Ledelsen på NordØst inne i restauranten. Fra venstre daglig leder Lars Erik Vesterdal, restaurantsjef Erik Strugstad, nestleder Peter André Gjerde, barsjef Øyvind Lindgjerdet og kjøkkensjef Håkon Solbakk. (Foto: Morten Holt)

Fra Nidelven til NordØst

Sammen var de alle med på å skape en vinnerkultur og en frokost uten sidestykke på Rica Nidelven. Nå står de sammen om NordØst Food & Cocktails, der du får asiatiske smaker med norske råvarer.

Publisert

Da Bjarte Gjerde sluttet som direktør på Rica Nidelven – som nå er blitt til Scandic Nidelven, regnet alle med at han snart ville dra i gang noe annet.

Det gikk heller ikke lang tid før det ble kjent at han skulle starte en restaurant sammen med Lars Erik Vesterdal og Peter A. Gjerde, som begge også hadde lederposisjoner ved hotellet.

De tre gründerne bak NordØst, fra venstre daglig leder Lars Erik Vesterdal, nestleder og assisterende daglig leder, Peter André Gjerde, og styreleder Bjarte Gjerde. (Foto: Morten Holt)

– Bidro i etableringsfasen

Nå er NordØst Food & Cocktails en realitet – med de to sistnevnte ved spakene, mens Bjarte Gjerde nøyer seg med å være styreleder og konsulent.

Daglig leder Lars Erik Vesterdal og kjøkkensjef Håkon Solbakk på kjøkkenet på NordØst Food & Cocktails. (Foto: Morten Holt)

– Jeg holder meg bevisst unna driften, men før vi gikk i gang, var jeg klar på at vi skulle bringe den vinnerkulturen vi skapte gjennom 12 år på Nidelven over elva til NordØst, forteller Gjerde, som ble leid inn som konsulent av Kverva AS, som er Witzøe-familiens investeringsselskap, etter at han sluttet på Nidelven.

Videreføre vinnerkulturen

– Vi skapte noe helt særegent på Nidelven. Kreativiteten fikk blomstre, og alle nye som kom, visste at det var noe å lære, og det ble et attraktivt sted på jobbmarkedet. Nå skal NordØst bli et lignende sted – der vinnerkulturen og kreativiteten skal få løpe fritt, sier Gjerde.

Sprø and: Crispy Duck på NordØst-vis: Anden er pakket i kinesisk pannekake med agurk, vårløk og andreduksjon med hoisin. (Foto: Morten Holt)

For hele ledelsen og om lag halvparten av de ansatte i den nye restauranten og baren har bakgrunn fra og arbeidet under Bjarte Gjerdes ledelse på hotellet.

– Det er en stor fordel at vi har bakgrunn fra samme plassen. Vi kjenner hverandre fra før, og alle vet hva de andre står for, kommenterer hovmester Geir Aage Iversen.

Fra Norge til Asia, og tilbake igjen

Konseptet på NordØst Food & Cocktails bygger på sjømat, spennende viner og en ny og annerledes cocktailmeny (se egen sak).

– Eieren av lokalene, Gustav Witsøe, hadde en drøm om å etablere en arena for å promotere sine mange sjømatprodukter, som i stor grad eksporteres til Asia. Vi har dratt det enda litt videre, og ønsker å ta tilbake smakene fra Asia – og deretter kombinere dette med smakene og råvarene fra Norskekysten. Derav også navnet på restauranten, forteller Gjerde og daglig leder Lars Erik Vesterdal.

– Det var viktig for oss å etablere noe annet enn alt det du finner i Trondheim fra før, legger de to til.

Stemning i restauranten. (Foto: Morten Holt)

Asiatiske teknikker

Men det står selvfølgelig ikke bare sjømat på menyen. Her får du også kjøtt i flere varianter, men også her med asiatisk vri.

Kveldsstemning på NordØst. (Foto: Morten Holt)

– Vi bruker utelukkende norske, og gjerne lokale råvarer, og tar i bruk asiatiske teknikker, forklarer kjøkkensjef Håkon Solbakk, for øvrig også landslagskokk.

Solbakk og Vesterdal forteller at det ikke har vært noen ulempe å ha de to kokkene thailandske kokkene Sasithon Thoungphueng og Charmongcol Roungnereang (også tidligere Nidelven) med på laget.

Lærte mye i Østen

NordØst og Søstrene Karlsen er naboer på Solsiden i Trondheim. (Foto: Morten Holt)

– De lærte disse teknikkene fra barnsben av, og har hatt mye å bidra med i utformingen av menyene, sier Vesterdal, som selv har fire års yrkesbakgrunn i Kina og Sør-Korea, noe som også har kommet godt med da NordØst-konseptet skulle utvikles.

Les også: Tenker som en kokk i baren

– Jeg er særdeles glad i asiatisk mat, og da jeg fikk denne muligheten, var det bare å slå til. Jeg fikk være med å utvikle en norskasiatisk restaurant her hjemme; være med på å ta teknikkene «hjem» igjen, sier den tidligere kjøkkensjefen på Nidelven, som legger til:

Setter sammen sin egen kveld

– Du får ikke det du regner som «tradisjonell norsk mat» hos oss. Det ville være rart hvis vi skulle servere det; da måtte vi bryte med konseptet. Dette er heller ikke noe typisk sted der du får den tradisjonelle forretten, hovedretten og desserten. Vi har et smårettkonsept, der du som gjest kan velge mellom 3,6 eller 9 retter/smaker – eller en Steam Bun, der du får en bolle med godt fyll, en kinesisk spesialitet, forklarer Vesterdal, som bevisst har holdt seg unna sushi-trenden for å skille seg ut fra alle andre.

Gjestene får med denne menyen muligheten til å sette sammen alt selv, og ifølge Vesterdal synes de det er fascinerende.

Menyene forandres og utvikles med jevne mellomrom.

– Det ligger i vår natur hele tiden å kreere noe nytt! sier Lars Erik Vesterdal.

Ikke med i driften

Bjarte Gjerde forteller at han gradvis nå har trukket seg mer og mer tilbake fra NordØst, og er nå kun styreleder, etter å ha vært arbeidende styreleder i en periode i startfasen.

I tiden fremover skal Gjerde være med å bidra til nytt liv i Britannia Hotel i Trondheim. Han er engasjert av Odd Reitan & co når hotellet nå skal stenges i en lengre periode for å oppstå i ny spennende drakt, trolig en gang på våren i 2018.

Les også: Gjerde til Britannia!

Les mye mer om NordØst Food & Cocktails i magasinet Horeca, nummer 1 2016, som hadde utgivelse i februar.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Powered by Labrador CMS