Matfaglig rådgiver hos OFG, Toril Gulbrandsen, gleder seg ekstra over de norske grønnsakene i år. (Foto: OFG)

Nå starter den norske grønnsakssesongen

Sjeldent har vi satt så stor pris på norske grønnsaker som i år. Nå vil forbrukerne ha norsk vare.

– Det er en fantastisk innsats grønnsaksprodusentene gjør for å sikre oss norske varer denne sesongen, forteller matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.

Høstes på løpende bånd

Produsentene bretter opp ermene og står på for å få nok arbeidskraft til å gjøre den viktige jobben som er forbundet med våronna og sesongens arbeid. Med stor ekstra innsats går grønnsaksproduksjonen nesten som normalt i disse utfordrerne koronatider, heldigvis.

Nå høstes grønnsakene på løpende bånd. De norske tomat- og agurkprodusenter er for lengst i gang med sesongen. Det er stor aktivitet i veksthusene rundt omkring i landet.

Grønnsakenes konge - asparges

I Østfold og Vestfold høstes grønnsakenes konge, asparges. Den popper opp som det første symbol på at frilandsesongen er i gang, sammen med rabarbra som også er på markedet nå.

Nå i mai følger hjertesalat, reddiker, neper og nykål. Det er bare å nyte herlighetene etter hvert som de kommer. La det bugne på tallerken.

– Det er et kulinarisk høydepunkt å servere norsk asparges, sier Toril Gulbrandsen.

Hun anbefaler sin enkle favoritt; ovnsbake asparges, med noen dråper olje og sitron og serverer den med et dryss av smakfull hardost. Om du ønsker den kokt så pass på. Asparges skal ikke koke lenge. Den grønne knapt ett minutt i kokende vann med litt salt og sukker, litt ettersom hvor tykke de er. Den hvite litt lenger.

På mange restaurantbord

For første gang i historien høstes også en liten eksklusiv avling av hvit asparges hos Hvasserasparges. Den blir sikkert å se på menyen hos noen av restaurantene som starter opp i disse dager.

– Det er et fantastisk. Det er nok mange kokker som vil glede seg ekstra over den norske sesongen i år samtidig som de selv starter opp sine restauranter. Nyt sesongen - vi sier takk til bonden – og velger norske råvarer når vi kan, sier Toril Gulbrandsen entusiastisk.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS