Destillatør og fagjurymedlem Spesialitet, Halvor Heuch, og meierisjef Tine Trysil, Åse Bjørke Stensrud.
Destillatør og fagjurymedlem Spesialitet, Halvor Heuch, og meierisjef Tine Trysil, Åse Bjørke Stensrud.

Pultosten er hedret

Pultost Løiten er en smørbar, modnet pultost smaksatt med karve og salt. Nå er den hedret med Spesialitet-merket.

Publisert

– Det er utrolig stas å kunne overrekke Spesialitet-merket til pultost, en av de mest tradisjonelle ostene vi har her i landet. Dette er virkelig en unik smaksopplevelse, sa destillatør og fagjurymedlem i Spesialitets fagjury, Halvor Heuch, da han tildelte Pultost Løiten fra Tine-meieriet Trysil hedersmerket Spesialitet under Akevittfestivalen på Gjøvik.

– Virkelig en spesialitet

Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som sniffer, smaker og smatter seg gjennom mat- og drikkevarene som søker om å bruke merket.

– Pultost Løiten har en kompleks, modnet ostearoma. Det er vanskelig å lage god pultost, og det er helt klart at dette er ordentlig håndverk. Pultost Løiten er virkelig en Spesialitet, sier Heuch.

Lang modning

Pultost Løiten er en smørbar, modnet pultost smaksatt med karve og salt. Osten lages av skummet melk som syrnes med melkesyrebakterier og varmebehandles for å skille ostestoff og myse. Ostemassen spres så utover i et tynt lag, tilsettes en egen gjærkultur og settes til gjæring i noen dager, før den tilsettes salt og karve. Etter 50 dagers modning i tett emballasje har ostemassen fått sin karakteristiske smak og lukt.

Håndverk og tradisjon

– Som meierisjef er jeg så utrolig stolt av mine medarbeidere, den unike kunnskapen, håndverket og stoltheten de har over faget sitt, og som de viser hver dag i ysting av pultost. Vi er veldig stolte over at vår Tine Pultost Løiten nå blir hedret med Spesialitet-merket. Dette er en heder til de som tar vare på håndverket og tradisjonen rundt Pultost Løiten, sier meierisjef ved Tine-meieriet Trysil, Åse Bjørke Stensrud i en pressemelding.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS