Gratinert spaghettigresskar - oppskrift på frukt.no.
Gratinert spaghettigresskar - oppskrift på frukt.no.

Gresskar, mer enn skumle lykter

Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak.

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.

– Mange ser på gresskaret som pynt, ikke som mat. Det er synd, for gresskar er både smakfullt, næringsrikt og enkelt å bruke, sier Sagen.

Mange kjøper – få bruker innmaten 

En undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i november 2023 viser at nesten tre av ti familier med barn mellom 6 og 15 år kjøper gresskar til Halloween, men bare halvparten bruker innmaten til matlaging. 

Tradisjonen med utskårne Halloween-gresskar er fortsatt ganske nytt i Norge. Kun 14 % av barnefamiliene kjøpte gresskar og lagde lykt i 2019, mens det var 27 % i 2023

– Så det er kanskje ikke så rart at det tar litt tid før vi lærer oss å bruke hele gresskaret – også innmaten, sier hun.

2800 tonn gresskar – mest norsk 

På bildet ser du halloweengresskar, buternutgresskar, hokkaidogresskar, spaghettigresskar og flere små pyntegresskar. Pyntegresskar skal ikke spises.
På bildet ser du halloweengresskar, buternutgresskar, hokkaidogresskar, spaghettigresskar og flere små pyntegresskar. Pyntegresskar skal ikke spises.

I fjor ble det solgt rundt 2800 tonn gresskar, hvorav rundt 1800 tonn var norskprodusert. Dette inkluderer både Halloween-gresskar og matgresskar. I Norge er det matgresskarene «Hokkaido-gresskar» og «spaghettigresskar» som det dyrkes mest av. 

Hokkaido-gresskaret er tilgjengelig allerede fra tidlig høst, og er et sesongprodukt som passer like godt til middag som dessert.

Saken fortsetter under bildet

Hasselback-gresskar av butrenutgresskar. Oppskrift får du på frukt.no.
Hasselback-gresskar av butrenutgresskar. Oppskrift får du på frukt.no.

– Hokkaido-gresskaret er en kulinarisk favoritt med mild, nøtteaktig smak og dyp oransje farge. Den sterke oransje fargen vitner om et høyt innhold av betakaroten, som kan omdannes til vitamin A i kroppen- som er viktig for hud, hår og syn. I tillegg er gresskar fiberrikt, som gjør at det metter godt. Mange oppskrifter bruker Hokkaido-gresskar, men du kan fint bruke innmaten fra Halloween-gresskaret på samme måte, sier Sagen. 

Spaghettigresskar har en spaghettilignende struktur og noen bruker det som alternativ til pasta. 

– Men det blir nok ikke helt det samme, så ikke forvent pasta av gresskar. Jeg liker best å dele spaghettigresskaret i to, toppe det med grønnsaker og ost, og gratinere det i ovnen. 

Disse skal du ikke spise 

Du får også kjøpt dekorative og fine pyntegresskar i hageforretninger og blomsterbutikker. 

– Og som navnet tilsier, dette er pynt, ikke mat. De skal ikke spises, sier Sagen.

Slik bruker du både Halloween-gresskar og Hokkaido-gresskar 

· Lag gresskarsuppe eller mos – gir kremet konsistens og naturlig sødme. 

· Bak med gresskar – gjør brød, muffins og scones saftigere. Kok gresskar i terninger og mos det før bruk. 

· Rist frøene i ovnen– perfekt som snacks eller topping. 

· Frys ned rester – ferdig kokt eller most gresskar kan brukes senere i supper eller bakst. S

– En av mine favoritter er peanøttgryte med Hokkaido-gresskar og kylling. Det er høst på sitt beste – mettende, fargerikt og fullt av næring, sier Sagen. 

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS