Harald Mical Jakobsen ønsker velkommen til et oppgradert og utvidet Sortland Hotell.

Kunsten i sentrum på nyrenoverte Sortland Hotell

Sortland Hotell er totalrenovert, og i slutten av mai blir det offisiell åpning av det «nye» hotellet. Blant hedersgjestene er Lars Saabye Christensen og Nico Widerberg.

Publisert
Sortland Hotell er blitt større. (Foto: Morten Holt)

Saabye Christensen og Widerberg har nemlig sammen laget 16 tresnitt – som skal pryde utsiden dørene på de 16 nye rommene på hotellet, og de to skal også stå for avdukingen av tresnittene fredag 25. mai.

– Vi er jo opptatt av at Sortland Hotell skal være et kunst- og kulturhotell, og dette er en videreforlengelse av det, sier hotelldirektør og eier Harald Mical Jakobsen.

– Til åpningen 25. mai vil vi også åpne døren til en juniorsuite, som er en hyllest til Vesterålens beste markedsfører, vår populære Hennes majestet Dronning Sonja. Som en hilsen og takk til henne,har vi kjøpt inn sju signerte litografier, samt et stort keramikkfat som dekor i rommet, forteller Jakobsen.

Avduking av Nico Widerbergs skulptur Herman. Det kom som en følge av at Sortland Hotell har originalmanus av boka og filmen Herman. (Foto: Trond K. Johansen, Bladet Vesterålen)

Kulturhotellet i nord

Han har hele tiden ønsket å skape «kulturhotellet i nord».

Harald Mical Jakobsen ved inngangen til Saabyes bibliotek på Sortland Hotell. (Foto: Morten Holt)

Det er ikke nok å tilby bare mat og overnatting – selv om det alltid er det viktigste. Vi må by på mer for å trekke gjester. Med det mener jeg opplevelsesprodukter og – aktiviteter basert på Vesterålens historie, natur og kultur. Jeg ville derfor skape «kulturhotellet i nord». Både Knut Hamsun og Lars Saabye Christensen har bodd på hotellet, og Saabye Christensens bøker henter tema og handling fra Sortland, har Jakobsen tidligere uttalt.

Saabyes bibliotek og Hamsun-foajeen

Det har endt med Saabyes bibliotek (åpnet 2008) og Hamsun-foajeen (åpnet 2009).

Harald Mical Jakobsen foran et bilde malt av den lokale kunstneren Tove Hov Jacobsen. (Foto: Morten Holt)

Kunstneren Nico Widerberg har for øvrig laget en byste av både Saabye Christensen og Hamsun – som kan sees på hotellet.

– Jeg tror åpningen av Saabyes bibliotek er noe av det største jeg har opplevd i min restaurant- og hotellkarriere, sier Jakobsen.

Lokal kunst

– Men også lokal kunstforankring er viktig, påpeker Jakobsen.

Espen og Harald M. Jakobsen på ett av de nye rommene på Sortland Hotell. (Foto: Sortland Hotell)

Kunstneren Tove Hov Jacobsen står bak dekoreringen av mange av rommene. Hun har også har laget maleriet Fransk besøk i Vesterålen, som ble innkjøpt til hotellet i forbindelse med gjenåpningen i 2004. Bak i maleriet troner Møysalen (1262 moh.), som rager høyt opp sør for Sortland.

Hov Jacobsen er først og fremst billedkunstner, og har hatt offentlige utsmykningsoppdrag og er medlem av Norske billedkunstnere.

Nå er en gammel gråsteinsmur, som stua skal stå på, på plass, og straks starter arbeidet med å restaurere den gamle tømmerbygningen, som skal bli hotellets «dikterstue». (Foto: Sortland Hotell)

Du kan lese mer om Tove Hov Jacobsen på Lihallen.no (Lihallen Kulturgård i Sigerfjord)

Helrenovering

I tillegg til de 16 splitter nye rommene, er de resterende 50 rommene også renovert, og Jakobsen forteller om gode tilbakemeldinger fra gjestene.

Strand Hotell i Sortland, "den blå byen" i Nordland. (Foto: Strand Hotell)

– Vi har satt inn nye senger på alle rom, alle de gamle vinduene er skiftet ut, og vi har installert nytt ventilasjonsanlegg. Jeg er storfornøyd med resultatet, sier den engasjerte hotellederen fra Sortland.

«Dikterstue» i restaurert tømmerbygning

Nå venter imidlertid enda et nytt og spennende prosjekt på hotellet.

– For en stund siden kjøpte vi en gammel tømmerbygning. Før jul ble tømmerkassen flyttet til like ved hotellet. Nå skal arbeidet igangsettes. Dette blir hotellets «Dikterstue». Når den snaut 30 kvadratmeter store tømmerbygningen står ferdig restaurert, skal dette vær en arena for kunst og kultur. Det legges også opp til at det skal gå an å bo der, og vår målsetting er at kunstnere, tegnere, forfattere og andre interesserte kan bruke eller leie «Dikterstua», og få inspirasjon – akkurat slik Knut Hamsun fikk da han besøkte hotellet for 107 år siden, sier Jakobsen.

Han forteller at tømmerbygningen fra 1890 har stått tom siden 1963, men ble flyttet til en tomt ved siden av hotellet i julen 2017.

Ble til Sortlandhotellene

Hele hotellet er som nevnt renovert, og utover sommeren skal hotellet males. Planen er å ta tilbake fargene som var i bruk på Sortland Hotell på 1970-tallet.

Sortland Hotell har over 100 års historie. Det ble første gang åpnet i 1908. Nåværende eier og driver, Harald Mical Jakobsen med familie, kjøpte eiendommen, og startet ny drift i 2004. Han startet Strand Hotell i 1990, og 14 år senere tok han over konkurrenten, Sortland Hotell. Nå drives de under samme paraply.

I tillegg til de 66 rommene på Sortland Hotell, disponerer også Sortlandhotellene AS, som eies av familien Jakobsen, 37 rom på Strand Hotell i den blå byen i Vesterålen.

Du kan lese mer på Sortlandhotell.no og Strandhotell.no.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS