Eirik Nilssen, som driver Senja Matstudio, kan vinne prisen for beste kokebok i 2020. (Foto: Morten Holt)

Kan vinne prisen for årets beste kokebok

Kokebøker får vi åpenbart ikke nok av, og i kåringen av «Beste norske kokebok 2020» ble så mange som 19 av årets utgivelser vurdert.

Publisert

Juryen har plukket ut disse fem kokebøkene til i aller størst grad å tilfredsstille et bredt sett av kriterier, blant andre foto og trykk, språklige kvaliteter, kreativitet og originalitet, og design.

Kåringen arrangeres i år for 13. gang. Vinneren kåres 26. november.

Disse er nominert

Her er de fem finalistene i kåringen av «Beste norske kokebok 2020», med juryens begrunnelser:

Asiatisk. En kokebok

Jan Robin Ektvedt, Forlaget Press

Nordmenn elsker asiatisk mat, men tør vi å lage den hjemme? Denne kokeboken senker terskelen for å beherske tilberedningen av retter som stekt ris med pekingsaus og kyllingdumpling Siu Mai i eget kjøkken. Flotte bilder, og pluss for gode råd om hva vi må handle inn for å kunne gjenskape restaurantenes magiske smaker.

Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen

Eirik Nilssen, Senja Matstudio

Nostalgi og folkelighet går hånd i hånd i denne hyllesten til hverdagsmaten fra en sentral del av Norges matfat. Her kommer tradisjonsrettene som perler på en snor, som sild og hvalkjøtt, men også flesk, erter og lapskaus. Det er umulig å se på de enkle og fine bildene uten å bli skrubbsulten.

Hellstrøms hemmeligheter, mat med kjærlighet

Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan, Kagge forlag

En nyforelsket Hellstrøm snobber ned, og serverer enkel og svært velsmakende, men også kreative retter som alle kan greie å lage hjemme hos seg selv. Den velkjente kokken formidler sin brede kunnskap på pedagogisk vis, slik at vi føler at det er noe nytt å lære på hver eneste side.

En skikkelig digg kokebok 2

Hanne-Lene Dahlgren, Entusiast forlag

Folkelig! Fargerik! Gjør deg glad! Dette er uten tvil det visuelle festfyrverkeriet i kokebokhøsten. Forfatteren beviser ettertrykkelig at også vegetarretter kan fremstilles på en fristende og engasjerende måte. Du trenger slett ikke kjøtt for å ha det digg.

Julehøgtid. Den beste maten og dei gode tradisjonane

Arne Brimi og Arne Hjeltnes, Kagge Forlag

Det oser av god gammeldags julestemning når turkameratene Arne og Arne inviterer til julefest, i bunad, kokkeuniform, nynorsk språkdrakt og gnistrende bilder. Her er tradisjon kombinert med det moderne. Ribbe, pinnekjøtt og krumkaker møter tartar av rein og sjøkreps med hjemmelaget majones.

Juryen

• Per A. Borglund, ansvarlig redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største

kokeboksamling

• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif

• Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel

• Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene

• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent

• Tilde Sofie Garmager, grafisk designer

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS