Prisvinner Pål H. Stenberg sammen med juryleder Ivar Villa. (Foto: Morten Holt)

Matomsorgsprisen 2016 til matpionér i Forsvaret

Pål H. Stenberg, leder av Fagmyndighet Forpleining i Forsvaret, har i en årrekke arbeidet for å løfte kvaliteten på råvarer og ernæring for Kari og Ola Soldat. For årets vinner av Matomsorgsprisen er mat viktig velferd.

Publisert
Pål H. Stenberg i Forsvaret er tildelt Matomsorgsprisen 2016. (Foto: Morten Holt)

«De som arbeider i Forsvaret er en gruppe man tradisjonelt ikke har tenkt så mye over i kostholdsammenheng. Det er ikke noen hemmelighet at sunn mat er viktig for en god helse,og særlig dersom det er snakk om fysisk arbeid og aktivitet. Forsvaret bruker ofte begrepet «kampkraft» i denne sammenhengen. 70 spisemesser på land og til sjøs. 40 000 daglige måltider. Vinneren av Matomsorgsprisen 2016 har bidratt sterkt til kompetanseheving av Forsvarets forpleiningsansatte og til sunne kostholdsvaner for Kari og Ola Soldat over flere år. Dette har prisvinneren gjort blant annet ved å satse på bærekraftig mat», sa juryleder for Matomsorgsprisen, Ivar Villa, under utdelingen i dag.

Vinneren av Matomsorgsprisen 2016 utmerker seg på flere måter. Han har gjort tiltak som har bedret kvaliteten på måltider til mange med tanke på råvarer og ernæring, han har gjort et nyskapende arbeid som kan komme hele kokkefaget til gode og han har aktivt sørget for å heve og utnytte medarbeidernes kompetanse. Sist, men ikke minst ser han nytten og viktigheten av å ha trivsel rundt måltidet. For årets prisvinner er mat veldig viktig velferd, heter det i juryens begrunnelse.

Pål H. Stenberg. (Foto: Morten Holt)

Kjøkkensjefene med på laget

Da Fagmyndighet for forpleining i Forsvaret, med Pål H. Stenberg som prosjektleder, satte i gang et pilotprosjekt i Midt-Norge i 2010 for å øke økologi-andelen i Forsvaret, sa åtte av 10 vernepliktige nei til økologi.

Tross motstand ble prosjektet en suksess, mye takket være pådriveren Stenberg og positivt innstilte kjøkkensjefer i Midt-Norge.

Økologisk satsing i Forsvaret. (Foto: Forsvaret)

Å ha kjøkkensjefene med på laget var en suksessfaktor, og veldig viktig for Fagmyndighet forpleining. Kokkene måtte tenke nytt og være kreative, noe som er med å heve både statusen og yrkesstolthet til kokkene.

Økologisk satsing

Prisvinner Pål Harald Stenberg etter utdelingen av Matomsorgsprisen på Radisson Blu og Park Inn by Radisson Alna. (Foto: Morten Holt)

I dag er økologi førende for hele det norske Forsvaret. Godt innenfor myndighetens frist oppfyller Forsvaret allerede kravet om 15 prosent økologisk forbruk innen 2020. Organisasjonen er i dialog med Debio om å få et eget serveringsmerke i bronse for hele Forsvaret.

For økologi-satsingen mottok prosjektleder Stenberg, prosessleder Birger Gimse og kjøkkensjefene som deltok i pilotprosjektet, Forsvarsdepartementets Miljøvernpris, for tre år siden. I tillegg til å motta pris for økt andel økologiske råvarer, fikk de også utmerkelsen for deres arbeid for å øke kompetansen om økologi blant ansatte og soldater. Tre av fire av landets vernepliktige sier at de er positive til at Forsvaret tar miljøhensyn ved matinnkjøp og har fokus på økologisk mat.

Uredd og utradisjonell

Foto: Forsvaret.

Fagmyndighet Forpleining, med Pål H. Stenberg i spissen, tok også til orde for kjøttfri mandag i Forsvaret. Dette fikk stor oppmerksomhet internasjonalt, og forsvaret i Nederland har innført kjøttfri mandag (Meat Less Mondays) etter idé fra sine Stenberg og hans norske kolleger.

Dessverre var ikke det norske Forsvaret modent for et såpass radikalt tiltak, selv om flere spisemesser har redusert kjøttforbruket og har kjøttfrie retter på menyen.

«Dette viser at vinneren av Matomsorgsprisen er uredd, utradisjonell og på noen områder ligger et hestehode foran. Hadde Det norske Forsvaret innført kjøttfri mandag ville det betydd 150 tonn mindre kjøtt i året, noe som ville gitt positive ringvirkninger innen både miljø og helse», sa juryleder Ivar Villa under utdelingen i dag.

Det serveres 40 000 måltider daglig i Forsvaret. Da er det viktig å legge tol rette for sunne matvalg, mener vinneren av Matomsorgsprisen 2016, Pål H. Stenberg. (Foto: Forsvaret)

Moderne feltrasjoner

Stenberg har også vært ansvarlig for utvikling av moderne feltrasjoner som spises ute i felten. Krav som stilles til norske feltrasjoner er blant de strengeste i NATO og norske rasjoner regnes som de beste blant ulike lands elitesoldater.

Forpleiningstjenesten i Forsvaret skal dekke soldaters ernæringsbehov i alle situasjoner. Mattilbudet følger de nasjonale kostholdsanbefalingene. Dette for å unngå at soldatene utvikler livsstilssykdommer, men også gjøre dem mest mulig i stand til å takle tøffe utfordringer i tjenesten.

Pål H. Stenberg i Fagmyndighet Forpleining Forsvaret fikk i dag Matomsorgsprisen 2016. (Foto: Elisabeth Strøm)

Riktig kosthold gir Forsvaret optimal «kampkraft»!

Ansvar for å legge til rette for sunne matvalg

Mye tid brukes for at alle soldater får dekket sine behov; enten de ikke tåler gluten eller har andre allergier - eller har religiøse kostbehov. Dette gjelder både i garnison så vel som i felt.

Foto: Forsvaret
Juryleder for Matomsorgsprisen, Ivar Villa. (Foto: Morten Holt)

Pål H. Stenberg mener Forsvaret har et stort ansvar for å legge til rette for de sunne matvalgene.

Dette gjelder så vel å skåne soldatene for matvarer som inneholder palmeolje og unødvendige tilsetningsstoffer, som å redusere forbruket av rødt kjøtt.

Fagutdannet fra Continental

Pål H. Stenberg er fagutdannet kokk fra Hotel Continental, forpleiningssjef fra Sandefjord Kokk & Stuertskole, Befalsskolen for Sjøforsvaret, kostøkonom (gjennom Sjøkrigsskolen), lektor, har en mastergrad i mat og samfunnsernæring samt videregående offisersutdanning ved Forsvarets Høgskole.

Utdelingen foregikk i forbindelse med Tines fagseminar på Park Inn by Radisson og Radisson Blu Alna onsdag 19. oktober.

Saken fortsetter under bildet

Juryen

Juryen for Matomsorgsprisen 2016 har bestått av:

Ivar Villa, daglig leder for bRest personalrestauranter (leder).

Jannicke Gurijordet, kjøkkensjef, Nøtterøy sentralkjøkken.

Sigmund Solvang, salgssjef offentlig sektor, Tine.

Morten Holt, redaktør i fagbladet Horeca.

Arnt R. Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet.

Les mye mer om vinneren av Matomsorgsprisen i neste nummer av magasinet Horeca (nummer 7 2016, utgivelse i november)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Matomsorgsprisen

Bak Matomsorgsprisen står Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca/Horecanytt.no. Hensikten er å støtte og motivere fagpersoner som bidrar til nyskapning og kvalitetsheving innen matomsorg.

Prisen består av et kunstverk av polsk-israelske Zamy Stenovitz (1951-2000), et stipend på 30 000 kroner, samt et originaldesignet diplom.

Prisen deles ut på høsten hvert år i forbindelse med Tines fagseminarer.

Du kan lese mye mer om Matomsorgsprisen her

Du finner ellers vedtekter og skjemaer på Matomsorg.no

Disse har fått Matomsorgsprisen

2006: Albert Brouwer, Sunndal kommune

2007: Harald Birkeland, ISS Catering

2008: Janicke Gurijordet, Nøtterøy sentralkjøkken

2009: Gunnar Kvamme, St. Olavs Hospital

2010: Henning Stordal, Fazer Food Services

2011: Heracleum bo- og servicesenter, Tromsø

2012: Nils Terje Tangnes, Steffensrud Rehabiliteringssenter, Vestre Toten

2013: Bærum Storkjøkken v/Hanne Hagen-Jensen

2014: Bjørn Erik Vangen, Fosen folkehøgskole

2015: Hundsund skolerestaurant v/Liselotte Bjelke

2016: Pål H. Stenberg, Fagmyndighet Forpleining, Forsvaret

Powered by Labrador CMS