Jonas Junge vant det norske uttaket i den nordiske World Class-finalen. (Foto: World Class)
Jonas Junge vant det norske uttaket i den nordiske World Class-finalen. (Foto: World Class)

Jonas Junge til World Class-finalen

Jonas Junge fra Pjoltergeist i Oslo har vunnet tittelen som Norges beste bartender i konkurransen «World Class Nordics Final». Dermed er han klar for den globale finalen i  Berlin senere i år.

Publisert

Svenske Emil Hed fra Svartengrens i Stockholm ble kåret til nordisk mester. Men Jonas Junge fra Pjoltergeist i Oslo vant tittelen som Norges beste bartender foran Malin Stavsøien fra Vaskeriet og Kasper Lygre fra Lysverket i Bergen.

Videre til den globale finalen

Seieren kvalifiserer ham dessuten til «World Class Global Final», som arrangeres i Berlin i oktober. Der skal han konkurrere med bartendere fra 59 land om å bli verdens beste.

12 nordiske bartendere deltok i den nordiske finalen på Restaurant Amass på Refshaleøen i København.

– Junge har stor kunnskap om cocktailer, noe alle presentasjonene hans bar preg av. I tillegg leverte han stabile prestasjoner og velsmakende cocktailer i stort sett alle konkurransene. Han utmerket seg også med tekniske ferdigheter bak baren på konkurransedagene, forteller Josephine Sondlo, som vant det nordiske mesterskapet i fjor og i år har fungert som dommer i konkurransen.

Nyutdannet sommelier

Det er femte gang Junge deltar i World Class, så han har etter hvert litt erfaring. Og det mener han selv er en av årsakene til at han klarte å gå videre til den internasjonale finalen i år. Opp gjennom årene er han gradvis blitt mer selvsikker. Samtidig har evnen til å kombinere smaker og kunnskapen om diverse teknikker utviklet seg med årene.

– I år kommer jeg som nyutdannet sommelier, og det har virkelig hjulpet meg med å forstå sensorikken i cocktailens verden. Det tror jeg helt klart har gitt meg en fordel sammenlignet med de andre bartenderne. Når jeg smaker på en cocktail, er tilnærmingen min omtrent den samme som til vin. Jeg oppfatter syrlighet og smakskonsentrasjon på en helt annen måte enn før. Men det er likevel mange områder jeg må bli bedre på før finalen i Berlin. Så de kommende månedene vil bestå av hardt arbeid og mye trening frem til avreisen i oktober, sier Jonas Junge.

Bygde bro mellom det nordiske kjøkken og cocktailens verden

På konkurransens første dag holdt stjernekokken Matt Orlando workshop for deltakerne om hvordan de kunne gjenbruke råvarer i kulinarisk sammenheng.

Og med København som vertsby var det nærmest en selvfølge at Rasmus Leck Fisher fra Gastronomisk Innovation på konkurransens andre dag utfordret deltakerne i hvordan de kunne bygge bro mellom tilberedningsteknikkene fra det nordiske kjøkkenet og cocktailens verden. Alt med utgangspunkt i én enkelt råvare.

World Class er verdens største bartenderkonkurranse, og årets tema handlet nettopp om å benytte teknikker fra matens verden og tenke bærekraftig. Men bartenderne ble ikke bare vurdert ut fra sin evne til å holde seg innenfor temaet og vise et høyt teknisk nivå. Sjarm, personlighet og evnen til å skape velsmakende og innovative cocktailer veide like tungt i den samlede vurderingen.

Signaturdrink

I finalens siste konkurranse skulle bartenderne overta barene Ruby, Balderdash og K Bar en hel ettermiddag. Her var den viktigste utfordringen å servere en signatur-cocktail, og de ble bedømt ut fra evnen til å skape helt riktig stemning mellom bartender og gjester. Rammen var et live setup med virkelige gjester som fortløpende bestilte et bredt utvalg av andre cocktailer for å stresse de hardtarbeidende deltakerne i kampens hete.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS