Poteter kan brukes til så mangt. Here en vegetarisk potetgryte med smaker fra Thailand (Foto: OFG).

Slår et slag for bærekraftige poteter

I aldersgruppen 18-29 år er det 25 prosent som ikke spiser poteter til hverdag. – Det er synd for poteter er næringsrike og har mange anvendelsesområder, påpeker OFG.

Publisert

Tallene viser også at ytterligere 30 prosent i denne aldersgruppen nøyer seg med poteter en gang i uka. Til sammenlikning velger 36 % i aldersgruppen 60 + å spise poteter 3 av 4 dager i ukedagene. Det tyder på at forbruket kan synke ytterligere dersom ikke noe blir gjort. Potetforbruket av ferske poteter har allerede sunket med 50 prosent siden tusenårsskiftet. Går vi tilbake til 1971 spiste 88 prosent av befolkningen poteter på hverdager og 93 prosent på søndager.

Potetdag 2. oktober

Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) minner om den norske potetdagen 2. oktober og mener det er på tide å gi potetene et nytt løft. Potetene er en svært anvendelig råvare som kan brukes i mange slags retter. Dessuten er det et rimelig og veldig bærekraftig produkt. Potet kan dyrkes i hele landet, og åler godt lagring.

– De unge liker poteter, men mange forbinder poteter med tradisjonsmat, som de ikke vanligvis lager, og har et begrenset repertoar med middagsretter til hverdags. Mange velger derfor pasta og ris, sier hun

Et nøkkelhullsprodukt

Det er fullt mulig å velge poteter i mange spennende retter. Faktisk er poteten et nøkkelhullsprodukt, og sammenlikner vi den med andre vanlige karbohydratkilder, som hvit ris og pasta, kommer den godt ut ernæringsmessig. Poteten er rik på karbohydrat, men har færre kalorier, og har i tillegg fiber, vitaminer og mineraler som er viktig for kroppen.

Anvendelig til hverdag og fest

Hjemmelaget potetmos er noe alle liker. Det er raskt å lage og lett å spise.

– Ovnsbakte potetbåter er perfekt tilbehør til både kjøtt og fisk, og er raskt og enkelt å lage. Små poteter trekkes på 12 minutter og spises med skallet på, og sist men ikke minst er både potetpizza, potetlasagne og ulike eksotiske gryter fantastisk god mat for alle de som ønsker å spise godt og vegetarisk.

Et godt klimavalg

Poteter og rotgrønnsaker er klimavinnere, fordi de produseres lokalt og har svært lavt CO2 utslipp pr. kg. vare.

– Potet kan være en del av løsningen på flere av FNs bærekraftsmål. Den kan bidra til god helse for flere mennesker, og den er en anvendelig matvare som er bra for både helse, miljø og lommebok, avslutter Gerd Byermoen.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS