Nils Flatmark fra Britannia Hotel er vinner av NM i kokkekunst 2022. Her sammen med commis Maria Tingstad. (Foto: Sven Erik Knoff/NKL)

Vant NM i kokkekunst

Nok en Britannia-kokk har markert seg. Soussjefen på hotellet, Nils Flatmark, er vinner av NM i kokkekunst 2022. Magne Gaut fra Le Bistro er vinneren av NM i servitørfag 2022.

Nils Flatmark (til venstre) er vinneren av NM i kokkekunst. Her sammen med commis Maria Tingstad. (Foto: NKL)

Flatmark er dermed direkte kvalifisert for Årets kokk 2023. Vinneren der blir Norges Bocuse d’Or-deltaker i 2024 og 2025.

Siriyaporn Rithisirikrerg fra Thon Hotel Lofoten i Svolvær kapret sølvplassen i NM i kokkekunst. Rithisirikrerg får dermed representere Norge i Nordic Chef i juni 2023.

Petter H. Soma fra Fisketorget i Stavanger endte på bronseplass.

I servitørklassen endte Birk Torp (Spontan Vinbar) på sølvplass og Rolf Wenstad (Norsk Restaurantskole) på bronseplass.

Les mer om NM i servitørfag 2022 lengre ned i saken

Erfaring fra Brimi, nå Britannia Hotel

Nils Flatmark i aksjon. (Foto: Morten Holt, arkiv)

Nils Flatmark kommer fra Trondheim. Han er tidligere kokk på Vianvang (Arne Brimi), og har også vært kjøkkensjef for BrimiBue.

Nå er han soussjef på prisbelønte Britannia Hotel i Trondheim.

Med seieren i NM vinner Flatmark også Hans Majestet Kongens Pokal, det gjeveste norske trofé som deles ut under norske mesterskap. Maria Tingstad var commis for Flatmark i NM.

Tidligere i år vant også Nils Flatmark (sammen med Tonje Svee) den aller første utgaven av «Nordic Green Chef», da konkurransen ble arrangert i Danmark.

Flatmark sitter også i det nåværende styret til Norske Kokkers Landsforening, der han representerer NKL Jotunheimen.

Se hva Flatmark serverte nederst i saken

Saken fortsetter under bildet

Nils Flatmark vant, sammen med Tonje Svee, også den første utgaven av «Nordic Green Chef». (Foto: OFG)

Les også: Gull til Norge i historiens første nordiske grønne kokkekonkurranse

Kåret til beste commis

Sebastian Heggli (til høyre) var commis for Emil Lundemo i NM i kokkekunst 2022. (Foto: NKL)

Sebastian Heggli, som var commis for Emil Lundemo, ble kåret til beste commis i konkurransen.

Juryen sier. «Heggli hadde stålkontroll fra første minutt på kjøkkenet, arbeider hurtig og kontrollert, og tar styringen når det er nødvendig. Han er et godt eksempel på hvor viktig en commis er når det blir hektisk i kjøkkenet under «prepp» og service».

Juryen i NM i kokkekunst

Dette var dommerne i NM i kokkekunst 2022:

Hoveddommer: Sven Erik Renaa (driver Re-Naa, som har to stjerner i Michelin-guiden).

Plassdommer: Jan Kåre Johansen og Eline Sofie Sunde.

Smaksdommere: Kjetil Gundersen, Haflidi Halldórson (Island) Mette Julius Evensen, Lars Lian, Christer Rødseth og Wenche Andersen.

– Høy standard, mener juryleder Renaa

– Takk til NKL Trondheim for en fantastisk ramme på NM-konkurransene de siste to dagene. To konkurransedager, ukjente råvarer og spennende kombinasjoner. Maten har holdt en meget høy standard begge konkurransedagene, spesielt finalen var særdeles spennende og jevn, forteller hoveddommer for NM i kokkekunst, Sven Erik Renaa.

Årets NM i kokkekunst har vært en trestegskonkurranse for faglærte kokker og en commis med godkjent lærekontrakt. NMs faglige forankring og kreative utvikling er plassert hos Norske Kokkers Landsforenings faglige utvalg.

Steg 1: Innsendingsoppgave – 3-rettersmeny og film.

Steg 2: Dag 1: «Mystery basket» – lage mat til 8 gjester

Steg 3: Dag 2: Finale, 3-rettersmeny til 12 personer

Til topps i NM i servitørfag

Magne Gaut gikk helt til topps i NM i servitørfag - foran kompisen Birk Torp og Rolf E. Wenstad.

Som mange andre i denne bransjen, har Gaut utdanning fra Strinda videregående skole.

Han arbeider nå på Le Bistro, og har også bakgrunn fra To Rom og Kjøkken.

NM i servitørfag

I servitørklassen vant Magne Gaut fra Le Bistro (i midten), med Birk Torp fra Spontan Vinbar (til høyre) på sølvplass og Rolf Wenstad (Norsk Restaurantskole) på bronseplass. (Foto: Sven Erik Knoff/NKL)

Dette er premiene til de tre beste i NM i servitørfag:

Gullvinner: 30 000 kroner fra NHO Reiseliv Midt-Norge, 20 000 kroner fra Asko Servering til ølkelner-utdannelse, 10 000 kroner fra Chaine des Rôtisserurs, vintur til Østerrike fra Vinarius, og vinpremier fra servitørlaugets sponsorer.

Magne Gaut vant NM i servitørfag 2022. (Foto: Le Bistro)

Sølvvinner: 15 000 kroner fra NHO Reiseliv Midt-Norge og vinpremier fra servitørlaugets sponsorer.

Bronsevinner: 3000 kroner fra NHO Reiseliv Midt-Norge og vinpremier fra servitørlaugets sponsorer.

Juryen i NM i servitørfag

Dette var dommerne i NM i servitørfag 2022:

Hoveddommer: Alexander Skjefte

Dommer: Camilla Laiho Trondsen (tidligere NM-vinner)

Dommer: Joachim Andersen

Dommer: Hege Amdahl

Magne Andreas Gaut i aksjon i konkurransen. (Foto: Servitørlauget KKHR)

Dommer og organisator: Monika Kålås

Disse var med i NM i kokkekunst og NM i servitørfag 2022

Kjøkken 1

Kokk - Emil Lundemo, Hegstad & Blakstad AS, Trondheim

Commis Sebastian Heggli

Servitør - Ole August Rosengren, Brasserie France

Kjøkken 2

Kokk - Stine Strand, Quality Hotel Maritim, Haugesund

Commis Birgitte L. Engh

Servitør - Birk Torp, Spontan Vinbar

Kjøkken 3

Kokk - Petter H. Soma, Fisketorget, Stavanger

Commis William F. Thorsteinsbø

Servitør - Magne Gaut, Le Bistro

Kjøkken 4

Kokk - Siriyaporn Rithisirikrerg, Thon Hotel Lofoten, Svolvær

Commis Robin Arktander Pettersen

Servitør - Tor Espen S. Ovesen, Restaurant ELV

Kjøkken 5

Kokk - Simen Johansen, Vaaghals, Oslo

Commis Noa Ståhl

Servitør - Rolf E. Wenstad, Norsk Restaurantskole

Kjøkken 6

Kokk - Nils Flatmark, Britannia Hotel, Trondheim

Commis Maria Tingstad

Servitør - Ole Øystein Trætli, To Rom og Kjøkken

Kjøkken 7

Kokk - Sindre Hjelmseth, To Rom og Kjøkken, Trondheim

Commis Simen Lund

Servitør - elev utenfor konkurransen

Les mer om NM i kokkekunst og NM i servitørfag her. Her finner du også alle vinnerne i NM i kokkekunst gjennom tidene.

Dette serverte Nils Flatmark

Hovedretten til Nils Flatmark. (Foto: NKL)

Saken oppdateres

Forretten til Nils Flatmark. (Foto: NKL)
Desserten til Nils Flatmark. (Foto: NKL)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS