Henrik Dahl Jahnsen vant NM for vinkelnere. (Foto: Sune Eriksen)

Vant NM for vinkelnere for tredje gang

Henrik Dahl Jansen vant sin tredje NM-tittel for vinkelnere i helga. Dahl Jahnsen vant også i 2014 og 2016.

Publisert

Etter knallhard konkurranse var det Henrik Dahl Jahnsen som gikk av med seieren i Norsk Vinkelnermesterskap 2018.De samme tre som kom til den avgjørende finalen i NM for vinkelnere i fjor, endte også opp til dyst i 2018. I fjor var det Simon Zimmermann som vant, med Dahl Jahnsen på sølvplass. I år var det igjen Dahl Jahnsen som gikk helt til topps. Marzola sikret sølvet, mens Zimmermann tok bronsen.

Norsk Vinkelnermesterskap 2018 ble arrangert på Latter i Oslo søndag 4. februar.

Ni deltakere

Ni deltakere måtte kjempe seg gjennom en hard teoriprøve på 50 spørsmål i tillegg til skriftlig blindsmaking av to viner og gjenkjennelse og beskrivelse av to ukjente drikkevarer. Alt i løpet av én time og 15 minutter.
Etter en tøff semifinale der seks deltakere måtte vise sine kunnskaper foran dommerne ved å korrekt dekantere og servere en hvitvin til åtte gjester samt smake, gjenkjenne og beskrive produksjonsteknikk av to ulike sidere var det Simon Zimmermann, Francesco Marzola og Henrik Dahl Jahnsen som gikk videre til en spennende finale på hovedscenen foran en fullsatt sal på Latter.

I finalen måtte deltakerne utføre fem ulike oppgaver på scenen i løpet av 26 minutter. Første oppgave var å smake, gjenkjenne og beskrive ti ulike drikkevarer. Disse var servert i sorte, ugjennomsiktige glass noe som gjør blindsmakingen enda vanskeligere enn ved bruk av vanlige glass da de ikke kan se fargen på innholdet og dermed heller ikke har det som retningsførende informasjon.

Av de 10 drikkevarene var blant annet Lindheim Farmers Reserve Raspberry Brett Saison, en alkoholfri lemonade, Bols Triple Sec Curaçao, Créme Liqueur au Cognac by Braastad og Dom. de La Suffrene Rosé 2016.
Finalistene måtte også dekantere og servere en magnum champagne til seks personer og servere en rødvin fra nye verden i korrekt glass. Deretter fikk de utlevert en meny hvor rettene sto i tilfeldig rekkefølge. Denne skulle de sette vin til og fem viner var skjenket i tilsvarende antall glass som deltakerne så måtte smake for å forklare hvilken drue og hvilket land de var fra og til hvilken rett på menyen de ville servert dem. Også rekkefølgen rettene og vinene skulle serveres i ble forespurt. Til slutt måtte de rette et vinkart.

De tre finalistene viste stor faglig kunnskap og evne til å underholde både publikum og dommere og til slutt var det Henrik Dahl Jahnsen som jublende kunne løfte pokalen til stor jubel fra publikum.
Henrik jobber til daglig ved Bølgen og Moi Kristiansand.

Les også; Henrik Dahl Jahnsen vant NM for vinkelnere i 2016

Les også: Henrik Dahl Jahnsen vant vinkelner-NM i 2014

Deltakere var alle deltakerne i Norsk Vinkelnermesterskap 2018:

Aleksander Iversen – Omakase
Francesco Marzola – Park Hotell Vossevangen
Henrik Dahl Jahnsen - Bølgen & Moi Kristiansand
Simon Zimmermann – Happolati
Chris Midtun - BARE Restaurant
Vuk Vuletic - Square Nine i Serbia (Serbisk mester)
Christian Engfer – Kamai
Kim Høiem Rønning – Cru Vin & Kjøkken
Jonathan Lundgren - Fish & Cow

Les også: Liora Levi ny president i Norsk Vinkelnerforening

Andreas Høgfeldt vant av Plaîmont Junior Wine Award 2018

Plaîmont Junior Wine Award er konkurransen for unge vinkelnere eller vinkelnerstudenter hvor øvre aldersgrense er 25 år. Konkurransen tester grunnleggende vinkunnskaper og praktiske elementer og er ment som et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden.

Seks deltakere prøvde seg i årets konkurranse og etter en innledende runde med en teorioppgave med 35 spørsmål og blindsmaking av to viner var det Andreas Høgfeldt (23) Vintage Kitchen, Petter Lorang Svanæs (25) Maaemo og Emil Reinton (25) Asia som gikk videre til finalen.

Foran en fullstappet sal måtte finalistene lage en klassisk Kir Royal, korrekt åpne og servere en hvitvin til seks gjester samt anbefale en matrett til vinen.
Neste oppgave var felles og finalistene måtte svare på en rekke spørsmål om druer, vinområder og produsenter.

Til slutt var det Andreas Høgfeldt som gikk av med seieren. Han jobber til daglig på Vintage Kitchen i Oslo. Petter Lorang Svanæs kom på andreplass og Emil Reinton tok tredjeplassen

Deltakere i Plaîmont Junior Wine Awards 2018 var:

Andreas Høgfeldt – Vintage Kitchen
Jens Nornes – Statholdergarden
Sara Bjerkelund – Fyr Bistronomi
Kent Ove Dubland – Renaa
Petter Lorang Svanæs – Maaemo
Emil Reinton - Asia
Ole Solheim Reneflot – Tårnhuset Restaurant

Dommere i konkurransene var:

Michèle A. Chantôme - Generalsekretær i A.S.I.1'
Andreas Larsson - Verdensmester for sommelierer 2007
Djurdja Katic - Visepresident i den serbiske vinkelnerforeningen
Robert Lie – Europamester for sommelierer 2006. The Pink Elephant
Dan Lystad – Norgesmester for vinkelnere 2001 og 2002. Driver Norsk Sommelierutdannelse
Knut-Espen Misje. Jobber for Terrior Wines
Francesco Azzarone. Norgesmester for vinkelnere 2011 og 2012. Jobber for Fondberg.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS