Fem julecocktails til årets festsesong

Julen er tiden for fest med god mat og drikke. Her er tips til fem drinker som skaper ekstra god julestemning på festen.

Publisert

Frederik Dahl, «Brand Manager» hos brennevinsimportøren Robert Prizelius, har samlet et knippe drinker som passer godt i den tradisjonsrike høytiden.

– Julen er ofte sterkt forbundet med kraftige smaksopplevelser, og tradisjonelle julesmaker, som ingefær og kanel, passer perfekt med whisky. Er du ikke av typen som liker brunt brennevin, kan du gjerne prøve deg på en lettere drink med for eksempel gin, gjerne som en punsj når gjestene ankommer festen. Mitt beste tips for å lykkes med juledrinker er egentlig bare å være litt vågal, leken og tørre å prøve seg fram, sier Dahl.

Under finner du hans tips til juledrinker

Rusty Nail

Rusty Nail dukket opp i New York på 50-tallet, og er like enkel å lage som den er kompleks i smaken. Sødmen gjør den lett å like. Ikke så rart at Rusty Nail, i likhet med Martini og Old Fashioned, er regnet som en av de store klassikerne i drinkverdenen.

Ingredienser

2 cl Drambuie

1 stor isbit

1 skåret sitronskall

4 cl Monkey Shoulder

Fremgangsmåte: 1. Legg den store isbiten i et tumblerglass. 2. Bland alle ingrediensene forsiktig i glasset. 3. Avslutt med å tviste sitronskallet som pynt og server.

Snowbird Punch

En god og enkel drink som passer til det meste. Du kan med fordel lage drikken i en punsjbolle og dele med flere. Både fruktlikøren og ginen gir drinken en lett og forfriskende karakter, samtidig som proseccoen gjør den sprudlende og moderne.

Ingredienser

3 cl Drambuie (1,5 deler)

1 cl Crème de Pêche fruktlikør (0,5 del)

1 stor isbit

2 cl Hendrick’s Gin (1 del)

2 cl sitronjuice (1 del)

Glasset toppes med prosecco

Fremgangsmåte: 1. Legg isbiten eller flere i et cocktailglass eller punsjbolle. 2. Bland alle ingrediensene forsiktig sammen i bollen/glasset. 3. Fyll opp bollen/glasset helt med prosecco. 4. Pynt med en sitronskive (eller to) og server.

Hot Buttered Monkey

En luksuriøs og varm whisky-drink som smaker eksepsjonelt godt. Aller best resultat får du om du legger litt ekstra penger i å kjøpe en god fudge (myk karamell).

Ingredienser

2 biter med kremete, britisk fudge (30-40 g)

5 cl Monkey Shoulder

1 stor kanelstang

1-1,5 dl kokende vann

Fremgangsmåte: 1. Legg fudgen i bunnen av et glass som tåler høy varme, eventuelt i en mugge, og hell over halvparten av det kokende vannet. 3. Rør ut fudgen med kanelstangen og tilsett resten av det kokende vannet litt etter litt til fudgen har løst seg opp fullstendig. 4. Tilsett Monkey Shoulder. 5. Pynt med kanelstangen og server.

Hendrick’s Gin & Tonic

En populær favoritt er den enkle og klassiske gin & tonicen. Med sin lett beske og bitre smakskombinasjon byr den på en forfriskende smaksopplevelse. I tillegg gir Hendrick’s Gin et hint av hylleblomst, roser og agurk.

Ingredienser

5 cl Hendrick’s Gin

12 cl Tonic water

Tynne agurkskiver skåret på langs

Isbiter

Fremgangsmåte: 1. Fyll et høyt glass med isbiter. 2. Hell i gin og tonic og rør om. 3. Pynt med en finskåret agurkskive. Det blir ekstra pent om du skjærer agurken på langs med en skallkniv, ostehøvel eller lignende.

Irish Gløgg

En variant av den tradisjonelle gløggen. Julegløggen er vanligvis basert på enten rødvin eller hvitvin, men kan med fordel sprites opp med en skikkelig god whisky.

Ingredienser

1 flaske hvitvin

2 kanelstenger

1 pomeransskall

5 nelliker

3 stjerneanis

1 tsk hele kardemommefrø

1 kopp strøsukker

1,5 til 2 kopper Tullamore DEW-whisky

Fremgangsmåte: 1. Hell vinen, alt krydderet og sukkeret i en kasserolle med lokk. 2. La det forsiktig koke opp og deretter stå og trekke i 20 minutter på lav varme. Ta kjelen av platen og la drikken kjølne seg. 3. Sil ut krydderne og tilsett whisky. Varm forsiktig opp og server med mandler og rosin i et lite, gjennomsiktig glass med håndtak eller stett.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS