Roar Hildonen blir Nordens første, og hittil eneste, ambassadør for vinene fra Saint-Emilion i Bordeaux i Frankrike. (Foto: Jurade de Saint-Emilion/privat)

Hildonen blir fransk vinambassadør

Restaurantgründer Roar Hildonen, som står bak blant annet To Rom og Kjøkken og EC Dahls Pub & Kjøkken i Trondheim, blir Nordens første, og hittil eneste, ambassadør for vinene fra Saint-Emilion i Bordeaux.

Styret i Jurade de Saint-Emilion har bestemt seg for at Trondheim skulle bli første «chancelliere», ambassade, for Saint-Emilion i Norden. Roar Hildonen får tittelen ambassadør for «Jurade de Saint-Emilion de Norvège».

En stor delegasjon av vinprodusenter og offisielle representanter fra Jurade de Saint-Emilion, stiftet allerede i 1199 med godkjennelse fra Kong Johan uten land, kommer til Trondheim og Erkebispegården for å gjennomføre seremonien torsdag 3. november.

– «Once in a lifetime»-opplevelse

– Jeg er veldig beæret over å bli tilbudt dette vervet. Det er på en måte en «once in a lifetime»-opplevelse, sier Roar Hildonen.

Utdelingen markeres med en større festmiddag med hele 12 ulike slottsviner fra Saint-Emilion i Bordeaux.

Hildonen får, som nevnt tidligere, tittelen «Jurade de Saint-Emilion de Norvège». Med seg får han et styre bestående av åtte personer. Dette er mat- og vinpersoner fra Trondheim, Tromsø, Bergen, Stavanger og Oslo.

Jurade de Saint-Emilion har fra før 10 ambassader, eller kansellierer («chancelliers») i verden.

Lang prosess

Vedtaket om at han skulle bli første ambassadør i Norden kom i januar 2020. Så kom koronapandemien, og det meste ble satt på vent. Først nå i november 2022 skjer altså innsettelsen, skriver Vinpuls.no.

– Dette har vært en lang prosess frem til at jeg ble spurt om å bli ambassadør for Jurade de Saint-Emilion. Det startet med et besøk hos Château Coutet, som er medlem av foreningen, for fem-seks år siden. Jeg ble invitert ned for å møte styret i Jurade de Saint-Emilion, og styrelederen kom senere til Trondheim for å «sjekke ut» min bakgrunn og selv se hva Trondheim sto for. Jeg ordnet møte med byens franske konsul, Berit Rian, leder av Næringsforeningen i Trøndelag. Så vi fikk gitt et godt bilde av byen, næringslivet og mat- og drikkekulturen her, forteller Roar Hildonen til Vinpuls.no.

Les hele saken på Vinpuls.no, der du også finner en oversikt over hvilke franske representanter som kommer til seremonien.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS