Illustrasjonsfoto: Larsen Cognac/Altia

Skipet som tok verden med storm

Det er 100 år siden Jan Reidar Larsen skulle utvandre til Amerika. Han kom aldri lenger enn til Frankrike. Der startet han Larsen Cognac, og de aller fleste kjenner til de ikoniske Larsen-skipene, som ble lansert tidlig på 1950-tallet.

Publisert
I dag lokker flaskene til seg cognac-entusiaster fra hele verden, og har blitt et svært ettertraktet produkt for samlere. (Foto: Larsen Cognac/Altia)

Da Jens Reidar Larsen (24) la ut på turen over dammen til det store og ukjente Amerika i 1919, visste han nok ikke hva som lå ham i vente. Han kom seg nemlig aldri så langt.

Turen endte i Bourdeaux på grunn av komplikasjoner, noe vi som sitter igjen kan være evig takknemlig for. Da hadde vi verken hatt glede av de edle dråpene Larsen Cognac eller de ikoniske flaskene formet som vikingskip, hele 100 år etter Larsen la ut på sin oppdagelsesferd.

Larsen Cognac fra 1926

En vårdag i 1895 fødtes en gutt i Kristiansand, helt uvitende om at han skulle vie livet sitt til å skape en arv som lever i beste velgående den dag i dag. Gutten tilbrakte en del år i Levanger før han endte opp i Tromsø.

Det var her gutten, nå mann, i 1919 bestemte seg for å sette kursen mot USA for et nytt og bedre liv. Hva mannen ved navn Jens Reidar Larsen hadde foretatt seg i USA om han hadde kommet seg dit, får vi aldri vite, for et skjebnens pek gjorde at båten måtte sette anker i Bourdeaux i Frankrike for reparasjon.

Ender opp i Cognac

At turen endte her var nok en stor nedtur for Larsen, som hadde sine drømmer om gull og grønne skoger på den andre siden av Atlanteren. Reparasjonen tok tid, og han så seg nødt til å finne seg arbeid hvor han kunne tjene opp nok til å fortsette reisen. Han fant seg en jobb nord for Bourdeaux, kjent for sin eau-de-vie av høy kvalitet, en eldre betegnelse på druebrennevin. Her møter han kjærligheten i sitt liv, og med giftemål i boks blir Cognac hans nye hjem.

Det tok ikke lang tid før Larsen oppdaget sin lidenskap for cognac. Han tilegnet seg kunnskap raskt, og ble fort en ekspert på området. Velbevarte hemmeligheter til kjellermestere og fremgangen for å produsere vellykket cognac ble utforsket til det fulle. Larsen fulgte drømmen, og kjøpte sitt eget cognac-hus.

I 1926 ble Larsen Cognac født, og resten er historie.

Ikke helt som alle andre

Tor Ansgar Bakken driver Larsen Collectors Club. (Foto: Larsen Cognac/Altia)

Jens Reidar Larsen forsto verdien av å skille seg ut. Han utviklet en ny visjon for cognac som omfavnet en unik stil, der de fruktige aromaene i druene ble uttrykt til det fulle. Ved hjelp av en notatbok Larsen skriblet ned sine oppdagelser i, er den unike Larsen-stilen sikret for fremtidige generasjoner.

Det var ikke bare det eksklusive innholdet Larsen ønsket å imponere og overraske med. Også flaskene fikk behandling utenom det vanlige – formet som vikingskip seilte de ut av produksjonslokalet som noe helt unikt for sin tid.

Det spesielle designet fikk folk til å riste på hodene da de ble lansert i 1952, men flaskene ble til slutt et svært effektivt markedsføringsvirkemiddel. I dag lokker flaskene til seg cognac-entusiaster fra hele verden, og har blitt et svært ettertraktet produkt for samlere.

Med lidenskap for Cognac

I Norge har vi en egen samlerklubb som heter «Larsen Collectors Club», som drives av Tor Ansgar Bakken. Han har samlet på Larsen vikingskip de siste 30 årene, og er eier av den største samlingen på verdensbasis – vesentlig større enn den Larsen selv har.

Samlingen kryper opp mot 500 ulike flasker, alt fra miniatyrflasker til en flaske på 35 liter. Som Larsen har også Bakken en fortid som oppdagelsesreisende. I sine yngre dager jobbet han som sjømann, og det var på en av disse turene han kom over den ikoniske flasken.

– Det var i Japan jeg kjøpte mitt første vikingskip. Det var imidlertid ikke første gang jeg så et slikt design. Faren min var også sjømann og tok med seg noen eksemplarer hjem etter turer til havs, forteller han.

Tor Ansgar Bakken har verdens største samling av Larsens vikingskip. Hos Bakken pryder både vanlige salgsvarer fra Larsen og spesialutgaver de færreste vet om, veggene. (Foto: Larsen Cognac/Altia)

Dro til Cognac

På den tiden kjøpte Bakken flere ulike figurflasker i de forskjellige landene han befant seg i. Da han etter to år til sjøs begynte å jobbe på land, var det kun to vikingskip i samlingen hans, blant flere andre ulike cognac. Det var først da han fant ut at det fantes mange forskjellige vikingskip-design, at jakten startet for fullt.

Bakken tok kontakt med fabrikken for å høre om de hadde oversikt over alle Larsen vikingskip som var blitt produsert. Det hadde de ikke. Dermed pakket han kofferten og inviterte seg selv til Cognac, hvor han ble hjertelig mottatt av Larsen-familien.

– Jeg ble godt kjent med familien og fant fort ut at jeg ville lage en klubb for oss som samler på Larsen Cognac. Siden har det blitt mange turer til Cognac med klubben. Hvert år lager vi egne vikingskip i forbindelse med jubileer, Larsen-historien og vår egen klubb. Etterspørselen dikterer hvor mange som blir produsert; noen ganger lager vi 50 eksemplarer, andre ganger 100, sier han.

Les også: Drinker du enkelt kan lage basert på Cognac

Kun samleverdi, eller til for å nytes?

De ikoniske vikingskipene i glass og porselen finnes i svært mange varianter, både når det gjelder utseende og innhold. Innholdet tar utgangspunkt i en oppskrift Larsen blandet i 1952, som fortsatt følges i dag. Samtidig finnes det som kjent ingen regler uten unntak – i 2015 lanserte rapduoen OnklP & De Fjerne Slektningene en egen variant som de var med på å utvikle i samarbeid med masterblenderen David Croizet, og enkelte vikingskip inneholder Larsen XO.

Når det er sagt er det svært sjeldent at de edle dråpene i vikingskipene får en annen skjebne enn kun å beundres på avstand.

– Jeg drikker helst ikke innholdet i vikingskip-flaskene på grunn av deres samleverdi. Jeg kan midlertidig kjøpe to eksemplarer av varianter som lages i nyere tid, drikke den ene og ta vare på den andre. Jeg må jo smake på flaskene også, slik at jeg vet hva jeg prater om, sier Bakken.

– Jeg har diskutert mye med mange om smak og lukt rundt ulike cognacer, samt vært med på flere blindtester. Alle cognacer har sin egen vri, fordi vi mennesker er forskjellige og har ulike preferanser. Det hele kommer ned til smak og behag, men jeg synes Larsen lager svært god cognac på høyde med andre store merker. Personlig foretrekker jeg Larsen V.S.O.P, en frisk og god cognac som jeg synes er undervurdert, sier Bakken.

Samling i kontinuerlig vekst

Som alt annet av samleverdi er det stor forskjell på pris på de ulike flaskene. Varianter som Larsen Drakkar Jade og Larsen Drakkar Topaz Yellow oppholder seg i det lavere sjiktet med en pris på 1600 kroner.

Andre versjoner er verdt helt opp til 50 000 kroner, avhengig av årgang og design. Hos Bakken pryder både vanlige salgsvarer fra Larsen og spesialutgaver de færreste vet om, veggene. Favorittene er de mer eksklusive flaskene med mye historie knyttet til seg.

– Man vet ikke helt hva som har blitt gitt ut av vikingskip gjennom årene. Det gjør at vi som samler kontinuerlig må være på etterforskning for å få nye tillegg til samlingen. Jakten blir derfor aldri over, og det synes jeg er gøy. Vi holder på så lenge vi har interesse, og fordi cognacen ikke blir drukket opp går den videre til andre som samler om man en gang går lei, sier Bakken.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS