Aga cryocooking nett

Overraskende og forførende smaks- og sanseopplevelser

Cryocooking er et begrep som brer seg med interesse og popularitet over hele Europa. Gassvirksomheten AGA er med i ledelsen når det gjelder utnyttelse av nye muligheter i det innovative og eksperimenterende kjøkken. På AGAs stand på Smak 09 kan du se hvor lett det er å bruke flytende nitrogen på kjøkkenet.

Publisert

På standen kan besøkende selv oppleve denne nye og spennende tilberedningsteknikken med flytende nitrogen, som allerede har funnet veien til mange trendsettende restauranter i Europa. Konseptet utvikles hele tiden, og i Norge finnes det flere og flere restauranter som kjenner metoden og også er blitt dyktige utøvere.

Avansert raffineringsprosess

- Nitrogen er utvunnet av ordinær luft og gjort flytende ved hjelp av trykk og en avansert raffineringsprosess på AGAs luftgassfabrikk, forklarer Kjeld Vigsø, som er utdannet kokk og jobber som salgsrepresentant innen området næringsmiddelgasser i AGA.

- Flytende nitrogen holder minus 196 grader, og som temperaturen tilsier kan innfrysing av matvarer skje veldig hurtig. Dermed bevares cellestrukturen og næringsmiddelets naturlige friskhet og utseende.

Dyppes i flytende nitrogen

Vigsø forteller ivrig videre at teknikken i hovedsak går ut på å dyppe egnede råvarer som for eksempel fersk ostemasse, gjerne smakssatt med sitron eller vanilje, i flytende nitrogen. Massen vil skallfryse på et blunk, men fortsatt være myk og smaksrik i kjernen. Andre produkter man kan benytte er sorbeter, parfaitsmeter og lignende.

- Det unike er at det gjerne kan foregå foran gjestenes bord, slik at kokken trekkes ut i restauranten og virkelig gjør noe ekstra. Ferdige iskuler kan dyppes raskt i nitrogenet og deretter i en frukt- eller bærcoulis, som fryser på som et belegg, og friske bær kan gjerne fryses inn i parfaitsmeter og gi en eksepsjonell smaksopplevelse. Det finnes mange mulige bruksområder - kun fantasien setter grenser, sier Vigsø.

Webside: www.aga.no

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS