Olav Lie-Nilsen driver Thorbjørnrud hotell og ysteri.

Kåret til «Årets lokalmatgründer»

Thorbjørnrud hotell og ysteri med eier Olav Lie-Nilsen i spissen, er kåret til «Årets lokalmatgründer».

Publisert
Olav Lie-Nilsen er kåret til «Årets lokalmatgründer».

Thorbjørnrud hotell og ysteri like utenfor Jevnaker helt sør i Oppland har forvandlet et nedslitt småbruk til et mønsterbruk, og har vist et utrettelig pågangsmot for norsk landbruk og matproduksjon.

Innovative løsninger

«Årets lokalmatgründer» er et samarbeid mellom Hanen, Nationen og NorgesGruppen, hvor man ønsker å løfte fram all den spennende lokale maten og drikken som har vokst fram de siste årene og ikke minst menneskene bak.

– Vinneren har på en innovativ måte klart å etablere et eget ysteri i et hotellbygg og samtidig gjøre nytte av råstoff fra egen gård, sier juryleder Hilde Charlotte Solheim i en pressemelding.

– Vi har gründeren i fokus og legger vekt på evnen til å være nyskapende, men også være kommersiell. Prisen skal være med å hedre flinke aktører i en næring i vekst som har gitt et økt matmangfold og flere unike opplevelser over hele Norge, sier Bernt Bucher Johannessen, daglig leder i Hanen.

Les hele begrunnelsen til juryen lengre ned i saken

Les mer på Thorbjornrudhotell.no

Årets finalister

Årets konkurranse fikk over 80 bidrag fra hele landet. Juryen valgte ut seks finalister blant disse. Disse er Frukt- og siderruta i Ulvik, Matkassen Rågo, Terrior Røros , Wangensten as, Sæterstad gård og Thorbjørnrud hotell og ysteri.

Alle finalistene er blitt presentert i Nationen gjennom sommeren. Utvelgelsen av vinneren har skjedd via en nettavstemning på nettsidene til Nationen og ved sms-stemmer. På bakgrunn av avstemningen, hvor en kandidat utpekte seg, har juryen valgt en vinner.

Juryens begrunnelse

Eier Olav Lie Nilsen (OLN) er en visjonær og aktiv gründer. Han overtok Thorbjørnrud hotell i 2008 og har utviklet hotellet til å ha en solid mat og drikke profil. Han har vist et utrettelig pågangsmot for norsk landbruk og matproduksjon og har vist dette i praksis gjennom blant annet kjøpet av det nedslitte småbruket Øvre Kjekshus noen kilometer fra hotellet. Småbruket er forvandlet til et mønsterbruk som forsyner hotell med kjøtt og melk i form av ost. Ostene blir laget i et eget ysteri etablert inne på hotellet i den gamle badeavdelingen. Bare en ekte gründer som liker hardt arbeid ville gjort det på denne måten. Ostene serveres ikke bare på eget hotell med selges også på via et mangfold av kanaler som Bondens marked i Oslo, Matcompaniet som har fokus på Horeca-markedet og til og med den ostebaserte nettbutikk Premium Gourmet. Olav har også uttalt at dagligvare vil være en naturlig salgskanal.

Juryen har lagt vekt på den måten OLN har utnyttet et tradisjonelt hotellbygg til på en innovativ måte å etablere et eget ysteri som henter råstoffet fra egen gård. Gården Øvre Kjekshus er utviklet på en nyskapende måte fra å ha vært et nedlagt småbruk og gir muligheten til å utnytte synergien mellom gård og hotell på en særdeles spennende måte.

OLN er ikke bare gründer for egen del, men han har også bidratt og hjulpet andre blant norske osteprodusenter. Han er også sterkt opptatt av den norske matkulturen og framtida for norsk landbruk. OLN har i sitt arbeid vært opptatt av å dele med andre og forstå at skal han nå sine mål må samarbeid med andre stå sentralt. Ikke minst har han involvert egne ansatte i sine prosjekter og sammen med dem sikret en utvikling av egne arbeidsplasser.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS