Vinmaker Margaret Leonardi hos Fetzer Vineyards i California har utviklet de nye Adorada-vinene. (Foto: Produsenten)

Vin laget med inspirasjon fra parfyme

Et ønske om å lage utpregede aromatiske og annerledes viner fikk den unge californiske vinmakeren Margaret Leonardi til å hente inspirasjon fra parfymeverden, og utforske de stemningsfulle florale aromaene du finner i enkelte druetyper.

Publisert

Fetzer Vineyards fra California introduserer to nye viner denne våren: Adorada Eau de California Rosé og Adorada Eau de California Pinot Gris, begge i 2016-årgang.

Går nye veier

Vinmaker Margaret Lenoardi brukte sin erfaring fra den kulinariske verden da hun skulle skape de nye aromatiske vinene. Den ivrige hobbykokken vokste opp i en stor familie med sterk forankring i mat- og vintradisjoner. Hun lærte tidlig å eksperimentere med smaker, teksturer og aromaer på kjøkkenet, en lidenskap hun i dag bruker når hun lager Eau de California-vinene.

– Tenk på hvordan en parfymemaker blander essensielle oljerfor å skape en helt unik duft. Å lage vin handler om mye av det samme, ved at jeg samler forskjellige aromaer og smaker fra druene for å skape en spesiell opplevelse i glasset. Det er givende å se for seg en bestemt sanseopplevelse og å utforske ulike varianter av en drue, litt som en kokk eksperimenterer med sin krydderhylle, sier hun.

Lenoardi har sin utdannelse innen vindyrking fra California Polytechnic State University og utfordrer konvensjonell vinproduksjon med helt nye, særpregede viner

Druer med blomsterpreg

Vinene er laget av nøye utvalgte druer som har et aromatisk blomsterpreg. Flaskene er drapert med et tynt lag av voks som minner om eksklusive parfymeflakonger.

Men Adorada Pinot Gris og Adorada Rosé finner du ikke i parfymeriet, men i Vinmonopolets butikker.

«For bedømming av vin, er nesen av stor betydning. Aromaer beveger seg direkte inn i hjernen når vi lukter, og kan skape en flom av minner, stemninger og assosiasjoner. En duft tar oss ofte med til fjerne steder og tider. Disse vinene tilbyr den eventyrlystne en uventet og sanselig aromatisk opplevelse», heter det i en pressemelding fra Heidi Stumo hos VCT Norway.

Rosé og Pinot Gris øker i Norge

Rosévin er stadig i vekst, og økte med 5,3 prosent på Vinmonopolet i 2017 mot 2016. Viner med hovedandel av Pinot Gris/Pinot Grigio ser også ut til å øke i popularitet, med en vekst på 6,2 % i samme periode.

Pinot Gris kommer opprinnelig fra Frankrike, og er en genetisk mutant av Pinot Noir. Pinot Gris-druen har en gråblå farge, derav navnet gris – som betyr grå på fransk. I Italia, hvor den eksakt samme druen kalles Pinot Grigio, høstes den gjerne tidlig for å få en vin med syrefrisk, lett, crisp og mineralsk stil. Pinot Gris derimot, høstes når druene er modnere og har mer tekstur, kompleksitet og fruktkonsentrasjon.

Adorada Eau de Califonia Pinot Gris 2016

Land/distrikt: USA/California (61% River Junction, 22% Lodi, 9% Kern, 6% Madera, 1% Yolo, 1% Monterey).

Produsent: Fetzer Vineyards, vinmaker Margaret Leonardi.

Alkohol: 12 %

Druer: Pinot Gris (77 %), Moscato (9 %), Riesling (6 %), French Colombard (4 %), Chenin Blanc (3 %), Sauvignon Blanc (1 %).

Varenr.: 8269801 (Vinmonopolet)

Pris: 150 kroner (Vinmonopolet, BU)

Norsk importør: VCT Norway/Concha y Toro Norway

Adorada Eau de California Rosé 2016

Land/distrikt: USA/California (57% River Junction, 29% Monterey, 8% Fresno, 3% Kern, 2% Madera, 1% Lodi).

Produsent: Fetzer Vineyards, vinmaker Margaret Leonardi.

Druer: Pinot Gris (57 %), Gewürztraminer (30 %), Zinfandel ( 8 %), Moscato (2 %) French Colombard, Chenin Blanc, Petite Sirah (alle 1 %).

Alkohol: 13 %

Varenr.: 8269701 (Vinmonopolet)

Pris: 150 kroner (Vinmonopolet, bestilling)

Norsk importør: VCT Norway/Concha y Toro Norway

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS