Landbruks- og matminister Sandra Borch. (Foto: Torbjørn Tandberg)

Toppmøte om norsk mat og drikke

Det er duket for «toppmøte» når Umami Arena sparkes i gang med åpningskonferansen «Kraften til å ta Norge videre». Hit kommer mange av dem som har en viktig rolle innen norsk mat og drikke.

Eirik Bergesen og Christer Rødseth er konferansierer på åpningskonferansen. (Collage: Umami Arena)

Her stiller landbruks- og matministeren, toppledere fra noen av matbransjens mest profilerte selskaper, ansattorganisasjoner og NHO – alle med mål om å sette «Kraften til å ta Norge videre» skikkelig på dagsorden.

– Jeg tror det er viktig at bransjen får befolkningen til å bli mer nysgjerrig på hvordan maten og drikken vår havner på bordet, sier Eirik Bergesen, som er en av de to konferansierene som skal lose oss gjennom dette «toppmøtet». Han er til daglig politisk kommentator i TV2.

Kjente fjes

I tillegg til Eirik Bergesen er kokken Christer Rødseth konferansier.

Han trenger ingen nærmere presentasjon, men som skilter med gull i både EM, VM og OL innen kokkefag

Bergesen drar det hele i gang når han skal «grille» landbruks- og matminister Sandra Borch om hennes arbeid for å løfte frem norsk mat og drikke

– Jeg intervjuet henne like etter at hun tiltrådte, da det meste fortsatt var bare gode intensjoner. Så jeg ser fram til å høre med henne hva hun er fornøyd med så langt og hva hun mener gjenstår, sier den erfarne kommentatoren.

– Hva har du lyst til å få frem på scenen under åpningskonferansen?

– Jeg har lyst til å få fram at norsk mat og drikke ikke er noe vi kan ta for gitt. Det må en laginnsats til, med både bransjen, næringslivet, politikere og forbrukere, for å sikre at norske råvarer og tradisjoner blir ivaretatt. Det kommer ikke av seg selv, sier han.

Bransjetopper på plass

Runar Hollevik, Anne Marie Panengstuen og Morten Thorvaldsen. (Collage: Umami Arena)

Det er sentrale bransjetopper som møtes på scenen til ulike debatter og samtaler om de mest aktuelle temaene innen norsk mat og drikke, i dag og fremover.

Her møtes konsernsjefene Runar Hollevik i NorgesGruppen, Morten Thorvaldsen i Thon Hotels og Anne Marie Panengstuen i Nortura i en samtale om hvordan ruste Norge for de store oppgavene som venter oss innenfor aktivt og bærekraftig nærings- og arbeidsliv.

– Hva forventer du som konferansier av bransjen?

– Jeg ser fram til at bransjen skal vise både hvor høyt det kulinariske nivået er her til lands, men også at en er bevisste på hvordan en konkret skal gå fram for å sikre rammeverket for bransjens videre vekst, sier Eirik Bergesen.

– Som politisk kommentator, så vil jeg oppfordre bransjen, som jeg gjør til alle andre, å jobbe systematisk, målrettet og tålmodig over tid for å sikre sine interesser. I politikk er ingenting gitt en gang for alle, heller ikke saker med de beste intensjoner, slår han fast.

Bredde og tyngde

– Vi er så stolte over å ha fått til åpningskonferansen som et skikkelig bredt samarbeid. Ni sentrale bransjeorganisasjoner står bak initiativet Landsforeningen for restaurant- og matfag – det gir oss en helt unik bredde og en tyngde, sier Torill Engelberg som er direktør for Umami Arena, Torill Engelberg.

– Vi opplever at Umami Arena har truffet helt blink med sine overordnede tema for møteplassen: «Kraften til å ta Norge videre». Derfor var dette en utrolig fin anledning for oss til å legge vårt arrangement hit hvor «alle» skal samles, sier Henrik Hamborg, som er politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

Arbeidskraft + skaperkraft = konkurransekraft

Gjøran Sæther, Anne Berit Hansen og Petter Brukbakk. (Collage: Umami Arena)

Dette er temaet når Anne Berit Hansen, forbundsleder i Norges Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Petter Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, og Gjøran Sæther, administrerende direktør i Fursetgruppen, skal diskutere hvordan vi skal og må tiltrekke oss flere ungdommer til mat- og måltidsbransjen.

Espen Lynghaug, Henrik Hamborg og Merete Helland. (Collage: Umami Arena)

Deretter får vi et spennende innblikk i rekrutteringsutvalgets anbefalinger fra Merete Helland fra Norges Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Espen Lynghaug fra NHO Mat og Drikke og Henrik Hamborg i NHO Reiseliv.

Prisdryss

Åpningskonferansen er også scenen hvor den gjeve Horecabransjens Ærespris skal deles ut. Bak denne æresprisen står NHO Reiseliv, Norske Kokkers Landsforening og bransjemagasinet Horeca.

Her er det knyttet stor spenning til hvem som blir årets prisvinner, en pris som tidligere er delt ut til Bent Stiansen, Arne Brimi og Jan E. Rivelsrud.

Landskonferansens kompetansepris skal også deles ut. Prisen skal stimulere til økt innsats, interesse og publisitet innen området opplæring og kompetanse. Det er bransjesamarbeidet Landskonferansen for restaurant- og matfag (LKRM) som står bak denne viktige kompetanseprisen.

– Vi håper og tror at åpningskonferansen Kraften til å ta Norge videre kan bidra til å løfte perspektivet innen norsk mat og drikke, og bli et skikkelig startskudd for en inspirerende uke, sier Torill Engelberg.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS