Hotelldirektør Erik Taraldsen (til venstre) og kjøkkensjef Stian Haugnes på Thon Hotel Lofoten kan smile bredt etter at hotellet i kveld vant Twinings Best Breakfast 2016, kåringen av landets beste hotellfrokost. (Foto: Morten Holt)

Thon Hotels har overtatt frokost-hegemoniet

Etter Rica- og Scandic-dominans i en årrekke, er det nå Thon Hotels som kan skilte med de to beste frokost-hotellene i Norge. Thon Hotel Lofoten byr på landets aller beste hotellfrokost, ifølge juryen i Twinings Best Breakfast. Thon Hotel Rosenkrantz i Oslo er nummer to i årets kåring, mens vinneren de foregående 10 årene, Scandic Nidelven, og Oslo-hotellet The Thief, deler tredjeplassen.

Publisert
Stian (fra venstre) og Ingunn Haugnes sammen med hotelldirektør Erik Taraldsen. (Foto: Haugen-Gruppen)

Etter at Rica/Scandic Nidelven har vunnet frokostkåringen i 10 år på rad, har Svolvær-hotellet anført av hotelldirektør Erik Taraldsen og kjøkkensjef Stian Haugnes nå overtatt hegemoniet.

Fra frokostområdet på Thon Hotel Lofoten. (Foto: Morten Holt)

– Har båret frukter

– Satsingen på mat og drikke har definitivt båret frukter, sier hotelldirektør Erik Taraldsen, som ble ansatt som hotelldirektør nesten to år før åpningen i 2009.

Med kjøkkensjef Stian Haugnes og hans kone, frokostsjef Ingunn Haugnes, bak spakene, serveres det gourmetmåltider både til frokost, lunsj og middag.

Thon Hotel Lofoten har fra før annenplass fra 2014 og en tredjeplass fra 2011 i kåringen.

Du kan også lese en stor artikkel om Thon Hotel Lofoten i oktober utgaven av magasinet Horeca, der det også er et portrettintervju med hotelldirektør Erik Taraldsen.

Hotelldirektør på Thon Hotel Lofoten, Erik Taraldsen. (Foto: Morten Holt)

Søkelys på frokost og omgivelsene

– Vi i Thon Hotels vet at frokost er viktig for våre gjester, og har derfor satt ekstra søkelys på selve frokosten og omgivelsene den skal nytes i. «Det er ekstra hyggelig å få denne utmerkelsen nå når Thon Hotels er midt inne i en storsatsning med matopplevelser, teknologi og design i sentrum», sier konserndirektør hotell og restaurant i Thon Hotels, Morten Thorvaldsen.

Han er stolt av å kapre de to gjeveste plassene i konkurransen, men presiserer at «frokostkampen» hotellene mellom også har en annen vinner, og det er gjesten som nå blir servert frokost i verdensklasse.

Frokost i toppklasse

Thon Hotel Rosenkrantz i Oslo sørget for dobbeltseier til Thon Hotels i Twinings Best Breakfast 2016. (Foto: Arkiv)

Både i Svolvær og i Oslo legges det stor vekt på gode råvarer, hjemmelagede og lokale produkter.

– Hver dag går medarbeiderne på Thon Hotel Lofoten gått på jobb med det mål å gi våre gjester den aller beste starten på dagen. At de nå får beviset på at vår frokost er den beste i hele landet er virkelig fortjent, sier en stolt hotelldirektør på Thon Hotel Lofoten, Erik Taraldsen.

Direktør ved Thon Hotel Rosenkrantz Lars Petter Mathisen sier seg enig i at medarbeiderne har en stor del av æren:

– Jeg synes at det er inspirerende å jobbe med så dedikerte ansatte som alltid kommer med nye ideer på hvordan frokosten skal utvikles, forteller Mathisen.

Sølv til Thon Hotel Rosenkrantz, bronse til Scandic Nidelven og The Thief

Thon Hotel Rosenkrantz i Oslo følger opp kjedens sterke frokostposisjon med sølv i årets kåring, og dytter Scandic Nidelven ned til bronseplass i 2016-kåringen. Den plassen deler Nidelven med The Thief i Oslo.

Hotelldirektør Kjetil Vassdal (til venstre) og Øyvind Tiller fra Scandic Nidelven på årets frokostkåring. (Foto: Kristian Røise Dahl)

Også Scandic Hell i Stjørdal med frokostkokken Roger Johansen i spissen får god omtale av juryen, og var det hotellet som ellers var nærmest pallen, ifølge juryen,

Les også: Disse 11 hotellene var i finalen i år

Se alle medaljevinnerne i Twinings Best Breakfast siden starten av kåringen i 2005 lengre ned i saken

Skal ta tilbake tronen

Julia Hansen tilbereder shots til frokosten i restauranten Paleo Arctic på Thon Hotel Lofoten. (Foto: Morten Holt)

Hotelldirektør på Scandic Nidelven, Kjetil Vassdal, lover å ta tilbake tittelen som Norges frokosthotell nummer 1 allerede neste år.

– Vi ønsker selvfølgelig å gratulere Thon Hotel Lofoten med seieren. De leverer et flott produkt. I fjor vant vi for ellevte året på rad, og vi har vel tenkt at det ikke kunne vare evig. Når det er sagt lover jeg å gjøre alt i vår makt for å stå på toppen igjen allerede neste år, sier hotelldirektør på Scandic Nidelven, Kjetil Vassdal.

«Goes to Hell»

Vassdal er fast bestemt på å reise kjerringa, og stiller seg selv til disposisjon for å få det til.

– For å skape en ekstra motivasjon har jeg veddet med mine ansatte om at dersom vi vinner neste år så skal jeg gå fra Scandic Nidelven til Scandic Hell, og tilbake. Det er seks lange mil, sier Vassdal smilende.

I tillegg til tredjeplassen, hadde også Scandic flest fylkesvinnere. I 12 av 19 fylker var det Scandic-hoteller som serverte den beste frokosten.

– I dag kåres de aller beste. Men at så mange av våre hoteller rundt omkring i landet hevder seg i konkurransen viser at uansett hvilket Scandic-hotell du bor på så er frokosten av høy kvalitet. Det legger vi vår stolthet i, sier direktør for mat og drikke i Scandic Norge, Morten Malting.

Finalejuryen

Finalejuryen i Twinings Best Breakfast består av:

Lars Erik Underthun: Norges første medaljevinner i Bocuse d'Or, driver av Spisestedet Feinschmecker og president i Bocuse d'Or Norge

Fra frokosten på Thon Hotel Lofoten. (Foto: Morten Holt)

Wenche Andersen: Hele Norges frokostkokk nummer én gjennom God Morgen Norge. Kjent også som kokebokforfatter og matjournalist.

Frokostkokken på Scandic Hell, Roger Johansen, ble hedret under frokostkåringen i kveld. (Foto: Scandic Hell)

Det 3. jurymedlemmet: ...Er en godt bevart hemmelighet. Vedkommende har omfattende bransjeerfaring, og tilfører juryen bredde i sitt arbeid.

Juryens begrunnelser

Thon Hotel Lofoten til topps i frokostkåringen 2016. (Foto: Hotellet)

Her er litt av juryens begrunnelser for årets valg:

Gull, Thon Hotel Lofoten, Svolvær: «Meget god frokost, hyggelig lokaler, pen og delikat oppdekning, hyggelig blid betjening. Meget godt utvalg av kvalitetsprodukter samt godt utvalg av lokale råvarer. En verdig vinner av årets konkurranse».

Les også: Thon Hotel Lofoten serverer landets beste hotellfrokost

Sølv, Thon Hotel Rosenkranz, Oslo: «Meget god frokost, godt utvalg, gode råvarer. God logistikk. Hyggelig lokalet på gateplan med nærhet til resepsjonen».

Bronse, Scandic Nidelven Hotel, Trondheim: «Dårligere service og engasjement en tidligere. Råvarene var ikke av samme høye kvalitet som tidligere, spesielt på charcuterie. Nidelven byr fortsatt på en meget god frokost, men nådde ikke helt til topps denne gangen».

Bronse: The Thief, Oslo: «Gode på kvalitet og service. God kvalitet på maten, godt merket, og god oppfølging».

Service vektlagt høyt

Kriteriene i Twinings Best Breakfast er utarbeidet i samarbeid med hotellbransjen, uttales det fra Haugen-Gruppen Storkjøkken, som står bak kåringen. Service teller hele 50 prosent, og her vurderes velkomst, atmosfære, personlig service, renhold samt smil og vennlighet. Det nye av året er gjeldende under de resterende 50 prosentene, som dreier seg om produkt og utvalg. Både hotellbransjen og vi som arrangør ønsker å inspirere til å heller øke kvalitet, enn å øke utvalg. Derfor teller produktkvalitet dobbelt så mye som de øvrige kriterier.

Frokostkokk på Scandic Hell ble hedret

Scandic Hell, som var fylkesvinner i Nord-Trøndelag, nådde ikke helt opp på pallen, men frokostkokk Roger Johansen fikk hedersprisen under årets frokostkåring. Han har jobbet på Scandic Hell i mange år, og har også jobbet som restaurantsjef.

Hotellet har vært frokostvinner i Nord-Trøndelag i flere år, og mye «skylden» skal nevnte Johansen ha. Han har sett hver enkelt gjest og dens behov, og utmerket seg ved å tilpasse seg gjestene når det gjelder produktene han tilbyr på sin varmmatstasjon. Rett og slett gjort mye mer enn det som kan forventes av en frokostkokk. Noen eksempler er varme grillede bananer og amerikanske pannekaker til amerikanske gjester, og når idrettslag med unge gjester er på plass, lager han ostesmørbrød, noe som er veldig populært for yngre gjestene.

Resultater Twinings Best Breakfast 2005 - 2016

Her er alle resultatene fra frokostkåringen (Twinings Best Breakfast) fra starten i 2005 til 2016.

2005: 1) Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo 2) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 3) Holberg Comfort Hotel, Bergen.

2006: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Rica Grand Hotel, Oslo 3) Scandic KNA, Oslo.

2007: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim og Rica Grand Hotel, Oslo 3) Clarion Oslo Airport, Gardermoen.

2008: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Clarion Oslo Airport, Gardermoen, 3) Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo og Rica Seilet Molde.

2009: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo 3) Rica Ishavshotel, Tromsø.

2010: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim, 2) Rica Ishavshotel, Tromsø, 3) Engø Gård, Tjøme.

2011: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Rica Ishavshotel, Tromsø 3) Thon Hotel Lofoten, Svolvær 4) Rica Hotel Bergen. Hederlig omtale: Nythun Høyfjellstue (nyopprettet pris i 2011)

2012: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Nythun Høyfjellstue, Fagernes 3) Clarion Collection Hotel Folketeateret, Oslo, 4) Rica Hell Hotel, Værnes

2013: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim, 2) The Thief, Oslo 3) Britannia Hotel, Trondheim og Rica Airport Hotel, Sola/Stavanger. Årets nisjepris: Nythun Høyfjellstue.

2014: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Thon Hotel Lofoten, Svolvær 3) Clarion Hotel The Edge, Tromsø og Rica Ishavshotel, Tromsø

2015: 1) Scandic Nidelven Hotel, Trondheim 2) Clarion Collection Folketeateret, Oslo 3) Scandic Ishavshotel, Tromsø og Britannia Hotel, Trondheim.

2016: 1) Thon Hotel Lofoten, Svolvær 2) Thon Hotel Rosenkrantz, Oslo 3) Scandic Nidelven, Trondheim og The Thief, Oslo. Hederspris: Frokostkokk Roger Johansen, Scandic Hell Hotel.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Twinings Best Breakfast

* «Twinings Best Breakfast», eller «Norges beste hotellfrokost», er kåret av Haugen-Gruppen siden 2005, og arrangeres i 2016 for 12. gang.

* Konkurransen går ut på at om lag 400 hoteller over hele lander vurderes av en uavhengig jury i tillegg til Haugen-Gruppens konsulenter som består av kokker og sommelierer. Kriteriene hotellfrokostene vurderes ut i fra er blant annet kvaliteten på produktene, utvalg, presentasjon, informasjon til gjestene, service, atmosfære, renhold og ryddighet.

* Deretter kåres fylkesvise vinnere kåres, før en jury er i sving noen måneder for å plukke ut finalistene. De tre beste hotellene inviteres til premieutdeling utpå høsten.

* Scandic Nidelven (tidligere Rica Nidelven) i Trondheim har vunnet kåringen 10 av de 12 foregående gangene. Radisson Blu Plaza Hotel vant i 2005, mens Thon Hotel Lofoten vant i 2016.

* Stephen Twining, 10. generasjon Twining, er kåringens beskytter.

* Her kan du lese alt om frokost og kåringen av landets beste hotellfrokost

Powered by Labrador CMS