Hornelen er Europas høyeste sjøklippe, 860 meter over Frøysjøen. (Foto: Sverre Hjørnevik/Fjord Norge)
Hornelen er Europas høyeste sjøklippe, 860 meter over Frøysjøen. (Foto: Sverre Hjørnevik/Fjord Norge)

Til topps på Vestlandet i sommer?

Vestlandet byr på utrolig variert natur og her finner du noe av verdens flotteste turterreng. Fra fjellene i fjordene til Hardangervidda-platået til kyststrøkene. Her kommer noen turtips som vil hjelpe deg til å ta norgesferien til nye høyder i år.

Publisert

Vestlandet er kjent for populære turer som Trolltunga og Preikestolen. Men det er mange andre flotte turer som passer til forskjellige ferdighetsnivåer. Så finn fram fjellskoene og sekken, pakk matpakken og finn en egnet sti. Husk fjellvettreglene, sjekk forholdene før du drar og sjekk med lokalkjente om det er noe du bør være ekstra oppmerksom på. Og ikke minst: vær en ansvarlig turgåer og ta med deg avfallet ditt hjem igjen.

Spektakulær fjordutsikt

Himåkånå. (Foto: Magnus F. Roaldset/Visit Haugesund)
Himåkånå. (Foto: Magnus F. Roaldset/Visit Haugesund)

På tur på Vestlandet vil du nyte spektakulær fjordutsikt - nesten overalt. Fra Haugesund-regionen kan du dra til Nedstrand og gå til Himakånå, en time lang familievennlig tur. Vel oppe, 357 meter over gårder, skog, Nedstrandsfjord og Lysevatnet, kan du nyte panoramautsikten. Eller lag dine egne vandrehistorier på Sagastien. Det er en fire timers lang tur fra Boknafjorden, opp steintrapper laget av sherpaer fra Nepal, til toppen av Hovlandsnuten for en drøss av fantastiske utsiktspunkt.

Vil du ha flere utfordringer kan du prøve deg på Midsuntrappene: 2200 trappetrinn fører deg 659 meter opp Rørsethornet på Otrøya. På Vestlandet finner du også verdens lengste tretrapper! De 4444 trinnene på Flørli går langs rørene fra vannkraftverket og demningen, og herfra har du storslått utsikt over Lysefjorden.

I hjertet av Vestlandet kan du ta en guidet dagstur til Keipen fra Balestrand, og nyte sommerkveldssolen på toppen. Lenger nord, i Nordfjord, kan du prøve deg på Trollenykjen. På toppen venter fantastisk utsikt over Nordfjordeid sentrum, utover fjorden og innover mot Hornindalsvatnet.

Hornelen, Europas høyeste sjøklippe

Foretrekker du utsikt mot det åpne hav? På toppen av Norskehesten får du 360-graders utsikt som er verdt turen. Norskehesten er 460 meter høy, og ligger på den lille øyen Alden på Værlandet i Askvoll. Rett utenfor Ålesund ligger Godøyfjellet. Du starter ved Alnes fyr, og dette er en svært flott tur med fin utsikt over havet og ikke bare kan du se mot Ålesund, men mot Sunmørsalpene.

For turer som bokstavelig talt tar pusten fra deg, prøv Hornelen, Europas høyeste sjøklippe, 860 meter over Frøysjøen. Turen er utfordrende og bratt, men belønningen er desto større på toppen. Utsikten er mildt sagt spektakulær.

Så har vi også Skomakarnibbå, 700 meter over Jøsenfjorden. Turen er ikke så utfordrende, men vær obs på kanten! Har du ni liv? Prøv Kattanakken i nærheten av Nordfjord for svimlende utsikt mot breen.

Mer interessert i belønningen enn innsatsen?

Loen Skylift. (Foto: Marius Beck Dahle)
Loen Skylift. (Foto: Marius Beck Dahle)

Er du mer interessert i belønningen enn innsatsen? Ikke noe problem: Ta en lett tur opp 418 trappetrinn til utsiktspunktet Aksla i Ålesund sentrum. Sikter du litt høyere? Loen Skylift på fjellet Hoven i Loen tar deg 1011 meter opp, uten at du trenger å slite for utsikten. Du kan også ta Stranda gondol for flott utsikt over Sunnmørsalpene, Strande og Torfjorden, som er inngangen til UNESCOs verdensarvområde Geirangerfjord.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS