Eli Undheim inne i den gamle smia, som er gjort om til et lite koselig serveringssted på Undheim på Høg-Jæren. (Foto: Morten Holt)

Overnatting og kultur i Arne Garborgs rike

Like i nærheten av Arne Garborgs gamle skrivestue og minnestein, har Eli Undheim etablert Smiegarden kultur- og gjestehus, et lite overnattings-, serverings- og samlingssted for lokal kultur.

Publisert
Smiegarden. (Foto: Felix A. Skulstad)

Dette er det eneste overnattingsstedet på Undheim i Time kommune.

– Her får du mulighet for rekreasjon, en pause fra hverdagsstresset, til å smake på lokal tradisjonsmat, for overnatting og opplevelser i autentiske omgivelser, sier Undheim, som også leder Hanen i Rogaland.

Smiegarden. (Foto: Felix A. Skulstad)

Registrert kulturminne

Hun vokste opp på Undheim, bodde i mange år i Kristiansand og Vest-Agder, men flyttet tilbake til Undheim for snart 10 år siden. Sakte, men sikkert har hun bygd opp stedet. Undheimsmia er et over hundre år gammelt registrert kulturminne, som er bevart slik smeden forlot den for 45 år siden.

Smiegarden består av smia, som er gjort om til et lite koselig serveringssted, en smieloftet, det gamle sveitserhuset med to rom for overnatting (B&B) og den store bestemorshagen. Den gamle gjødselkjelleren skal bli til vinkjeller.

Denne sommeren er det bygd en «kultursal» i det gamle grisehuset.

Livlig utenfor Smiegarden. (Foto: Smiegarden)

– Her er det rom for 70 til selskap, forteller Undheim.

Samlingssted for kultur på Undheim

Undheim på Høg-Jæren. (Foto: Smiegarden)

Stedet leies ut til blant annet selskap, temakvelder, konserter, teambuilding, institusjoner, foredrag, møter, busselskap, skoler, foreninger, lag, og barnehager.

– I tillegg arrangerer vi selv kulturarrangementer av forskjellig slag, som for eksempel konserter, markedsdag, som er et samarbeid med lokale husflidhåndverkere, sommerfest, hagedag og utstillinger med lokale kunstnere, forteller gründer Eli Undheim.

I Arne Garborgs rike

Noen hundre meter unna vokste den kjente forfatteren Arne Garborg (1851-1924) opp.

Den kjente forfatteren Arne Garborg (1851 – 1924) vokste opp like i nærheten av det vesle tettstedet Undheim. Dette huset er i dag museum.

Like sørøst for Smiegarden, bygde Garborg i 1899 sin egen skrivestue, og der er det også reist en minnestøtte i stein. Det er også etablert et eget Garborg-senter på Bryne, ikke langt unna Undheim.

Smiegarden, som er medlem i Hanen, har også et nært samarbeid med Garborgsenteret.

Du kan lese om Smiegarden i den nyeste utgaven av magasinet Horeca (nummer 2, 2018)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS