På innsiden av vinregionen Bordeaux

«Inside Bordeaux» er en helt ny og innovativ guide til slottene, vinene og terroiret i en av verdens mest kjente vinregioner, og en av de mest dyptpløyende og omfattende bøkene om Bordeaux som noen gang er utgitt.

Samtidig som den er skrevet i en lettlest og tilgjengelig stil, og fullspekket med vakre og fargerike terroirkart.

Moestue Grape Selections har i dag gleden av å annonsere at den nye boka «Inside Bordeaux» er tilgjengelig for salg i Norge, samme dag som den lanseres i resten av verden.

Et nytt perspektiv

Jane Anson står bak den nye guiden til Bordeaux. (Foto: Moestue Grape Selections)

Det har blitt skrevet utallige bøker om Bordeaux, men med alt som skjer i regionen for tiden ønsket Bordeaux-eksperten Jane Anson å presentere den i et nytt lys. «Inside Bordeaux» handler derfor ikke bare om slottene, vinene og menneskene bak dem – men også om den nye generasjonen vinmakere og deres bruk av nye og innovative metoder og druetyper, samtidig som den tar for seg temaer som fremveksten av økologisk og biodynamisk vitikultur og terroir-fokusert vinmaking.

– Jeg har forsøkt å tilnærme meg regionen fra en litt annen vinkel enn det andre har gjort før og stille noen nye spørsmål. Som hvorfor smaker egentlig disse vinene som de gjør? Og hva er det som gjør at de har evnen til å modnes og utvikles med alderen på denne helt spesielle måten? Jeg hadde ikke svarene på disse spørsmålene da jeg begynte å skrive, og jeg håper at boka kan være et verdifullt bidrag i Bordeaux-diskursen fremover, sier Jane Anson.

Banebrytende forskning

I boka tar Anson blant annet for seg helt ny, banebrytende og delvis upublisert terroir-forskning fra Universitet i Bordeaux som gir leserne avgjørende innsikt i hvilke viner som kommer til å briljere i hvilken type årganger.

– Jeg ønsket å vurdere regionen med utgangspunkt i jordsmonnet og hvordan dette interagerer med ulike vekstforhold fra år til år, slik vi gjør med andre vinregioner i verdensklasse som Burgund, Barolo og Nord-Rhône – men som altså er noe man tradisjonelt sett ikke har snakket så mye om i Bordeaux, forteller Jane Anson.

Det mener hun imidlertid at det ikke er noen grunn til.

– Regionen er fire ganger så stor som Burgund, og det sier seg selv at to store elver og dusinvis av mikroklimaer og ulike typer stein, jordsmonn og helningssgrader har en innvirkning som går langt utover den særdeles grove inndelingen i vest og øst som man tradisjonelt sett har forholdt seg til i Bordeaux.

Anson mener derfor at det å ta disse faktorene med i betraktningen bidrar til en bedre forståelse av den store variasjonen i vinstiler i regionen og hvordan man kan plukke ut de beste kjøpene i ulike årganger.

– Til tross for de mange fremskrittene som har blitt gjort i både vinmarker og kjellere i Bordeaux de siste årene, kommer man ikke unna det faktum at kvaliteten på en vin i en bestemt årgang i aller høyeste grad avhenger av samspillet mellom jordsmonnet og det maritime klimaet i denne delen av Frankrike, hevder Jane Anson.

Informative kart

I arbeidet med boken har Anson jobbet med blant andre vitikulturprofessor Kees van Leeuwen og andre eksperter på området for å produsere 58 helt nye kart, som illustrerer for eksempel grusterrassene på vestsiden og kalksteinsplatåene på østsiden – og hun bruker så disse kartene for å forklare hva jordsmonnet betyr for vinen i glasset og hvilken innvirkning dette har på ulike årganger.

Disse fargerike kartene er både vakre og informative, og de kan foldes ut slik at leserne får et overblikk over både landskap og slott med deres respektive underliggende terroirer.

– Dette er den første – i hvert fall engelskspråklige – boka som har et så klart fokus på terroiret i regionen og trekker tydelige og direkte anvendelige linjer mellom jordsmonn, mikroklima og hvorfor vinene smaker som de gjør, sier Christopher Moestue, grunnlegger og produktdirektør i vinimportselskapet Moestue Grape Selections, som distribuerer Inside Bordeaux i Norge.

En dypere innsikt

Boka pløyer både dypt og bredt – de store klassifiserte slottene er selvsagt inkludert og omtales med imponerende detaljrikdom, men man finner også maleriske og levende beskrivelser av selv de minste kommuner og eiendommer, deriblant en rekke lovende mindre slott som er på vei opp og frem, og som skinner stadig sterkere på Bordeaux-himmelen – men som foreløpig går under radaren til de aller fleste.

– Jeg har forsøkt å tone ned det historiske perspektivet man tradisjonelt har anlagt og heller vektlegge hva som skjer på slottene i dag – hvem som driver dem, hva som er nytt, hvorfor du burde bry deg om det og hvordan du kan forvente at vinene herfra smaker. Boka omfatter over tusen eiendommer og viner, og hver eneste én av dem er tatt med fordi jeg mener at det er noe spennende og interessant å fortelle om dem, sier Jane Anson.

«Inside Bordeaux» har med andre ord et høyt detaljnivå, men bryter ned de ulike delene av regionen på en jordnær og upretensiøs måte som gir et klarere og tydeligere bilde av Bordeaux som region. Boka gir dermed vinelskere en rekke nye perspektiver å anlegge når de skal velge ut hvilke viner de skal anskaffe seg, i tillegg til en dypere innsikt i menneskene, metodene og ideologiene som har formet disse vinene.

– Det handler om å forenkle og levendegjøre relasjonen mellom regionen Bordeaux og menneskene som drikker vinene herfra, oppsummerer Anson.

– En fryd å lese

– «Inside Bordeaux» tar for seg både nye trender og eldre årganger, og Jane har en engasjerende og uformell skrivestil som gjør relativt tekniske og komplekse temaer til en fryd å lese om. Denne boka kommer utvilsomt til å bli en fast følgesvenn for Bordeaux-fansen – og vinelskere generelt – i lang tid fremover. Den er rett og slett en uvurderlig guide i jakten på gode Bordeaux-kjøp, konstaterer Christopher Moestue.

Inside Bordeaux

Antall sider: 708 sider

Forfatter: Jane Anson

Forlag: BB&R Press

Pris: 770 kroner (selges den eksklusivt i Norge i Moestue Grape Selections’ egen nettbutikk)

Nettside: Moestue.com

Jane Anson

Forfatteren og vinskribenten Jane Anson har blitt beskrevet som intet ringere enn «verdens dyktigste og mest kunnskapsrike Bordeaux-ekspert – ingen over, ingen ved siden av».

Hun har bodd i Bordeaux siden 2003, der hun blant annet er Decanters Bordeaux-korrespondent, skriver bøker og underviser på vinskolen Bordeaux École du Vin.

Moestue Grape Selections

Christopher Moestue etablerte i 1996 Moestue Grape Selections med formål om å importere vin og brennevin av kompromissløs kvalitet og med en tydelig geografisk signatur fra klassiske europeiske vinland. Hans evne til å lete seg frem til de beste produktene og produsentene har gjort at selskapet etter hvert har utviklet seg fra et énmannsforetak til Moestue Group, som i dag er landets største privateide vin-, øl- og brennevinsselskap og består av totalt åtte ulike firmaer i Norge, Sverige og Storbritannia.

Moestue Grape Selections stod i 2019 alene for en omsetning på 262 millioner kroner, og med Christopher ved roret og en stab av høyt kvalifiserte vinelskere drives selskapet i dag videre med den samme kompromissløse filosofien og entusiasmen som i den spede starten – bak sykkelstyret på landeveien i Burgund.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS