Tre til Maaemo, stjerne til Kontrast og RE-NAA

Maaemo får tre stjerner i den nye Michelin-guiden. To av de restaurantene som ble nevnt før utdelingen av Michelin-stjernene i dag, Kontrast i Oslo og RE-NAA i Stavanger, fikk sine første Michelin-stjerner i formiddag.

Publisert

Maaemo fikk i likhet med Geranium i København tre stjerner, og ble dermed de to første restaurantene i Norden som får denne utmerkelsen.

De to restaurantene blir dermed del av en eksklusiv klubb med bare 116 restauranter verden over.

Esben Holmboe Bang leder Maaemo, Norges første restaurant med tre stjerner i Guide Michelin. (Foto Tuukka Koski)
Esben Holmboe Bang leder Maaemo, Norges første restaurant med tre stjerner i Guide Michelin. (Foto Tuukka Koski)

En drøm som går i oppfyllelse

– Det er en fantastisk drøm som har gått i oppfyllelse, kommenterer Maaemos kjøkkensjef Espen Holmboe Bang, og legger til:

Vi akter ikke å hvile på laurbærene, og skal fortsatt arbeide hardt for å utvikle norsk gastronomi. Vi skal bli enda bedre enn vi er i dag!

Applaus for Maaemo. (Printscreen)
Applaus for Maaemo. (Printscreen)

Maaemo, som ligger i Bjørvika i Oslo, har ni bord, og kan bespise 35 gjester samtidig. Restauranten åpnet i desember 2010, og fikk to stjerner kort tid etterpå (2012-guiden).

Den tredje stjernen var ventet i fjor. Da kom den ikke, men nå er altså Norges første trestjerners-restaurant en realitet.

– Supergøy! Det er helt vanvittig. Vi jobber så hardt som vi kan for å bli bittebittelittegranne bedre hver eneste dag, og det skaper resultater, sier Benjamin Ausland, som er hovmester på Maaemo, til NRK.no.

Sven Erik Renaa står bak Norges første Michelin-restaurant utenfor Oslo. (Arkivfoto: Morten Holt)
Sven Erik Renaa står bak Norges første Michelin-restaurant utenfor Oslo. (Arkivfoto: Morten Holt)

To restauranter i Norden med tre stjerner

Det var en tydelig fornøyd Sven Erik Renaa som i dag mottok sin første Michelin-stjerne. (Printscreen)
Det var en tydelig fornøyd Sven Erik Renaa som i dag mottok sin første Michelin-stjerne. (Printscreen)

– Årets nordiske guide er ekstra spennende ettersom vi både har fått to nye trestjernersrestauranter og utvider rekkevidden for vår guide, som nå ikke bare dekker storbyene men også hele landet. Vi har håndplukket de aller beste restaurantene og hotellene fra hele Danmark, Finland, Sverige og Norge til våre lesere – hvilket har resultert i rekord i antall nye stjerner for 2016, sier Rebecca Burr, sjefredaktør for Michelin Nordic Guide.

RE-NAA er historisk - først utenfor Oslo

Torill og Sven Erik Renaa utenfor restaurantlokalet i Stavanger. (Arkivfoto: Morten Holt)
Torill og Sven Erik Renaa utenfor restaurantlokalet i Stavanger. (Arkivfoto: Morten Holt)

Sven Erik Renaa, som var Norges Bocuse d'Or-deltaker i 2007 og som har vært en av Norges mest markante kokker det siste tiåret, blir den første norske kokken utenfor Oslo som får en stjerne i Guide Michelin.

Han var invitert til utdelingen i København i dag, og forsto med det at noe var i gjære.

Dette er kjempegøy! Det verste var å holde det hemmelig for personalet frem til i dag, sier en glad Renaa på telefon fra København til VG.no.

- Gratulerer til Stavanger. Dette er en anerkjennelse for hele matbyen, sier Sven Erik Renaa til Aftenbladet.no.

– Dette er helt fantastisk. Nå satser vi på full restaurant framover. Det er historisk og veldig stort, sier Torill Renaa, som driver restauranten sammen med sin mann Sven Erik, til Aftenbladet.no.

Maaemo er historisk. Restauranten i Oslo er den første nordiske restauranten sammen med Geranium som fårt tre stjerner i Guide Michelin. (Foto Bandar Abdul-Jauwad)
Maaemo er historisk. Restauranten i Oslo er den første nordiske restauranten sammen med Geranium som fårt tre stjerner i Guide Michelin. (Foto Bandar Abdul-Jauwad)

Her kan du lese hva Aftenbladet.no i Stavanger skriver etter at RE-NAA fikk sin første stjerne

Statholdergaarden med stjerne for 19. gang

Sven Erik Renaa. (Foto: Morten Holt)
Sven Erik Renaa. (Foto: Morten Holt)

Ellers beholdt Statholdergaarden og Fauna (som skal legges ned til sommeren) sine stjerner, noe som betyr at Norge har sju stjerner fordelt på fem restauranter i Guide Michelin Nordic 2016.

Statholdergaarden fikk sin stjerne for 19. året på rad, og er den den restauranten i den nordiske guiden som har hatt stjerne lengst. Dette skrev vi for ett år siden.

Michelin-stjernene i Norge i 2016

Tre stjerner: Maaemo (Oslo)

En stjerne: Statholdergaarden (Oslo), Fauna (Oslo), Kontrast (Oslo, ny), RE-NAA (Stavanger, ny).

Bib Gourmand: Restauranteik (Oslo), Smalhans (Oslo, ny)

Bib Gourmand-utmerkelsen viser våre lesere hvor man kan finne restauranter som tilbyr vellagd mat til en rimelig pris. Det finnes totalt 30 «Bibs» i den nordiske guiden, sier Rebecca Burr.

Andre norske restauranter i guiden

Her er de andre norske restaurantene som er omtalt i Michelin Nordic Guide 2016. Det gis 1-5 kniver og gafler etter komfort og hvor behagelig det er der.

3 kniver og gafler: Feinschmecker, De Fem Stuer (begge Oslo)

2 kniver og gafler: Havsmak, Gamle Raadhus, Brasserie Paleo (Thon Hotel Rosenkrantz), Hos Thea, Dinner, Festningen, Fjord, Fru K (The Thief), Grefsenkollen, Ekebergrestauranten, Mares, Nodee, Onda Sea, Plah, Theaterkafeen, Tjuvholmen Sjømagasin (alle Oslo), Strand Restaurant (Bærum), Credo (Trondheim), Lysverket (Bergen), Bekkjarvik Gjestgiveri (Bekkjarvik), Måltid (Kristiansand), Tango Bar & Kjøkken (Stavanger).

Geranium med Rasmus Kofoed (midten) i spissen fikk også tre stjerner i Guide Michelin. (Printscreen)
Geranium med Rasmus Kofoed (midten) i spissen fikk også tre stjerner i Guide Michelin. (Printscreen)

1 kniv og gaffel: Statholderens Mat- og vinkjeller, Arakataka, Brasserie France, Alex Sushi Solli Plass, Alex Sushi Tjuvholmen, Cru, Brasserie Blance, Brasserie Hansken, Lofoten Fiskerestaurant, Vaaghals (alle Oslo)

Også utenfor byene

– Nå leter vi etter restauranter også utenfor de store byene, og vi har funnet en rekke gode restauranter ute i regionene, sa Michael Ellis hos Guide Michelin under utdelingen.

Det medførte blant annet at Fäviken Magasinet i Järpen i nærheten av Åre ble tildelt to stjerner.

Fäviken Magasinet byr på en unik matopplevelse i et idyllisk miljø på et avsidesliggende sted. Matlagingen er svært trygg og har et tydelig utspring i sine omgivelser, sier Rebecca Burr.

NHO Reiseliv-direktøren gratulerer

– Vi vil varmt gratulere Maaemo som første norske trestjerners Michelin-restaurant. Det er ikke bare utrolig gøy for restauranten, men også svært positivt for Norge som reiselivs- og matdestinasjon, sier NHO reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Om de andre tildelingene: – Alle restaurantutmerkelser er positivt for reiselivet. Vi tar særlig av oss hatten for Bent Stiansen og Statholdergaarden som får Michelin-stjerne for 19. gang, sier Krohn Devold.

Danmark

Danmark utvider sitt antall stjerner med fire nye enstjernesrestauranter i tillegg til at Geranium nå får sin tredje stjerne. Kadeau tilbyr originale retter på en avsidesliggende restaurant ved stranden på Bornholm. Frederiksminde serverer kreative retter på et hotell med samme navn i Praesto, mens Henne Kirkeby Kro’s menyer hedrer det nærliggende landbruket gjennom bruk av produkter produsert i deres kjøkkenhage. En Michelin-stjerne kommer også tilbake til Kong Hans Kælder som serverer klassisk fransk mat i hjertet av København.

3 stjerner: Geranium (København).

2 stjerner: Noma, a.o.c (begge København).

1 stjerne: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Kong Hans Kælder (ny), Marchal, Relae, Søllerød Kro, Studio at The Standard (alle København), Frederikshøj, Gastromé, Substans (alle Århus), Kadeau (Bornholm, ny) Henne Kirkeby Kro (Henne, ny), Frederiksminde (Præstø, ny).

Sverige

Sammen med sin nye tostjernersrestaurant imponerer Sverige med ytterligere fem nye enstjernesrestauranter: Sushi Sho som serverer sushi i Stockholm. De delikate, kunstneriske rettene fra Borgholm på Ӧland og det raffinerte kjøkkenet i 25. etasje av Upper House i Gøteborg. Enstjernes matlaging kommer også fra Daniel Berlin og hans familieeide restaurant i Tranås. Sist men ikke minst får PM & Vänner i Växjö, med sine sofistikerte retter basert på «skog, sjø og eng», også en stjerne.

2 stjerner: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, Oaxen Krog (alle Stockholm), Fäviken Magasinet (Järpen, ny)

1 stjerne: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren, Sushi Sho (ny), Volt (alle Stockholm), Bhoga, Koka, Sjömagasinet, SK Mat & Människor, Thörnströms Kök, 28+, Upper House (ny) (alle Göteborg), Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park, Vollmers (alle Malmö), Borgholm (Öland, ny), Daniel Berlin (Tranås, ny), PM & Vänner (Vaxjö, ny).

Finland

1 stjerne: Ask, Chef & Sommelier, Demo, Olo (alle Helsinki)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Guide Michelin - fordelingen

Guide Michelin gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet og sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* I tillegg gir Bib Gourmand til restauranter som serverer god mat til god pris.

Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com

Opprinnelsen

Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende.

– Michelins mål med å gi ut guiden var å få folk til å kjøre mer med bilene sine. Og hvordan få franskmenn til å interessere seg for bil? Jo, da kombinerer man bil og mat. Resultatet ble en guidebok til restauranter på landsbygda. Franskmennene ble mette, og Michelin solgte dekk til bileiere som slet ut dekkene på å besøke guidens anbefalte restauranter, forteller pressesjef Lotta Wrangle i Michelin i Norden.

 

Powered by Labrador CMS