Camping ved Munkebu i Lofoten. (Foto: Alex Conu/Visitnorway.com)
Camping ved Munkebu i Lofoten. (Foto: Alex Conu/Visitnorway.com)

Mot knallsommer for camping

1 av 5 nordmenn som skal feriere i eget land i sommer, skal campe i løpet av ferien. Juli er den store campingmåneden.

Publisert

– Det ligger an til en enorm campingsesong. Mange campingbedrifter har svært god forhåndsbooking, sier avdelingsleder for camping i NHO Reiseliv, Jan-Henrik Larsen i en pressemelding.

På oppdrag for NHO Reiseliv har TNS Gallup spurt 1200 nordmenn over 18 år om deres sommerferieplaner. Av de som skal feriere i Norge, svarer 19 prosent at de skal bo i campingvogn, bobil eller telt i løpet av ferien. Før sommeren i fjor svarte 15 prosent det samme.

Fleksibel ferieform

– Vi synes det er svært positivt at flere nordmenn får øynene opp for camping som ferieform. Mange setter nok pris på fleksibiliteten og friheten som campinglivet gir. Det er lett å komme seg rundt, og du trenger ikke å planlegge så mye i forkant, sier campingsjefen i NHO Reiseliv.

De fleste campingplassene ligger landlig til, nært vann, skog og mark.

- Friluftsmulighetene er svært gode. Campingbedriftene blir også bedre og bedre på å legge til rette for utendørsaktiviteter som kano- og sykkelutleie, turstier og fiskemuligheter, sier Larsen.

3 av 10 tror på ny rekordsommer

NHO Reiselivs økonomibarometer viser at hele 30 prosent av reiselivsbedriftene tror sommersesongen 2016 blir bedre enn rekordsommeren 2015. En av dem er Sande Camping i Loen i Sogn og Fjordane.

– Det har aldri vært større pågang. Vi hadde tidenes beste juni måned, og hyttene er nesten fullbooket for juli og august. Det er veldig mange bobilturister fra nærområdene som har oppdaget oss, og det har resultert i at vi har hatt fullt på campingplassen hver helg i juni. Mange kommer også for å gå toppturer og bedrive friluftsaktiviteter i området her, forteller innehaver Turid Sande Beinnes.

Stor interesse fra utlandet

I fjor sommer registrerte Statistisk sentralbyrå (SSB) nesten 4,8 millioner overnattinger på norske campingplasser. Det er i underkant av 60.000 færre enn sommeren 2014. Samtidig var det i fjor sommer 13.000 flere utenlandske campingovernattinger enn sommeren 2014, ifølge SSB.

Campinginteressen fra utlandet er stor også denne sommeren.

– Vi har veldig bra med utlendinger. Det er mange tyskere og nederlendere, men også ganske mange sveitsere. Det har vi ikke hatt før. Og så har vi noen belgiske gjester, forteller markedssjef Mette Lunde Sveen i Sveastranda Camping, som ligger ved Mjøsa, rett nord for Gjøvik.

Nye og gamle gjester

Utenlandske campinggjester vil også til Hauganfjæra Camping, som ligger ytterst på Frosta-halvøya i Trondheimsfjorden.

– Det er mange nye gjester som har oppdaget oss, først og fremst regionale gjester som har maks to timer å kjøre til oss, men også utenlandske, blant annet fra Sveits. Vi opplever at flere av våre utenlandske gjester kommer tilbake. Det er veldig hyggelig, sier daglig leder Torleif Kristian Haugan ved Hauganfjæra Camping.

Campingsjef Jan-Henrik Larsen i NHO Reiseliv tror en medvirkende faktor til campinginteressen fra utlandet er at NHO Reiseliv er til stede på ulike campingmesser i Europa.

– På disse messene deler vi ut rundt 35 000 eksemplarer av Norsk Campingguide. Det betyr nok mye, sier Larsen.

NHO Reiselivs sommerferiegallup

* 4 av 5 nordmenn skal på sommerferie i år.

* Av disse skal 6 av 10 feriere i Norge

* Av de som skal feriere i Norge, skal 1 av 5 bo i campingvogn, bobil eller telt i løpet av ferien.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Camping i Norge

* Totalt antall gjestedøgn for norske campingplasser i 2015 var 7,1 millioner. Drøyt 1,4 millioner av disse var utenlandske overnattinger.

*  Nordmenn er det største markedet for norske campingplasser. Tyskland er det desidert største utenlandske markedet med Nederland på andreplass. Dernest følger de skandinaviske landene Sverige og Danmark.

* Oppland er landets største campingfylke med 868 605 overnattinger i 2015.

* 70 prosent av trafikken er i sommermånedene juni-august. Juli er måneden med flest overnattinger på norske campingovernattinger.

Kilde: SSB/NHO Reiseliv

Powered by Labrador CMS