Løksuppe

Spis løk for bedre helse

Løk er så sunt at vi bør spise dobbelt så mye som i dag, mener grønnsaksprodusenter og matforskere. Løk er blant de sunneste og mest kalorifattige grønnsakene som finnes. - Å spise mer løk vil være et viktig bidrag til bedre folkehelse, mener grønnsakforsker Ingunn Vågen i Bioforsk.

Publisert

Oslos beste løksuppe serveres av Brasseriet Hansken, ifølge Aftenposten. Her er daglig leder Yngvar Nilsen sammen med informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt. (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire)

Flere aktører i grøntbransjen har gått sammen for å øke nordmenns løkforbruk, blant annet Gartnerhallen, Bama og Bioforsk. Gartnerhallens produsenter jobber for å dyrke fram et stort mangfold løktyper av høy kvalitet til norske forbrukere. Løktypene har ulik smak, størrelse, farger og bruksområder.

Reduserer sykdomsrisiko

Løk kan være med på å redusere risikoen for en rekke sykdommer, gi bedre fordøyelse og beskytte mot infeksjoner.

– Knollen vi spiser, selve løken, danner mange forsvarsstoffer for å overleve fram til frøsetting. Dette er stoffer som er gunstige for oss mennesker, sier Ingunn Vågen.

– Løk med mildere smak passer godt i salater, og småløk er ypperlige å bake, grille eller steke hele, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Helsebringende løk

Forbruket av løk har økt med 25 prosent på fem år, men det bør være mye høyere, mener Kåsin.

– Løk er en sunn og rimelig matvare som kan brukes i svært mange forskjellige retter, sier hun.

For tiden foregår det mye forskning på løkens helsebringende egenskaper. Alle typer løk inneholder store mengder C-vitamin, kalium, folsyre, kalsium, jern og fiber.

– Høyt inntak av løk kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft, astma og diabetes. Den betennelseshemmende effekten kan forebygge sopp og bakterielle angrep i kroppen, sier grønnsakforsker Ingunn Vågen.

Antiokisdanter

Antioksidantene i løk kan redusere innholdet av uønskede fettsyrer i blodet og motvirke blodpropp.

Løkens søte smak skyldes ikke bare sukker, men en stoffgruppe som kalles fruktaner. Fruktaner er karbohydrater som ikke er med på å øke blodsukkeret.

– Fruktaner kan redusere kolesterolet i blodet og ha en antidiabetisk virkning. Det gir også god tarmhelse, som igjen kan redusere risikoen for tarmkreft, sier Vågen.

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

Slik lager du løksuppe

– Løksuppe er en kjempegod og rimelig høstrett for kjølige kvelder. Enkel å lage, sunn og deilig, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Oppskrift på løksuppe for 4 personer:

* 5 løk

* 5 båter hvitløk (kan sløyfes)

* 5 ss rapsolje

* 1 liter grønnsakbuljong (utblandet)

* 1 stilk frisk timian

* 1 ts sukker

* 4 skiver daggammelt brød

* 2 dl revet hvitost

* Salt og pepper

Fremgangsmåte: Skjær løken i tynne skiver. Varm opp oljen på middels varme. Surr løken under omrøring til den får fin farge, og legg i hvitløken mot slutten. Kok opp en kjele med buljongen, og ha løken over i buljongkjelen. Tilsett hakket timian og sukker. La suppen koke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper. Sett ovnen på 225 grader. Ha suppen i fire suppeskåler som er ildfaste. Legg på brødskivene og fordel ost over. Gratiner suppen i ovnen til osten og brødet begynner å få en fin farge. Pynt gjerne med litt hakket frisk timian ved servering. Har du ikke ildfaste suppetallerkener, kan du steke ostesmørbrød i ovnen til osten har smeltet og tatt farge, og så legge dem på toppen av hver suppetallerken. Suppen serveres rykende varm

Newswire

"
Powered by Labrador CMS