Leon Haarberg Nilsen er commis for Filip August Bendi i Bocuse d'Or 2023, som arrangeres i Lyon søndag og mandag.
Leon Haarberg Nilsen er commis for Filip August Bendi i Bocuse d'Or 2023, som arrangeres i Lyon søndag og mandag.

Commis: En unik mulighet for unge talenter

Leon Haarberg Nilsen er commis (medhjelper) for Filip August Bendi når Bocuse d'Or d 2023 dras i gnag i helgen.


Leon Haarberg Nilsen.
Leon Haarberg Nilsen.

Et ungt kokketalent med god faglig innsikt og vilje til å gjøre en brennende innsats. Det kjennetegner en commis.

Commis er fransk og har ingen god norsk oversettelse. Det er en assistent med fagbrev som ønsker å lære mer.

På Bocuse d’Or-lag er rollen svært viktig på teamet. Kun commis og kandidat får være på konkurransekjøkkenet, så halve jobben hviler på en commis.

Kan utføre de samme oppgavene

Kokketalentet som assisterer kandidaten på konkurransekjøkkenet kan på konkurransedagen utføre de samme oppgavene som kandidaten. Leon Haarberg Nilsen (21) fra Trondheim var Team Norways commis i Bocuse d’Or Europe 2022, og var selvsagt videre på laget som commis for Filip August Bendi når de når står foran den største og vanskeligste oppgaven av alle en internasjonal konkurransekokk, nemlig å prestere på høyt nivå i den globale finalen Bocuse d’Or.

– Har det som skal til for å lykkes

Filip August Bendi (til høyre) commis Leon Haarberg Nilsen. I bakgrunnen Mats Holmsen Eriksen.
Filip August Bendi (til høyre) commis Leon Haarberg Nilsen. I bakgrunnen Mats Holmsen Eriksen.

– Leon Haarberg Nilsen og jeg samarbeider veldig godt, og trives i hverandres selskap. Han gjør en enorm innsats, er målrettet, faglig nysgjerrig og mentalt sterk. Han beviste under europamesterskapet i Budapest at han har det som skal til for at vi skal lykkes, forteller Filip August Bendi.

Etter kokkeskolen på Strinda Videregående hadde Leon læretiden på Michelin-restauranten Speilsalen Han er nå ansatt på Thon Hotels. Som commis under Bocuse d’Or Europe 2022 i Budapest, bidro han til at Filip August Bendi og resten av laget hentet hjem bronsemedaljen.

Les også: Bronse til Bendi i Bocuse d’Or Europe 2022

Får god og viktig konkurranseerfaring

Selv om rollen som commis er krevende, får den unge kokken mye igjen for strevet. Ikke bare et godt innblikk i hva som kreves for å konkurrere på øverste nivå, men også matfaglig læring på høyeste nivå, mulighet til å bygge viktige nettverk tidlig i karrieren, lære å jobbe under høyt press og klare å fokusere på de viktige tingene– og ikke minst motiveres de til å konkurrere selv.

Kandidat Filip August Bendi har selv erfaring som commis i Bocuse d’Or, for Gunnar Hvarnes da de konkurrerte i Bocuse d’Or Europe i 2010 og Bocuse d’Or i 2011.

Les også: Fra commis til Bocuse d’Or-deltaker

Utrolig viktig erfaring

– Det er erfaringen jeg fikk som commis som gjør at jeg står her som kandidat i dag. Ikke bare ga oppgaven meg lyst til å konkurrere videre, men jeg opplevde også at jeg fikk en utrolig erfaring, en unik dybdelæring i faget. En bonus var jo også at jeg fikk utvidet nettverket mitt og navnet mitt nådde ut i det norske kokkemiljøet. Joda, det var et veldig bra springbrett for meg.

Team Norway består av kandidat Filip August Bendi, commis (assistent) Leon Haarberg Nilsen og trener Christopher W. Davidsen. Sven Erik Renaa er teamets president, og med det lagets fremste ambassadør og dommer i de prestisfylte Bocuse d’Or mesterskapene.

Bocuse d’Or-finalen 2023 arrangeres i Lyon søndag 22. og mandag 23. januar, og Team Norway skal konkurrere på dag en, i kjøkken nummer en.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS