Caya-kokken Stefan Petrovic legger opp. (Foto: Morten Holt)

Røff mat – på raffinert vis

På Caya Restaurant & Bar i Trondheim får du «store smaker i litt mindre porsjoner». Røff mat på en raffinert måte.

Publisert
Morten Rathe leder kjøkkenet på Caya. Totalt er det seks kokker på kjøkkenet, men ved behov lånes det kokker fra de andre restaurantene i konsernet. (Foto: Morten Holt)

Caya, som ligger ved Nidelven, vis-á-vis Radisson Blu Royal Garden, er en spennende nyskapning i Trondheims restaurantverden.

Morten Rathe sørget for at Rica Nidelvens frokost ble satt på norgeskartet, og hevdet seg i flere nasjonale kokkekonkurranser. Han har også to år bak seg på Gastronomisk Institutt i Stavanger, samt seks år bak seg på kokkelandslaget, der han var med og tok sølv i VM og OL.

Nå har han satt sitt helt spesielle preg på maten som serveres på Caya i Trondheim.

Fem av kokkene på Caya – da Horeca var på besøk. Fra venstre kjøkkensjef Morten Rathe, Stefan Petrovic, soussjef Mats Thingstad, Mattias Olsson og Kjell Patrick Ørmen Johnsen. Sistnevnte var leid inn for anledningen fra CWD Catering. (Foto: Morten Holt)

Uforutsigbar på innhold

– Råvarene heter vi fra Trøndelag når vi kan, og fra resten av landet når vi ønsker. Vi arbeider hele tiden ut fra sesongen, og lager en miks av klassiske retter og nye spennende kombinasjoner, også noen uvante. Du har mange valg på menyen, forklarer kjøkkensjef og medeier i restauranten, Morten Rathe.

Stemningsfullt interiør. (Foto: Morten Holt)

– Dette er en restaurant som skal være forutsigbar på stemning og kvalitet, men uforutsigbar på innhold, legger han til.

Unik stil

Rathe er kjent for sin unike stil – noe han har overført til restauranten i Trondheim. Her finner du retter og varianter som du ikke finner andre steder.

– Det skal være retter med trøkk i. Det skal smake! Det er norsk råvarer gjort på en ren og enkel måte for å få frem hovedidentiteten i råvarene og smakene. Vi benytter oss av unorske ingredienser når vi føler rettene har behov for det, men måten å lage mat på har et nordisk særpreg, sier Rathe, og presiserer:

Soussjef Mats Thingstad (til venstre) og kjøkkensjef Morten Rathe. (Foto: Mortn Holt)

– Rettene skal være enkle å tilberede, men det skal være kontraster i smakene. Og min grunnfilosofi er: Du skal kunne smake det meste i retten i et jafs!

Den filosofien har han tatt inspirasjon fra Mathias Dahlgren i Stockholm, som er kjent for at maten skal treffe deg slik at smakene treffer deg på samme tid.

Gjør ting annerledes

Caya Restaurant & Bar i Trondheim. (Foto: Morten Holt)

Sammen med de andre kokkene, anført av soussjef Kim André Olsen og Mats Thingstad, arbeides og letes det daglig etter nye spennende varianter, og det er endringer på menyen et par ganger i uka.

– Jeg føler at vi har funnet identiteten vår. Alt vi gjør – gjør vi litt annerledes enn andre, sier Thingstad, også med bakgrunn fra Rica/Scandic Nidelven og også fra hotellet på andre siden av Nidelven, Radisson Blu Royal Garden.

Sentrale personer i Caya Restaurant & Bar. Fra venstre Jonas Olsson (restaurant- og barsjef), Trond Åm (eier), Therese Sommervoll (restaurant og barsjef/sommelier), Morten Rathe (eier og kjøkkensjef) og Nina Karlsen (eier). (Foto: Morten Holt)

Kjell Patrick Ørmen Johnsen i CWD Catering, men for anledning i kjøkkenet på Caya da Horeca er på besøk, sier det enkelt: – Her får du røff mat på en raffinert måte!

Ikke hvite duker

Selv om Caya i løpet av kort tid er blitt kjent for å servere kvalitetsmat, finner du ingen hvite duker i lokalene. Det er en røff stil i restauranten.

Utenfor Caya Restaurant & Bar, med utsikt utover Nidelven mot hotellet Scandic Nidelven. (Foto: Morten Holt)

– Det må ikke være hvite duker for å skape og levere kvalitet, sier eier Nina Karlsen. Sammen med søsteren etablerte hun Søstrene Karlsen i 2004. Nå eier hun fire attraktive spisesteder i Trondheim, som inngår i samme konsern. I tillegg har CWD Catering et stort produksjonskjøkken i kjelleren på Søstrene Karlsen.

Lange bordsettinger

Caya skal være et sted du skal «bli» på, og Rathe og Karlsen presiserer at dette ikke restauranten for «korte sittinger».

– På kveldene vil gjerne ha et godt og langt «bordsete», folk skal gis mulighet til å kose seg hele kvelden. Da går snart bypraten, som igjen gir nye gjester, sier de to.

– Trondheim vibrerer litt akkurat nå, og bar- og restaurantmiljøet har fått et kraftig løft, konkluderer kjøkkensjef og medeier på Caya, Morten Rathe.

Satser på lunsj

Restauranten i Trondheim ble startet som Caya Restaurant & Creperie, men skiftet navn ved nyttår. Nå heter det Caya Restaurant & Bar.

Den første tiden ble det satset veldig mye på pannekaker (creperie), men snart blir lunsjkonseptet endret; med mye annet enn bare crep på lunsjmenyen. Derfor har driverne valgt å endre navnet på restauranten, og fra påske er nysatsingen på lunsj i gang.

– Frem til påske blir det lunsjservering på lørdager, men etter påske blir det lunsj mellom klokka 11 og 17 alle dager, forteller Rathe.

Du kan lese mye mer om Caya og de andre restaurantene i restaurantkonsernet i magasinet Horeca, nummer 1 2016, som hadde utgivelse midt i februar.

Trondheim er virkelig i vinden om dagen. Les også sakene under:

Les også: Roar Hildonen fra To Rom og Kjøkken ble Årets restauratør

Les også: Heidi Bjerkan fra Credo ble Årets kjøkkensjef

Les også: Åpner serveringssted i E.C. Dahls Bryggeri

Les også: Fra Nidelven til NordØst

Les også: Tenker som en kokk i baren

Les også: Radisson Blu Royal Garden vil ta tilbake tronen

Les også: Bjarte Gjerde til Britannia

Les også: Christopher W. Davidsen i god rute til Bocuse d'Or Europe i mai

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Powered by Labrador CMS