplass, og Rolf Wenstad (Norsk Restaurantskole) på bronseplass.

Kongepokal til vinneren av NM i servitørfag

Vinneren av NM i servitørfaget i september blir belønnet med Kongepokalen. Det er første gang det skjer.

Tidligere har vinneren av NM i kokkekunst blitt belønnet med den høythengende pokalen, men i år får altså også en av deltakerne i NM for servitører også muligheten til få HM Kongens pokal med seg hjem.

Innsendingsfrist 20. august

Mesterskapet arrangeres i Tines lokaler på Kalbakken mandag 25. og tirsdag 26. september.

Konkurransen arrangeres av Servitørlaget KKHR i samarbeid med Tine, Asko Servering, NHO Reiseliv og Norsk Restaurantskole.

Fristen for å levere innsendingsoppgaven er 20. august.

Innsendingsoppgaven

Første del av oppgaven er en kvalifiseringsoppgave. Her skal det lages en skriftlig oppgave som skal sendes inn til vurdering. Den består av en innledningsdel med informasjon om den enkelte og vedkommendes faglige historie. I tillegg skal man komponere en meny etter gitt sesong. Menyen skal bestå av fire retter etter gitte råvarer (teoretisk). Det skal settes en vinpakke til menyen med øl til en av rettene, med gode og utfyllende begrunnelser til hvorfor valgene gjøres.

Råvarene som kan benyttes er følgende:

* Til forrett: Jordskokk

* Til hovedrett: Lam med to stk. garnityrer, klassisk tilberedning av potet og saus

* Til dessert: Plomme og bakverk

Den fjerde retten kan plasseres hvor som helst i menyen, og valgfrie råvarer kan benyttes. Den avsluttende delen av oppgaven skal fortelle om den enkeltes motivasjonsfaktorer innenfor faget, og om hvilke mål og håp man har for videre utvikling.

Her kan du lese hvordan det gikk i NM i servitørfag i 2022

Første konkurransedag

De første oppgavene skal gjøres på et bord rettet mot tribunen (publikum). Man får utdelt et bord som flere av oppgavene skal gjennomføres på.

* «Boxing» av bord

* Blindlukting av brennevin

* Vinsmaking (en musserende, 2 hvite og 2 røde)

* Serviettbretting (10 servietter på 10 minutter)

* Mystery box-oppgave

Etter pausen fortsetter konkurransen med:

* Transjering og flambering av plommer. Disse skal anrettes til to personer med pisket krem som tilbehør.

* Bar (drinker som kan bli benyttet og oppskrifter på disse vil sendes ut på et senere tidspunkt).

Finaledag

Konkurransedagen starter med dekking av bord til sju personer. Deretter skal følgende oppgaver gjennomføres: 

* Mat- og vin i kombinasjon 

* Aperitiff: Sablering av Champagne og «one pour» til alle gjester 

* Dekantering av vin

* Samarbeid med kokken om å servere fireretters meny der ost transjeres og serveres som tredje rett.

Du kan lese mer om konkurransen på Servitørlauget KKHRs Facebook-side

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS