Ada Steinnes (fra venstre) Vju Rattanakon Khunwong og Roman Aziz fra VG2 på Glemmen videregående skole i aksjon i kjøkkenet på Majorens Kro og Stue
Ada Steinnes (fra venstre) Vju Rattanakon Khunwong og Roman Aziz fra VG2 på Glemmen videregående skole i aksjon i kjøkkenet på Majorens Kro og Stue.

Elevene tok over restauranten

Elevene på restaurant- og matfag på Glemmen videregående skole overtok serveringen i Majorens Kro og Stue i Gamlebyen i Fredrikstad i to dager. – Dette er veldig nyttig læring og erfaring, fastslår både elever, lærere og driveren av restauranten.

Yrkesfaglærer på restaurant- og matfag på Glemmen videregående skole, Theis Hagelund Omdahl (fra venstre), sammen Ada Steinnes, Vju Rattanakon Khunwong og Roman Aziz.
Yrkesfaglærer på restaurant- og matfag på Glemmen videregående skole, Theis Hagelund Omdahl (fra venstre), sammen med Ada Steinnes, Vju Rattanakon Khunwong og Roman Aziz.

«Restaurant Takeover» betyr at elevene står for både utforming av menyene, matlagingen, serveringen og eventuelle forhåndsbookinger i restauranten.

– Vi har brukt rundt to uker på å forberede oss, forteller yrkesfaglærer Theis Hagelund Omdahl.

Menyforslag

Servitørene Veronique Delina (til venstre) og Halima Hamarideh fra restaurant- og matfag på Glemmen videregående skole.
Servitørene Veronique Delina (til venstre) og Halima Hamarideh fra restaurant- og matfag på Glemmen videregående skole.

Først fikk elevene komme med forslag til hva som skulle være på både lunsj- og kveldsmenyen – med de føringer at det ikke skulle sprike mye fra det som Majorens Kro og Stue til vanlig tilbyr.

– Så satte vi lærere og elevene oss sammen for å sy sammen en overkommelig meny, og jeg vil påstå at det elevene serverte her torsdag og fredag holder god restaurantstandard, mener Hagelund Omdahl.

Du kan se hvordan menyen ble, nederst i saken

Hagelund Omdahl er utdannet kokk, og har bakgrunn fra blant annet Kampen Bistro og restaurant Baltazar, men valgte i 2019 å studere for å bli lærer. Nå har han arbeidet på Glemmen siden høsten 2022.

Tar virkelig tak

Azra Sude Varilmaz (fra venstre), Bahara Gholami og Andreas Hauge fra Glemmen videregående skole var tre av servitørene som var i aksjon i «Restaurant Takeover» i Majorens Kro og Stue.
Azra Sude Varilmaz (fra venstre), Bahara Gholami og Andreas Hauge fra Glemmen videregående skole var tre av servitørene som var i aksjon i «Restaurant Takeover» i Majorens Kro og Stue.

Yrkesfaglæreren er imponert over de 16- og 17-årige elevene, i hovedsak fra Fredrikstad, Sarpsborg, Halden, Råde og Moss, som han mener virkelig har tatt tak for å få restauranten til å fungere som om det var en helt vanlig dag. De gikk i to sjutimersskift, det ene med start klokka 08.30 på morgenen, og det andre med avslutning på kvelden til etter at kjøkkenet ble stengt klokka 21.

Elever fra VG1 og VG2 hadde hovedansvaret for matlagingen og serveringsdelen, mens elevene fra VG2 baker og konditor hadde ansvaret for desserten.

– Jeg ser at de vokser på at de må ta ansvar. De har løst oppgaven meget bra. Dette er virkelig sunn og inspirerende læring, mener Theis Hagelund Omdahl.

Søkertallene på vei opp igjen

Bau Dinh (midten) og Ørjan Liverød (til høyre) forbereder forrett, denne gangen oksetartar, mens kjøkkensjefen på Majorens Kro og Stue, Mikael Holm Oskarsson, følger med.
Bau Dinh (midten) og Ørjan Liverød (til høyre) forbereder forrett, denne gangen oksetartar, mens kjøkkensjefen på Majorens Kro og Stue, Mikael Holm Oskarsson, følger med.

Britt Eren Hovland Johansen har vært yrkesfaglærer i restaurant- og matfag på Glemmen videregående skole i 27 år, og en av dem som drar hardt i trådene for at elevene skal få prøve seg i det «ordentlige» yrkeslivet.

– I begynnelsen var det stor søkning. Så var det mange år med lavere interesse, men vi har arbeidet knallhardt, og nå er søkertallene på vei opp igjen. 22 av de 24 elevene på VG2 nå har gitt klare signaler på at de ønsker å gå videre med utdanningen. Det er positivt med tanke på rekrutteringen til faget, sier Hovland Johansen.

Det er i dag 65 elever på VG1 og VG2 på restaurant- og matfag på Glemmen videregående skole, fordelt på tre VG1-klasser, to VG2-klasser for kokk/servitør og en VG2-klasse for baker og konditor. Om lag 20 av elevene, fra både VG1 og VG2, deltok på «Restaurant Takeover».

– Rekruttering på beste nivå

Rundt 180 gjester besøkte «Restaurant Takeover» i Majorens Kro og Stue i Fredrikstad.
Rundt 180 gjester besøkte «Restaurant Takeover» i Majorens Kro og Stue i Fredrikstad.

– Dette er rekruttering på aller beste nivå, mener innehaver av Majorens Kro og Stue, Markus A. Nagele.

– Elevene får være «eiere» av restauranten i to dager, og serverer lunsj og middag begge dagene. Det er god læring, de lærer å ta tak, noe som igjen gir mestringsfølelse. Samtidig som de har planlagt svært mye på forhånd, får de oppleve hvordan det er å drive en restaurant, det vil si at de må improvisere når uforutsette ting skjer, som når de plutselig for engelskspråklige gjester – og kun har en norsk meny, sier Nagele, som legger til at dette er fjerde gangen han samarbeider med Glemmen videregående skole om «Restaurant Takeover».

– Denne formen for praksis er svært viktig med tanke på rekruttering, og dette er Majorens bidrag, sier Nagele, som forteller at i løpet av de to dagene serverte Glemmen-elevene rundt 180 gjester.

33 år som driver av restauranten

Markus A. Nagele er inne i sitt 33. år som driver av Majorens Kro og Stue i Gamlebyen i Fredrikstad.
Markus A. Nagele er inne i sitt 33. år som driver av Majorens Kro og Stue i Gamlebyen i Fredrikstad.

Nagele er inne i sitt 33. år som driver av den populære restauranten, og han tror ikke det er så mange som har holdt på så lenge i området.

– Jeg er medlem nummer 16 i Konsumgruppen. Etter det jeg forstår, er jeg nå nummer én på lista – etter at de 15 andre foran meg har lagt ned driften, sier restaurantdriveren.

Dette serverte Glemmen-elevene

Ovnsbakt skrei var en av hovedrettene som ble servert av elevene på restaurant- og matfag på Glemmen videregående skole.
Ovnsbakt skrei var en av hovedrettene som ble servert av elevene på restaurant- og matfag på Glemmen videregående skole.

Meny forrett (tre retter)

Lettgravet laks med fennikelkrem og dillmajones

Bakte og røkte rødbeter, estragonemulsjon, pepperrot, hasselnøtter, kikertkrem og brunet rosmarinsmør

Oksetartar, romanosalat, skorsonnerot, butterdeigschips og cæsardressing

Meny hovedrett (tre retter)

Ovnsbakt skrei, gulrotpuré, bakt løk, syltet gulrot, persillepoteter og røkt fisk- og blåskjellsaus

Grillet oksebryst, bakt sellerirot, syltet løk, potetpuré og grønnpeppersjy

Farsert kyllinglår, persillerotpuré, lun grønnsaksalat, pommes anna og kremet salviesaus

Meny dessert (tre retter)

Limepanna Cotta, bringebærsorbet, marengs, lakrisgele og limesukker

Sjokoladeskål med hvit sjokolademousse, basilikummarinerte jordbær, fransk makron og korall

Pasjonsfruktfromasj, italiensk marengs, mangokompott og karamelliserte nøtter

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS