Administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundvist.

– Servitør og kokk bør bli reserverte titler

Administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist, anbefaler at yrker som kokk og servitør skal bli reserverte titler.

Publisert

Hun har ledet ett av fem ekspertutvalg, som har sett nærmere på yrkesfagenes fremtid. I dag leverer utvalgene sine rapporter til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Nina Sundquist har ledet utvalget for reiseliv, matproduksjon og primærnæring. (Foto: Matmerk)

– Må bli mer attraktive

Sundquist har ledet utvalget for reiseliv, matproduksjon og primærnæring, som ifølge NRK blant annet foreslår at yrker som kokk og servitør skal bli reserverte titler.

– Det må flere endringer til før flere av fagbrevene blir attraktive for elever og arbeidsgivere. I dag kan nesten hvem som helst bli ansatt som servitør. Det utdannes 79 servitører i året, og vi må vurdere hva vi kan gjøre for å høyne statusen på dette yrket. Servitører bør for eksempel lære mer om smakssammensetning og drikkekultur, sier Sundquist til NRK.no.

– Det må en holdningskampanje til for at flere skal velge yrkesfag. Det er helt krise blant de fagene vi så på, sier Sundqvist.

Foreslår endringer og nedleggelser

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det er behov for 90 000 flere fagarbeidere i Norge om 10 år, men mange av dagens fagbrev blir ikke prioritert i arbeidslivet. To av ekspertutvalgene anbefaler nedleggelser blant yrkesfagene på videregående.

Utvalget, ledet av Sundquist, anbefaler også å legge ned reiselivslinjene innenfor service og samferdsel.

Nesten ikke fagbrev

I dag har for eksempel kun 4,7 prosent av alle resepsjonister på norske hotell fagbrev.

– Feltet etterspør ikke fagbrev. Vi mener at ved å flytte disse fagene til studiespesialiserende, vil det styrke reiselivsutdanningen, sier Sundqvist til NRK.no.

Også kontor- og administrasjonsfaget, som i dag er en retning under service og samferdsel, blir anbefalt nedlagt. Dette begrunnes med at arbeidslivet foretrekker høyere utdanning,

– LIte etterspørsel etter fagbrev

– Det mange fra arbeidslivet som sier det er en mismatch på en del fag. Det er lite etterspørsel etter fagbrevene, og man er usikker på om fagbrevene inneholder det arbeidslivet spør om, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Vi har bedt om råd fra de fem utvalgene, så kommer det en lang prosess hvor vi også skal ha med partene i arbeidslivet, sier kunnskapsministeren til NRK.no.

Tidligst høsten 2016 skal det legges frem helhetlige forslag til endringer i yrkesfagene.

Les hele saken på NRK.no her

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Powered by Labrador CMS