Gunvor S. Lie og Joar Monstad ved bassengkanten på Villa Bella Piemonte. (Foto: Morten Holt)

Brobyggere i Piemonte

Gunvor S. Lie (58) og Joar Monstad (59) bygde opp den anerkjente vingården Cascina Collina i Piemonte. Nå satser de enda mer på turistbransjen, etter å ha skiftet beite og etablert Villa Bella Piemonte.

Publisert
Villa Bella Piemonte ligger idyllisk til på en åskam like i nærheten av Nizza Monferrato. (Foto: Morten Holt)

– Det var egentlig en tilfeldighet at vi kom over dette stedet, som bare ligger rundt to kilometer i luftlinje fra Cascina Collina, forteller ekteparet.

I 2006 kjøpte de den forfalne gården Cascina Collina, som de utviklet til en vingård med vinproduksjon med overnattingsmuligheter. I oktober 2015 solgte de gården til et annet norsk par, Hilde Berthung og Stein Thorbjørnsen, som har videreutviklet den driften.

Ikke noe å si på utsikten utover det typiske Piemonte-landskapet fra Villa Bella Piemonte. (Foto: Morten Holt)

Helt annet konsept

– Vi føler at vi solgte «med flagget til topps», sier Joar Monstad. – Nå arbeider vi med et helt annet konsept, mer turistfokusert med rom, restaurant og arrangementer av forskjellig slag, forklarer han.

– Vi har lært veldig mye i løpet av snart 13 år i Italia, og tror at vi vet hvilke knapper vi skal trykke på fremover, skyter Gunvor Lie inn.

Det nye stedet kostet cirka 760 000 euro, og senere er 250 000 euro brukt på oppgradering og ombygging, renovering, nytt storkjøkken og nytt basseng.

Her ble det testet med restaurant sist sommer, og neste sommer blir det enda mer satsing på den, forteller Joar Monstad. (Foto: Morten Holt)

– Skal du ha folk til gårds, må du ha basseng! fastslår de to.

Restaurant med storkjøkken

Den store forskjellen mellom de to stedene er at på Villa Bella Piemonte er det installert et moderne storkjøkken. For planen er at Villa Bella Piemonte skal ha en egen restaurant – ikke bare en for dem som bor på B&B-hotellet.

I sommer er det arrangert flere søndagslunsjer – med stor suksess. Åtte søndager har de satt søkelys på én spesifikk region i Italia.

Fra ett av rommene på Villa Bella Piemonte. (Foto: Morten Holt)

– Søndagslunsjen er ukens høydepunkt for italienerne. Målet har vært å lage en kulinarisk reise gjennom dette spennende mat- og drikkelandet, forteller Monstad, som har hatt nyttig hjelp av den norske kokken Geir Jacobsen og hans kone Randi i fem uker denne sommeren.

– Et hovedmål for hele Villa Bella Piemonte-prosjektet er få etablert restaurantdrift, forhåpentligvis allerede i 2019, sier han.

Seks rom, men kan bli flere

Den gamle herskapelige boligen, på toppen av ås med utsikt alle kanter mot de det typiske Piemonte-landskapet, er ombygd til et B&B-hotell. Alle de seks rommene, som alle har hvert sitt bad, ligger i andre etasje av bygget, men de to har planer om å bygge enda flere rom – hvis etterspørselen blir slik de ønsker.

Gunvor S. Lie og Joar Monstad er vertskap på idylliske Villa Bella Piemonte. (Foto: Morten Holt)

– Nordmenn er hovedmålgruppen (ca. 90 % av overnattingsgjestene), men vi ønsker å nå andre nasjonaliteter, og å utvide sesongen i begge ender. Nå er det mest trøkk på sommeren, men vi håper å strekke sesongen fra mars/april til ut oktober. Nå er vi også på Booking.com, og håper at det skal bidra positivt til videre utvikling, forteller Lie og Monstad.

Så tegningene ligger derfor klare. Håpet er at seks nye rom – med 12 nye sengeplasser, skal stå ferdig i 2019.

– Vi har en målsetting om å få så stor aktivitet at det blir for mye for oss! Da kan vi kanskje ansette flere folk. Pert nå trenger vi hjelp 1-2 dager i uka, sier Lie og Monstad, som selv bor i den ene enden av det store bygget.

Aktivitetsferie

Gunvor S. Lie og Joar Monstad driver fortsatt med litt vinproduksjon. (Foto: Morten Holt)

Sesongen skal utvides ved å tilby aktiviteter av ulike slag, fra sykkelturer og guidede turer til besøk på vingårder i området.

De har investert i en egen minibuss for å gjøre det lettere for gjestene. – Det er nesten alltid transportbehov, så det er en nyttig investering, tror Monstad.

Villa Bella Piemonte ligger i hjertet av Piemonte, med kjente steder som La Morra, Alba, Asti og Barolo kort reisetid unna. Flyplassen i Milano ligger en drøy times kjøring unna. Det er heller ikke langt til Torino og Genova.

– Vårt mål er å være brobyggere og døråpnere for vin-, mat- og kulturinteressert – og andre som ønsker å besøke Piemonte, sier de to.

Ikke gitt slipp på vinen

– Dere dro til Italia for å bli vinbønder, men nå har dere gitt helt slipp på vinproduksjonen?

– Å, nei du. Det er viktig for oss å holde seg i landbrukssektoren. Vi har leid to hektar vinmark like i nærheten. Så det blir fortsatt vinproduksjon, og vi skal blant annet produsere signaturvinen til bergenshotellet Opus XVI, forklarer Monstad.

Du kan lese mye mer om Villa Bella Piemonte i den siste utgaven av magasinet Horeca (nummer 7 2018)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS