Årets Lokalmatgründer 2019 er Ostebygda (Foto: Meny).

Ostebygda best på lokalmat

Vinneren av Årets Lokalmatgründer 2019 er Ostebygda, som er et helt spesielt fellesskap mellom åtte melk- og osteprodusenter i Hol, Hallingdal

Publisert

De åtte produsentene har i løpet av kort tid bygd opp et helt spesielt nettverk basert på delingskultur og framsnakking.

Basert på delingskultur

Årets jury forteller at de har latt seg begeistre av det entrepenørskapet som ligger i å utvikle en tilleggsdimensjon til egen forretningsmodell, gjennom en geografisk merkevare innen en type produktkategori, nemlig ost. En forretningsmodell som legger opp til deling av alt fra kunnskap, dyr og kapitalutstyr er unik. Juryen opplever at denne måten å jobbe sammen på vil representere et viktig bidrag for å styrke den flotte fremveksten av osteprodusenter i Norge. En lokal samvirkeorganisering som dette, bør være til inspirasjon for andre produktkategorier i lokalmat Norge.

- Ostebygda tar det gode lokale samarbeidet, som vi ser er en nøkkel for å lykkes for mange lokalmatprodusenter, ett skritt videre. Arbeidet med en felles merkevare, samtidig som produsentene beholder sitt særpreg, er et eksempel til etterfølgelse for andre, sier juryleder Hilde Charlotte Solheim.

Hedret på Dyrsku’n

Prisvinneren fikk 50 000 kroner og et diplom. Landbruk- og matminister Olaug Bollestad sto for den høytidelige overrekkelsen. Det skjedde på Dyrsku'n i Seljord

Det er femte år på rad at prisen deles ut, og det skjer etter at nærmere 150 kandidater er blitt vurdert. Finalistene blir valgt ut etter at tusenvis av forbrukere har stemt. Deretter velger en fagjury ut seks finalister på bakgrunn av disse forslagene. Til slutt har publikum stemt på den av finalistene de mener skal vinne, samtidig som juryen har gjort en helhetlig faglig vurdering av kandidatene.

Lofoten Seaweed

Lofoten Seaweed var den andre av de to kandidatene som knivet om flest publikumsstemmer. Dette er en liten gründerbedrift med fokus på utvikling og salg av tangbaserte produkter. Juryen ønsker å gi de to gründerne hederlig omtale for tørre å satse på bærekraftige og nyskapende produkter med et viktig helseaspekt og interessante fremtidsutsikter.

Juryen består av Hilde Charlotte Solheim, (styreleder i Destinasjon Hardanger), Eivind Haalien (kategorisjef lokalmat og spesialiteter NorgesGruppen), Anne Jødahl Skuterud (styreleder i Felleskjøp Agri) og Bernt Bucher Johannessen (daglig leder i Hanen).

Populært med lokalmat

Meny og Hanen ønsker med prisen Årets Lokalmatgründer å løfte fram spennende aktører innen norsk lokal mat og drikke.

– Vi er opptatt av matglede og norske mattradisjoner, og samarbeider derfor med over 450 lokalmatprodusenter som til sammen tilbyr over 2500 lokalmatprodukter. Interessen for lokalmat øker, og vi hadde en vekst på 5,2 prosent i 2018. Veksten fortsetter på samme nivå i 2019 og i dag er vi den desidert største aktøren på lokalmat med en markedsandel på over 20 prosent, opplyser Meny.

(Pressemelding)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS