Hotelldirektør Bjarte Gjerde (midten) og F&B Manager Lars Erik Vesterdal på Rica Nidelven kunne ta imot prisen for landets beste hotellfrokost for åttende året på rad i kveld. Her sammen med juryleder Lars Erik Underthun. (Foto: Morten Holt)

Festet frokostgrepet på slutten

I de innledende fasene vant ikke Rica Nidelven den fylkesvise kåringen. Men utover sommeren festet igjen Rica-hotellet i Trondheim grepet, og kan for åttende gang på rad kalle seg landets beste frokosthotell. Tre nykommere, The Thief, Rica Airport Hotel Stavanger og Britannia Hotel, havnet også på premiepallen, og Nythun Høyfjellstue fikk nok en hederspris, denne gangen den nyopprettede "Årets nisjepris".

Publisert
Hotelldirektør Bjarte Gjerde (midten) og F&B Manager Lars Erik Vesterdal på Rica Nidelven kunne ta imot prisen for landets beste hotellfrokost for åttende året på rad i kveld. Her sammen med juryleder Lars Erik Underthun. (Foto: Morten Holt)

I den innledende fasen var det nemlig det nybakte Thon-hotellet Britannia Hotel i Trondheim som vant den fylkesvise kåringen for Sør-Trøndelag. Men da det gjaldt som mest utover høsten, og juryen gjorde sine avsluttende og siste besøk, var det igjen Rica Nidelven som skilte seg aller mest ut.

- Nok en gang var Rica Nidelven suverene, konkluderer juryleder Lars Erik Underthun.

Saken fortsetter under bildet

Bjarte Gjerde og Lars Erik Vesterdal på Rica Nidelven kunne ta imot sin åttende tevinnerkanne, men har ingen planer om å stoppe der!. (Foto: Morten Holt)

Les mer om den innledende kåringen her

Tre nykommere

Men ellers er pallen helt «ny» i år. Du finner nemlig hele tre andre nykommere – i og med at bronseplassen ble delt denne gangen.

The Thief, Nordic Choice Hotels’ nye flaggskip på Tjuvholmen, sikret seg sølvmedaljen i sitt første reelle år i konkurransen, og nevnte Britannia Hotel i Trondheim, som ble omprofilert til Thon i juli år, endte på tredjeplass sammen med et nytt Rica-hotell, Rica Airport Hotel i Stavanger.

"

Fra Fru K, der frokosten på The Thief serveres. (Foto: Morten Holt)

Nythun imponerer

Lille Nythun Høyfjellstue, som har kjempet i toppen mot de andre «frokostgigantene» de siste årene, noe som ble toppet med en sølvmedalje i fjor, ble denne gangen tildelt «Årets nisjepris»

Marit Nythun Utheim har ansvaret for frokosten på Nythun Høyfjellstue. (Foto: Georg Mathisen)

Uplasserte hotell i den avgjørende finalerunden var Grand Hotel Rica (Oslo), Refsnes Gods (Moss), Rica Dyreparken Hotel (Kristiansand), Rica Hell Hotel (Stjørdal), Rica Ishavshotel (Tromsø), Rica Sunnfjord Hotel (Førde), Solstrand Fjordhotel (Os) og Thon Hotel Opera (Oslo).

Fem skilte seg ut

Under prisutdelingen av Twinings Best Breakfast på restaurant Feinschmecker tirsdag kveld kunne Bjarte Gjerde og hans kompanjonger ta imot den gjeve prisen for åttende gang av juryleder Lars-Erik Underthun.

– Fem av finalistene i årets konkurranse har vist et kvalitetsnivå som skiller dem ut, et lite hestehode foran de øvrige hotellene. Som i fjor har juryen valgt å legge fokus på spissing av utvalg. Hotellene som bevisstgjør utvalg under mottoet «Less is More» har vunnet på det, sier juryleder Lars-Erik Underthun, som sitter i juryen sammen med Wenche Andersen og en anonym person med lang fartstid i bransjen.

Et viktig satsingsområde

– Frokosten har i en årrekke vært et av Rica Hotels’ viktigste områder for å skape de gode gjesteopplevelsene vi er så kjent for. Derfor er det ekstra gøy at Rica Nidelven Hotel vinner prisen for Norges beste hotellfrokost for åttende året på rad, sier konsernsjef Fredrik Utheim i Rica Hotels. Rica Hotels vant i hele ni av 19 fylker og hadde syv av 13 finalister i den nasjonale finalen til «Twinings Best Breakfast». Også i år bekreftet juryen at gjestene får den aller beste frokosten på Rica Nidelven Hotel.

– At Rica Hotels fikk hele ni av 19 fylkesvinnere, og mer enn halvparten av alle finalistene i den nasjonale finalen, viser at gjestene kan nyte våre gode frokoster over hele landet. Vi er veldig stolt over at Rica Hotels er den hotellkjeden som gir gjestene den aller beste frokosten, sier Utheim.

To blad Lars Erik: til venstre Lars Erik Vesterdal, som er F&B Manager på vinnerhotellet Rica Nidelven og til høyre juryleder i Twinings Best Breakfast, Lars Erik Underthun. (Foto: Morten Holt)

Rica Nidelven Hotel har kokker ute blant gjestene. De steker omeletter med ønsket innhold, byr på hotellets gravede laks og serverer energishots. I tillegg har de en egen pastry-avdeling og fire baristaer som lager kaffen akkurat slik gjesten ønsker.

Vil alltid bli litt bedre

Lisbeth Størvold er kjøkkensjef på Rica Nidelven. (Foto: Morten Holt)

– I tillegg til stor egenproduksjon av frokostprodukter, og bruk av lokale råvarer, satser vi på personlig service. Det at våre medarbeidere jobber ute blant gjestene skaper en unik kontakt mellom kokk og frokostgjest, sier hotelldirektør Bjarte Gjerde ved Rica Nidelven Hotel. Han roser sine medarbeidere som har utmerket seg både i NM i kokkekunst og NM i servering.

– Vi har flinke fagfolk som er opptatt av å bli litt bedre hver eneste dag og som liker jobben sin. Glade kokker lager god mat, og våre kokker blir glade av å lage skikkelig mat fra bunnen av, forteller Gjerde.

Rica Nidelven Hotel har et kontinuerlig fokus på innovasjon og nye, populære service- og produktkonsepter for hele tiden å forbedre frokosten. – Vi tilbyr blant annet en nyutviklet grøtmeny hvor gjestene kan velge blant fem ulike typer grøt som lages mens de venter. I helgene har vi også to kokker som bare steker pannekaker til gjestene våre, forteller Gjerde.

Kokker i aksjon når hotellfrokosten skal serveres på Rica Nidelven. (Foto: Øystein Hermstad)

Jurybegrunnelsen

Under finner juryens begrunnelse for de fem beste i kåringen.

Fra venstre Lars-Erik Underthun (juryleder), Angela Solar (Breakfast Supervisor), Daniel Franzèn (F&B Manager) og Stephen Twining.

1. plass – Rica Nidelven Hotel (Trondheim)

Frokosten på Rica Nidelven betegnes fortsatt som den beste i landet. (Foto: Morten Holt)

«Gjennom sommeren gjennomførte hotellet et stort oppussingsprosjekt, noe som gjorde at frokosten ikke kom opp på det nivået som gjester og jury kunne forvente. Juryen la noen besøk gjennom sommeren, og ble her servert frokost med en betydelig lavere standard enn tidligere».

Fra venstre: Lars-Erik Underthun (juryleder), Svein Martin Berg Krogstad (assisterende direktør), Tone Klomsten (restaurantsjef) og Stephen Twining.

Saken fortsetter under bildet

«Juryen har et inntrykk av at informasjon om oppussingen ikke har nådd frem til alle gjester. Etter at hotellet stod ferdig renovert er frokosten igjen tatt tilbake til gamle høyder, og fremstår på mange måter som enda bedre enn før. Juryen har valgt å legge mest vekt på det som er blitt levert etter oppussingen. Hotellet har spisset sitt utvalg enda mer enn før, og dette har hevet inntrykket ytterligere. Rica Nidelven Hotel er totalt sett en suveren vinner, og leverer kvalitet i alle ledd som ingen andre kan måle seg med».

Fra venstre Lars-Erik Underthun (juryleder), Øivind Bolstad (kjøkkensjef), Magne Torgersen (administrerende direktør) og Stephen Twining.

2. plass – The Thief, Oslo

Fra Fru K på The Thief. (Foto: Zynka)

«Det nye flaggskipet til Nordic Choice Hotels har et meget hyggelig personale som tar imot gjestene på en imøtekommende måte. Tilbyr aviser, norske som internasjonale. Serverer varm og kald drikke ved bordet umiddelbart etter ankomst. Utvalget er bevisst valgt, ikke for stort, men av høy kvalitet. Stor andel av hjemmelagde produkter og retter som er presentert på en innbydende måte. The Thief leverer høy kvalitet i alle ledd, og er en verdig innehaver av andreplassen i konkurransen».

3. plass (delt) – Britannia Hotel, Trondheim

Palmehaven på Britannia Hotel. (Foto: Hotellet)

«Det gamle og ærverdige trondheimshotellet Britannia Hotell har for første gang oppnådd en plassering helt i toppen i Twinings Best Breakfast. Det er tydelig å se at Britannia har valgt å satse på frokost, og dette gir resultater. Hotellet vinner mye på en unik, overveldende atmosfære, med særegen stil og flott miljø. Meget godt utvalg og god service, men mangler det lille ekstra på servicenivået for å kunne klatre enda høyere på pallen».

3. plass (delt) – Rica Airport Hotel, Stavanger

Frokosten på Rica Airport Hotel Stavanger endte på pallen for første gang. (Foto: Hotellet)

«Hotellet ligger helt inne ved terminalbygningen på Sola, Stavanger. Som en av få finalister leverer hotellet høyt nivå både på service og utvalg. Mangler litt på begge områder for å kunne klatre oppover på pallen. Totalopplevelsen er god. En svært hyggelig frokost, god atmosfære, god service og et bevisst utvalg. Kvaliteten på alt som serveres er meget bra, og det fokuseres på lokale produsenter, noe som trekker opp helhetsinntrykket».

Årets nisjepris – Nythun Høyfjellstue (Fagernes)

Fra venstre Lars-Erik Underthun, Marit Nythun Utheim og Stephen Twining

Nythun Høyfjellstue hevder seg mot de store frokostgigantene. (Foto: Nythun Høyfjellstue)

«Denne perlen beliggende på Kruk sørøst for Fagernes, har gjort seg bemerket med flere topplasseringer i Twinings Best Breakfast de siste årene. Juryen har i år valgt å gi hotellet en nyopprettet nisjepris. Årsaken til at hotellet ikke er vurdert på lik linje med de øvrige finalistene, er at gjester vil kunne oppleve stengte dører om hotellet ikke har booket inn en eller flere grupper. Frokostkonseptet som leveres er likevel enestående. Unik atmosfære med beliggenhet i den norske fjellheimen. Utvalget er relativt smalt, men meget bevisst valgt. Alt er hjemmelaget, informasjonen er god, og kvaliteten er generelt meget høy. Vertskapet gir av seg selv gjennom et særdeles personlig servicenivå. Nythun Høyfjellstue er virkelig verdt et besøk».

Konkurransens beskytter

Stephen Twining.

Stephen Twining er tiende generasjons direkte etterkommer etter Thomas Twining, som startet Twinings of London i 1706. Etter mer enn 300 års drift er Twinings verdens eldste tehus, og Norges suverent mest populære te. Stephen Twining reiser verden rundt og foredrar om te, tetradisjonen og hvordan man lager den perfekte kopp te. I Twinings Best Breakfast er Stephen Twining konkurransens beskytter, og han deltar hvert år ved utdelingen av prisene til de beste hotellene.

Teknisk arrangør

Haugen-Gruppen Storkjøkken er teknisk arrangør av Twinings Best Breakfast. Gjennom konkurransens innledende runder vurderes om lag 500 hotell av Haugen-Gruppens konsulenter av kokker og sommelierer – før juryen settes i sving like før sommeren.

Resultater 2005 - 2013

Her er resultatene fra kåringen fra 2005 til 2013:

2005:

1) Radisson Blu Plaza, Oslo 2) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 3) Holberg Comfort Hotel, Bergen.

2006:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Rica Grand Hotel, Oslo 3) Scandic KNA, Oslo.

2007:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 1) Rica Grand Hotel, Oslo 3) Clarion Oslo Airport, Gardermoen.

2008:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Clarion Oslo Airport, Gardermoen, 3) Radisson SAS Plaza Hotel, Oslo og Rica Seilet Molde.

2009:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo 3) Rica Ishavshotel, Tromsø.

2010:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim, 2) Rica Ishavshotel, Tromsø, 3) Engø Gård, Tjøme.

2011:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Rica Ishavshotel, Tromsø 3) Tron Hotel Svolvær 4) Rica Hotel Bergen. Hederlig omtale: Nythun Høyfjellstue (nyopprettet pris i 2011)

2012:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Nythun Høyfjellstue, Fagernes 3) Clarion Collection Hotel Folketeateret, Oslo, 4) Rica Hell Hotel, Stjørdal.

2013:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim, 2) The Thief, Oslo 3) Britannia Hotel, Trondheim og Rica Airport Hotel, Stavanger. Årets nisjepris: Nythun Høyfjellstue.

Les mye mer om frokostkåringen i magasinutgaven av Horeca (nummer 7 2013)

Powered by Labrador CMS