Nye Voss Gondol. (Foto: Svein Ulvund)

Ny gondol skaper vekst i Voss

Det er investert mer enn 350 millioner kroner i Voss Gondol. Dette er ifølge Voss Resort, som står bak nyskapningen, den største investeringen som er gjort i en skidestinasjon nord for Alpene noensinne.

Publisert
Nedre stasjon og gondol på Voss Jernbanestasjon. Den gamle stasjonsbygningen til venstre på bildet. (Illustrasjon: HLM Arkitekter).

Med den nye gondolen skaper Voss Resort en ny storslått attraksjon for bygda, tilreisende og alle som ønsker enkel tilgang til fjellet.

– For Voss Resort har det lenge vært et mål å få etablert en gondol med start midt mellom de store turistmagnetene Bergen, Flåm, Hardanger og Sogn. Årlig vil mer enn 1,5 millioner turister spasere rett forbi gondolen. Dette gir oss forretningsmuligheter som vi aldri før har hatt, sier administrerende direktør for Voss Resort, Øyvind Wæhle, i en pressemelding.

Det er investert mer enn 350 millioner kroner i Voss Gondol. På toppen blir det restaurant med plass til 450 mennesker. (Illustrasjon: HLM Arkitekter).

Grønn reisevei med ski in – ski ut

Tre sentrumshotell med til sammen 455 rom ligger mindre enn 100 meter fra den nye gondolen, og reisende med Bergensbanen vil alle få ski in-ski ut med den nye gondolen.

– Å reise til Voss blir enkelt, effektivt og grønt, enten du bor i Norge eller er internasjonal turist. Vi ser at gondolen er et produkt som passer med gjeldende reiselivstrendar, da etterspørselen etter gondolbanen fra internasjonale turoperatører er høy, sier markedssjef for Voss Resort, Synva Vinje.

Voss er i utvikling. (Foto/Illustrasjon: Scandic/Dark Arkitekter)

– Selv om gondolbanen vil bli en attraksjon i seg selv, er det viktig å ha gode produkter rundt toppstasjonen. På toppen av banen bygger vi derfor Voss’ største restaurant – med plass til 450 gjester. Gondolen blir en forlenget arm av Bergensbanen, og restauranten på toppen blir utgangspunkt for ski- og snøaktiviteter, og for sykkel og vandring om sommeren», fortsetter hun.

Trafikknutepunkt for Voss i vekst

Gondolen er plassert midt i det nye trafikknutepunktet på Voss Jernbanestasjon.

Det blir mindre enn 100 meter å gå fra de tre store sentrumshotellene på Voss. Det siste hotellet er under oppføring, og vil med sine 215 rom åpne i januar 2020.

Les også: Scandic til Voss

Samlet er det investert over én milliard kroner fordelt på hotell (380 millioner kroner), gondol (350 millioner kroner) og nye spor og plattformer, kulvert, fellesrom, toalett med meir på jernbanestasjonen (380 millioner kroner).

Det nye trafikknutepunktet på Voss blir trukket frem av NHO som et paradeeksempel på god samfunnsøkonomi med bærekraftige løsninger og godt samarbeid mellom private og offentlige aktører.

– Banen vil få stor betydning for videre utvikling av Voss Resort, men ikke minst og for det øvrige reiseliv og næringsliv på Voss og i regionen rundt, sier Wæhle.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Voss Gondol

Type gondol:3S Leitner Ropeways

Lengde: 2020 meter

Høydeforskjell: 768 meter

Toppstasjon: 820 moh.

Reisetid: 6 min 48 sek.

Kabiner: 9 stk. (konstruert for 13 kabiner)

Kapasitet pr kabin: 34 personer

Kapasitet: 1069 personer/time (ved 13 kabiner 1544 personer/time hver vei)

Restaurantkapasitet: 450 personer. Den største på Voss.

Dimensjoner

Betong  og armering: 9000 tonn (Eiffeltårnet veier til sammenligning 8700 tonn)

Tårn på gondolen: 3 stk., det høyeste er 36 meter

Hastighet: 5 meter per sekund

Bæretau: 57 mm i diameter, stålvaier.

Les mer på Vossresort.no

 

 

Powered by Labrador CMS