Stolte vinnere med Edvart Freberg fra Hvasser asparges til venstre. (Foto: Meny)
Stolte vinnere med Edvart Freberg fra Hvasser asparges til venstre. (Foto: Meny)

Årets norske matskatter

Hvasser Asparges fra Vestfold får et stipend på 500 000 kroner for å utvikle Norges første hvite asparges. I tillegg får Dybvik fra Møre og Romsdal 150 000 kroner for å gjøre klippfisk mer tilgjengelig, og Klokk & Co fra Oslo 100 000 kroner for å utvikle flere alkoholfrie øltyper.

Publisert

Årets Matskattstipend deles ut årlig av supermarkedkjeden Meny.

Nyvinning

Årets Matskattstipend er nå delt ut og det ble Hvasser Asparges trakk det aller lengste strået.

Stipendet skal brukes til å utvikle og dyrke hvit asparges, noe som er helt unikt og nytt i Norge i dag.Produsenten er nesten alene om å dyrke grønn asparges i Norge, og vil nå bruke stipendet til å prøve å dyrke frem hvit asparges.

– Det hadde vært utrolig gøy hvis vi som første butikkjede kunne solgt hvit norsk asparges. Hvasser Asparges er en leverandør som tør å satse nytt, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.

Dette er juryens begrunnelse:

«Hvasser Asparges som med en kort sesong, unike dyrkingsforhold og stor entusiasme leverer håndplukket kvalitet som enhver matentusiast drømmer om. I over 20 år har det vært sådd og dyrket Asparges på sommerøya Hvasser, en tradisjon som blir tatt godt vare på og løftet videre. Ideen om å dyrke frem hvit asparges i Norge ga full uttelling hos juryen».

Klippfisk

Den tradisjonsrike klippfisk-produsenten, Dybvik fikk nesten like mange stemmer som Hvasser Asparges, men endte til slutt opp med 2.plass og et stipend på 150 000 kroner. Dybvik vil bruke stipendet på å gjøre klippfisk mer tilgjengelig for folk i farta.

Her er jurybegrunnelsen for kåringen av Dybvik

«Dybvik drives av de tre brødrene Dybvik som var de første som valgte å ha et spesielt fokus på det norske markedet med en av våre viktigste eksportartikler, Klippfisken. Med langsiktig jobbing der kvalitet, innovasjon og historiefortelling står sentralt har de klart å skape «klippfisk-magi», en magi som også traff juryen».

Les også: Klippfisk fra Dybvik er Årets matfunn (Horecanytt, 2014)

Alkoholfritt øl

På tredjeplass kom mikrobryggeriet, Klokk & Co, som vil bruke stipendet på 100 000 kroner til å utvikle flere typer alkoholfrie øltyper. Bryggeriet har allerede stor suksess med et øl kalt Fripa, som er en IPA uten alkohol.

Her er jurybegrunnelsen for kåringen av Klokk & Co:

«Klokk & Co Mikrobryggeri som med sitt motto «Stas til folket» har utviklet både smakfulle øl og ikke minst kanskje Norges beste alkoholfrie øl, FRIPA. Bak satsingen står vennene Leif, Kristine og Håkon som alle er entusiaster med fokus på å kunne glede alle med sine brygg og muligheten for spesialdesignede etiketter. Juryen likte spesielt godt at noen tar tak i en del av øl segmentet som ikke har det beste ryktet på seg når deg gjelder smak, noe som igjen kan øke konsumet av øl uten alkohol».

Her kan du lese mer om Klokk & Co i en artikkel publisert på Horecanytt.no tidligere i år

Gode kandidater

– Vi hadde 10 helt fantastiske kandidater i finalen og konkurransen er knallhard, men denne gangen ble det disse tre som både er innovative, samfunnsbevisste og som i tillegg sprer matglede ut til kundene våre. Norge blir et rikere mat land på grunn av slike produsenter, sier Kjuus.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Menys matskattstipend

Menys matskattstipend er en av de største og viktigste lokalmatprisene i Norge.

Etablert i 2015, og deles ut årlig.

Deles ut til en lokalmatprodusent med unike kvalitetsprodukter - som med stipendet vil kunne tilby nye produkter, øke produksjonen eller realisere innovasjonsprosjekter.  

Målet med prisen er å fremme norsk lokalmat til glede både for kundene og for små og store aktive produsenter over hele landet.

Meny-lauget (Menys egne matspesialister og kokker) innstiller de beste lokalmatleverandørene i hver region (ca. 25 totalt for Norge). Etter intern avstemning blant laugets medlemmer blir 10 stk. invitert til å søke på matskatt stipendet. Stipendsøknadene blir vurdert og de 6 beste innstilles for en jury som ledes av mat- og landbruksministeren og sterke matfaglige personer i Norge

Hovedvinneren får et stipend på 500 000 kroner. I tillegg kan juryen dele ut mindre beløp til de fem resterende kandidatene ut fra en totalsum på 250 000 kroner.

I 2015 gikk prisen til Prima Jæren for deres arbeid med å heve kvaliteten på norsk rødt kjøtt. I 2016 gikk prisen til Skjærgaarden Gartneri til etableringsstøtte av et biokullanlegg for jordforbedring. I 2017 gikk prisen til Osteprodusenten Himmelspannet til å utvikle en ny Camembert-ost av geitemelk, og i tillegg finne nye bruksområder for biproduktet myse.

Powered by Labrador CMS