Snittet hodekål kan brukes til så mangt. (Foto: OFG)

Kål kan brukes til langt mer enn fårikål

– Heldigvis kan kålen brukes til så uendelig mye mer enn bare til fårikål, og det er gode grunner til å spise mye kål. Det er på tide å lære av svenskene, forteller ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen.

Høsten er tid for fårikål, og skikkelige fårikålelskere har gjerne laget denne deilige høstgryten både en og to ganger, eller flere. Kanskje sitter du igjen med en del kål og lurer på hva du kan bruke den til.

Derfor bør du spise kål

Ernæringsrådgiver Iselin Bostrand Sagen anbefaler hodekål - for helsens skyld. (Foto: OFG)

Hodekål (og andre typer kål) inneholder fytokjemikalier som glukosinolater (gir den bitre smaken når du spiser rå kål), vitamin C og fiber.

Stadig mer forskning viser at en god tarmflora spiller en viktig rolle for et godt immunsystem, og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle.

Fiberrike matvarer ser i tillegg ut å kunne bidra til å beskytte mot tarmkreft.

I tillegg gir fiber fra kålen en god metthetsfølelse, og kålen i seg selv inneholder lite kalorier og kan ta plassen til mer kaloriholdig mat og kan på den måten bidra positivt for å holde vekten stabil, eller om du ønsker å gå ned noen kilo.

– En «funfact» er at det faktisk er mer vitamin C i vanlig norsk hodekål enn i appelsin. Så du skal absolutt ikke undervurdere kålen.

Kål til taco – et «must»

Høsten er utvilsomt tiden for å tenne lys, kose seg inne og spise taco. Sagen mener man kan løfte tacoen til nye høyder med kål! «Slaw for tacos» eller, kålsalat, er velkjent for autentiske tacoelskere og det med god grunn. Både hodekål, rødkål og spisskål kan brukes. Bruk det du har i kjøleskapet, og det som er i sesong.

– Av flinke kokker har jeg hørt at det alltid skal være noe med litt «crunch» i enhver rett, og da er det jo perfekt med kål i taco. En deilig slaw med masse kål, koriander, limesaft, salt, og fersk grovkvernet pepper, er en uslåelig kombinasjon til taco spør du meg. Noen liker også å røre inn litt gresk yoghurt – eller halvparten yoghurt og halvparten majones. Her er det bare å prøve seg frem, sier Sagen.

Gjør som svenskene

Nordmenn elsker pizza, faktisk er vi det landet i verden som spiser mest pizza per innbygger.

– Når det gjelder å ha noe ved siden av pizzaen, har vi noe å lære av svenskene. I Sverige spiser mange en syrlig kålsalat til pizzaen, det er absolutt noe som er verdt å kopiere for nordmenn. Det er både godt, og løfter pizzamåltidet med tanke på næringsinnholdet. Den syrlige kålsalaten er god å bruke som tilbehør til mye annet også.

Norsk i norsk sesong

– Hodekål er i sesong nå, og er så absolutt et bærekraftig valg. Så ikke bare bruk opp restene fra det som ikke endte opp sammen med fåret. Kål kan med fordel brukes gjennom hele året – den tåler godt lagring og vi kan glede oss over norsk kål gjennom hele vinteren.

Les mer på Frukt.no.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS