Tilsagnet på 545 000 kroner gis til utskifting av 34 vinduer. (Foto: Andrea Svolsbru)

Støtte til ærverdig og gammelt gjestgiveri

Victoria gjestgiveri i Langesund i Bamble, der det har vært hotelldrift i 116 år, har fått tilsagn om tilskudd på over en halv million kroner fra Kulturminnefondet.

Tilsagnet på 545 000 kroner gis til utskifting av 34 vinduer. (Foto: Andrea Svolsbru)

Støtten skal gå til utskifting av 34 vinduer.

Høy verneverdi

Gjestgiveriet har høy verneverdi og har hatt sammenhengende hotelldrift siden 1904. Kulturminnefondet prioriterer prosjekter som skaper næringsutvikling og som kommer allmennheten til gode, forteller direktør Simen Bjørgen:

– Kulturminnefondet finner det svært positivt at søker ønsker å ta vare på bygningen, og kulturminneverdiene i bygningen vil med dette bli sikret for fremtiden.

– Tilsagnet på 545 000 kroner gis til utskifting av 34 vinduer. Dagens vinduer er fra 1965, og har fuktskader. De nye vinduene vil tilfredsstille kravene til utseende og bygningens estetiske art, da gjestgiveriet ligger i bevaringsområdet for Langesund sentrum, sier han.

Historien

Victoriagården ble oppført omkring 1670 av Christen Pedersen Lund. Lund etablerte Victoriagården som en trelasthandel, og benyttet gården som sentrum for sine virksomheter. Deriblant var gården hovedkontor for Lunds verft som bygget defensjonsskip, som var væpnede handelsskip som ble stilt til kongens disposisjon i ufredstid. I 1904 ble Victoriagården kjøpt opp av Regine Christensen som startet opp med hotelldrift og hadde flere kjente gjester på overnatting. Deriblant Knut Hamsun som har flere overnattinger i Langesund og ved Victoria hotell. Hamsun skrev i 1917 verket «Nabobyen», et verk som beskriver livet i Langesund og i og rundt Victoria hotell.

Victoriagården benyttes i dag som gjestgiveri, restaurant, bar og møtested for tilreisende og innbyggere i Langesund, og det arrangeres flere konserter og kulturaktiviteter.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS