Ingunn Brunstad Anstensrud hos Den sorte havre er en av finalistene. (Foto: Morten Holt)
Ingunn Brunstad Anstensrud hos Den sorte havre er en av finalistene. (Foto: Morten Holt)

Seks finalister til Norges største lokalmatpris

Seks lokalmatprodusenter står igjen som finalister til årets Matskattstipend – i regi Meny. Vinneren, som tildeles en kvart million kroner, offentliggjøres 6. september i forbindelse med Matstreif i Oslo.

Publisert

– Vi brenner for lokalmat, og er hele tiden på jakt etter nye matskatter slik at vi kan sikre et bredt og unikt vareutvalg. De seks finalistene tilbyr særegne produkter av svært høy kvalitet og har spennende utviklingsplaner, sier kategoridirektør hos Meny, Einar Gundersen.

De seks finalistene er plukket ut blant Menys totalt 450 lokalmatprodusenter.

Se hvilke de seks finalistene er lengre ned i saken

250 000 kroner til vinneren

Hovedvinneren av Matskattstipendet 2019 tildeles 250 000 kroner. I tillegg deles maksimum 250 000 kroner ut til to eller flere av de andre finalistene.

– Vi støtter lokale matgründere økonomisk slik at de kan iverksette sine utviklingsprosjekter. For Meny handler satsingen på lokalmat om å ta vare på norske mattradisjoner og lokale arbeidsplasser, og samtidig stimulere til økt innovasjon og produktutvikling, sier Gundersen.

Dette er de seks finalistene

De seks finalistene i Matskattstipendet 2019 er:

Nøisom Bryggeri, Fredrikstad i Østfold – håndtverksøl

Den sorte havre, Våler i Østfold - havregryn

Gangstad Gårdsysteri, Inderøy i Trøndelag – ost, is og gårdsbutikk

Grøndalen Gårdsmeieri, Nes i Akershus – økologisk ferskost, myse og is

Finnmark Rein, Tana i Finnmark – kjøttprodukter av rein

Ask Gård, Jevnaker i Buskerud – økologisk spekemat og andre kjøttvarer

Se juryens beskrivelse lengre ned i saken

Nøisom er blant finalistene. (Foto: Nøisom)
Nøisom er blant finalistene. (Foto: Nøisom)

Imponerende innovasjonsevne

Den sorte havre er finalist. (Foto: Morten Holt)
Den sorte havre er finalist. (Foto: Morten Holt)

Han er imponert over innovasjonsevnen blant lokalmatleverandørene, og sier at det i stor grad er de som bidrar til reell innovasjon, mangfold og lokale variasjoner i norsk dagligvarebransje. Ta for eksempel delikatesse-potene fra Bjertnæs & Hoel, den saktevoksende Lerstang-kyllingen, Sigdal knekkebrød, ostene fra Himmelspannet, norsk Angus-kjøtt, de økologiske produktene til Grøstad Gris, spekemat fra Tind og Hvasser Asparges. Sistnevnte vant Matskattstipendet i fjor med sine planer om å produsere Norges første hvite asparges.

Gangstad Gårdsysteri og Astrid Aasen er finalist. (Foto: Morten Holt)
Gangstad Gårdsysteri og Astrid Aasen er finalist. (Foto: Morten Holt)

Hovedjuryen består av eksterne fagfolk, matentusiaster og matpolitiske premissgivere, inkludert landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Hans Arild Grøndahl og Grøndalen Gård er finalist. (Foto: Morten Holt)
Hans Arild Grøndahl og Grøndalen Gård er finalist. (Foto: Morten Holt)

Juryens beskrivelse av finalekandidatene

Finnmark Rein kan vinne en kvart million kroner. (Foto: Matthias Fossum)
Finnmark Rein kan vinne en kvart million kroner. (Foto: Matthias Fossum)

Nøisom Bryggeri

Kristoffer Evang fra Ask gård. (Foto: Ask gård)
Kristoffer Evang fra Ask gård. (Foto: Ask gård)

Nøisom Bryggeri, som var en av de første mikrobryggeriene med nasjonal distribusjon i MENY, lager flere fantastiske og unike øl-produkter av høy kvalitet. Kandidaten er god på innovasjoner og nyheter. I 2018 kom de blant annet «Vill, vakker og våt» og «Tigergutt» i samarbeid med CC Cowboys. Nøisom har flere ideer til nye øl-varianter, har nylig utviklet kaldbrygget kaffe og tonic. Spenstige innovasjoner og fremtidsplaner, kombinert med en meget positiv omsetningsøkning, gjør Nøisom Bryggeri til en finalekandidat.

Den sorte havre

Den sorte havre, som har lanserte verdens første havregryn av svarthavre (dyrket i Norge siden før vikingtiden), treffer en tydelig trend i tiden. Kornsorten har ca. 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre. Flere hundre år gamle metoder kombineres med innovasjon. På gården i Våler har familien utviklet to varianter av havregryn: valset i flak og steel cut (kuttet). Den sorte havre åpnet nylig gårdsbutikk og cafe, har startet salg inn mot storhusholdning, testselger i USA og legger om til økologisk drift. Nå ønsker selskapet å utvikle blant annet en frokostblanding.

Gangstad Gårdsysteri

Gangstad Gårdsysteri var i 1998 første gård som fikk autorisasjon for ysting av gårdens kumelk. I over 20 år har gården i Inderøy laget fantastiske oster og delt sin kunnskap gjennom samarbeidet «Den gylne omvei» og Inderøymat». Gangstad har investert i utbygging for å økt produksjon: bl.a. pasteur, et ekstra modningsrom, ioniseringsmaskin og ny melketank. Med to melketanker har gården alltid mulighet til å ha fersk melk, noe som trolig forbedrer smaken på osten. Som innovasjoner kan nevnes Nideleven Blå, som oppnådde gull-nivå i oste-VM i 2018. Gangstad tester nå blant annet ut en hard sveitserost, en gauda og ulike typer kittost.

Grøndalen Gårdsysteri

Grøndalen Gårdsysteri produserer økologisk ferskost (Nýr) fra gårdens egen melk, fra kuer som har beitet i ravinedaler hvor det er rikt artsmangfold av gras, kløver, urter og blomster – som gir særegen og god smak på melka. Med lav fettprosent og høyt proteininnhold, er Nýr et sunt og unikt produkt – smidig, friskt og velsmakende. Nýr fikk sølvnivå under oste-VM i 2018. Nytt utstyr kombinert med svært gammel produksjonsmåte (lages som i vikingtiden) gir nytt liv til en smaksrik ferskost. Nýr fås også som myse og som is. Alle produktene er et resultat av god dyrevelferd og er dyrevernsmerket. Målet fremover er en dobling i salg og blant annet utvikle tre nye salatblandinger med ferskost.

Finnmark Rein

Finnmark Rein er kjøttprodukter av rein; indrefilet, ytrefilet, mørbrad, biff, stek og skav. Kjøttet har smaksegenskaper som sannsynligvis er i verdensklasse. Slaktingen skjer etter gammel samisk slaktefilosofi hvor man utnytter hele dyret og sørger for at ingenting går til spille. Reineierne klarer seg da med mindre flokker; færre dyr betyr sunnere dyr og bedre kjøttkvalitet. Finnmark Rein forvalter aktivt sin regions unike arv, og bygger kvalitet, historiefortelling og stolthet. I hver pakke ligger en beskrivelse av hvilket reindistrikt dyret kommer fra, og om menneskene bak. Finnmark Rein ønsker å videreutvikle historiefortellingen ved å vise filmer som viser hvor kjøttet (fra hver enkelt pakke i butikk) kommer fra, hva reinen har spist, hvor den har gått og hvem som har passet den.

Ask gård

Ask gård er en økologisk produsent av spekemat og andre kjøttvarer som jobber ut fra «nose to tail»- prinsippet om at hele dyret skal brukes. Alle produktene er håndlagde, fri for kunstige tilsetningsstoffer og kun med de beste ingrediensene - noe som gir fantastiske produkter. Dyrevelferd, bærekraftig produksjon og økologi står i sentrum. Produktene har rene, unike smaker hvor råvarene får skinne, og kanskje er nettopp dette grunnen til at produktene vinner internasjonale priser. Ask er innovative og har planer om å etablere nye lokaler, samt utvikle en økologisk skivet hverdagssalami.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS