Mette Nygård Havre til venstre delte ut Matredderpris til Trine Lohne. Her sammen med Q-sjefen Bent Myrdahl og innovasjonssjef i Q Annette W. Jung. (Foto: Q-Meieriene)
Mette Nygård Havre til venstre delte ut Matredderpris til Trine Lohne. Her sammen med Q-sjefen Bent Myrdahl og innovasjonssjef i Q Annette W. Jung. (Foto: Q-Meieriene)

Matredderpris til «Trine på gården»

Trine Lohne fra Søgne fikk nylig årets første matredderpris fra Q-Meieriene. Sørlendingen, kanskje best kjent som «Trine på gården», har de siste årene jobbet målrettet med å kombinere matglede og matredding.

Publisert

Matredderprisen fikk «Trine på Gården» for å gå foran med et godt eksempel i kampen mot matsvinn.

God stemning med mat

– Flere tipset oss om at «Trine på Gården»​ var en ekte matredder, sier Q-sjefen Bent Myrdahl.

Han har siden oktober i fjor delt ut matredderpris en gang i måneden og i slutten av mars har han invitert til en stor matredderdag på Vulkan Arena i Oslo der årets matredder skal kåres.

Med seg i juryen har han Mette Nygård Havre som er kjent som hele Norges matredderdronning og som også har fått æren av å få Q-Meieriene til å endre datomerkingen på melkekartongen til «Best før, men ikke dårlig etter» for å kurere datoskrekken til nordmenn.

– «Trine på Gården» forvandler nedfallsfrukt til det deiligste syltetøy og overmodne tomater og krokete gulrøtter blir til den beste marmelade, sier Nygård Havre som har fulgt Lohne lenge på sosiale medier.

Grisepoteter blir gourmetpoteter

Hun lot seg inspirere da hun så at Lohne gjorde om grisepoteter til gourmetpoteter samtidig som hun og barna, som er med i den lille bedriften, lager skikkelig god stemning med mat.

– Det er kjempeflott å bli lagt merke til. Jeg har siden 2012 blitt kjent med flere og flere bønder som jeg drar hjem til og snakker med om matsvinn. Noen tenker at det er OK med 50 % svinn på blomkålen. Der kommer vi inn og tryller frem nye produkter, sier Trine Lohne.

Hun forsto fort at mye kunne gjøres i kampen mot matsvinn ved å stå sammen med bonden.

– Løken som ikke passer inn i strømpen kan bli til syltet løk. Plommene som er for små kan bli til plommegløgg og guleroten som er for stygg kan bli til en spennende gulerotmarmelade, sier Lohne.

Ekte og ærlig mat

Historien om «Trine på Gården» startet ifølge Lohne med en drøm om å fornye mormors kjøkken.

– Helt fra jeg var liten, har jeg hatt med meg sterke matminner om matgleder og opplevelser rundt kjøkkenbordet. Det ble for meg selve spiren til å starte drømmen om å skape matgleder også for andre, sier den ferske matredderprisvinneren.

Selv om bedriften er liten så har de hele tiden vært kjempestolte over fokuset på å skape matglede for andre gjennom satsing på lokale råvarer fra stolte bønder. Det Lohne kaller «ekte og ærlig mat».

Innovativ i kampen mot matsvinn

Som kokk og fagperson er kampen mot matsvinn egentlig bare en ny og spennende utfordring som ønsker å dele med andre.

– «Trine på Gården» er en meget verdig vinner av matredderprisen. Det er veldig inspirerende å høre på hvordan hun klarer å være innovativ med sine produkter laget av perfekte råvarer som hadde blitt kastet bare fordi de «ikke passer inn», sier innovasjonssjef i Q-Meieriene, Annette Waage Jung, som delte ut prisen.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS