Mange har et ønske om å ta sunnere valg - også på grillen. (Foto: OFG)
Mange har et ønske om å ta sunnere valg - også på grillen. (Foto: OFG)

Et ønske om sunnere mat på grillen

En undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at mange ønsker å grille sunnere enn det de faktisk gjør.

Publisert

Nordmenn griller mye pølser, hamburger og rødt kjøtt, og mindre av hvitt kjøtt, fisk og grønnsaker. Men de ønsker å snu dette og grille sunnere.

Sterkest blant kvinner

Ernæringsrådgiver i OFG, Iselin Bogstrand Sagen, tror ønsket om å spise mer fisk, grønnsaker og kylling skyldes at mange sitter på kunnskapen om at dette er matvarer som gjør godt for kroppen.

– Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi spiser fisk 2-3 ganger i uken og 500 gram frukt og grønnsaker hver dag. Det virker som at mange vet hva som er bra for helsen, at vi gjerne ønsker å ta de gode valgene også når vi griller. Ønsket står imidlertid sterkest blant kvinner. Mange synes nok også det høres godt ut å variere grillmåltidene litt mer, de aller fleste av oss liker både grønnsaker, fisk og kylling, sier Bogstrand Sagen.

Svært mange ønsker fortsatt å ha rødt kjøtt og pølser på grillen

Tall fra undersøkelsen. (Illustrasjon: OFG)
Tall fra undersøkelsen. (Illustrasjon: OFG)

Både kvinner og menn griller ganske mye pølser, hamburgere og rødt kjøtt, men ønsket er desidert størst blant mennene. Det kan se ut som kvinnene i større grad ønsker lettere og sunnere alternativer som fisk, grønnsaker og kylling.

Andelen som valgte vegetarburger på grillen sist de grillet var kun 3 prosent. Dette samsvarer godt med antallet som kaller seg vegetarianer eller veganer.

Spiser godt med grønnsaker til grillmåltidet

De fleste spiser grønnsaker til grillmåltidet, hele 85 prosent har enten grønnsaker på grillen, en salat eller noen grønnsaker ved siden av grillmaten. Salat er helt klart vinneren, hele 65 prosent serverte en grønn salat til grillmåltidet sist de grillet.

Iselin Bogstrand Sagen synes det er svært positivt.

– Grønnsaker, frukt og bær bør inngå i alle dagens måltider, også grillmåltidet. Kostrådet om å spise «5 om dagen» (totalt 500 gram, halvparten frukt og halvparten grønnsaker) er velbegrunnet. Vi vet at det er en sammenheng mellom inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere kreftformer, sier hun.

Vil få flere til å legge grønnsaker på grillen

Det er fint å se at så mange som 29 prosent la grønnsaker på grillen sist de grillet, men enda flere ønsker å grille grønnsaker. Hele 71 prosent av kvinnene ønsker å ha grønnsaker på grillen. Hvorfor er spriket så stort?

– Jeg tror det skorter litt på både matvarekunnskap og fantasi. Men det trenger ikke være vanskelig eller komplisert, mener matfaglig rådgiver i OFG, Toril Gulbrandsen.

Hun deler sine beste og enkleste grilltips med deg som vil legge mer grønnsaker på grillen:

– Grillspyd er enkelt og godt og blir raskt ferdig. Tre på like store biter av paprika, sopp og løk på spydet, eller andre grønnsaker du måtte ha tilgjengelig. Pensle det med olje og legge det på grillen. En super måte å få brukt opp rester på. Jeg liker best å bruke stålspyd, så slipper jeg å ta meg tiden til å bløtlegge trespydene. Et annet tips er grillet blomkål i skiver. Eller hva med hel spisspaprika. Fjern frøene, fyll den med fetaost og sleng den på grillen. Grillet hjertesalat er også noe du må prøve. Del hjertesalaten i to, pensle den med olje og grill i et par minutter. Strø på ristet kapers og ha over litt sitronsaft før servering. Grillede grønnsaker får en raffinert og nydelig smak. Alt kan grilles, hele, i skiver, i biter på spyd eller pakket i folie.

Vil du gjøre salaten enda mer spennende? Da anbefaler hun å kombinere den med litt grillet frukt.

– En av mine favoritter er en godt blandet grønn salat med masse spinat og ruccula, grillet nektarin, rødløk, mozzarella, en god olivenolje, frisk timian og balsamicodressing, sier Gulbrandsen.

Pressemelding fra OFG

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS