Illustrasjonsfoto: NHO Reiseliv

Seks av ti skal på julebord

Julebordsesongen er i gang. Flere enn tidligere skal på julebord på offentlig serveringssted, viser ny undersøkelse. 56 prosent – eller 2,3 millioner nordmenn – har tenkt seg på minst ett julebord.

Publisert

På oppdrag for NHO Reiseliv har Kantar TNS spurt 1060 nordmenn over 18 år om deres julebordplaner.

56 prosent – eller 2,3 millioner nordmenn – har tenkt seg på minst ett julebord. Andelen julebordsgjester har holdt seg stabil de siste årene.

– Julebordtradisjonen står fremdeles sterkt i Norge, men vi ser noen endringer. Mange bedrifter har byttet ut kveldsjulebord med julelunsjer, og julebord midt i uka er også blitt vanligere, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Travle uker

Undersøkelsen tyder på at serveringsbransjen kan vente seg flere gjester denne julebordsesongen sammenlignet med tidligere. 7 av 10 sier de skal på julebord på offentlig serveringssted, mot 6 av 10 ved NHO Reiselivs forrige undersøkelse i 2016.

Desember er fortsatt toppmåneden, men andelen som skal på julebord i november, har økt med 11 prosentpoeng siden julebordsgallupen i 2016.

NHO Reiseliv har vært i kontakt med flere medlemsrestauranter som melder om flere julebordsbestillinger enn i fjor. En av dem er Selskap & Serveringsgruppen AS, som eier seks serveringssteder, deriblant Justisen og Stratos i Oslo.

– Vi har flere bestillinger enn i fjor, fordelt på tre uker i november, to i desember og tre i januar. Det blir travle uker, sier kommersiell direktør i Selskap & Serveringsgruppen, Ingrid Wik Pettersen.

– Noe vi har merket oss, som er ekstra moro å få bidra med, er at opplevelse, atmosfære og stemning er blitt vel så viktig som god mat og drikke. Flere og flere er opptatt av å skape en spesiell opplevelse, gjerne i unike og stemningsfulle lokaler som ikke er likt noe de har vært på tidligere, eller som ikke er det tradisjonelle julebordet de har vært på før, forteller Pettersen.

Bevissthet rundt alkohol

7 av 10 julebordsgjester - tilsvarende 1,6 millioner nordmenn - skal på julebord som er arrangert av jobben. Disse har i undersøkelsen fått oppfølgingsspørsmålet: «Opplever du at arbeidsgiveren din har endret tilbudet på mengden av gratis alkohol ved julebord de siste årene?».

20 prosent svarer at de har fått mindre gratis alkohol av arbeidsgiver. 54 prosent oppgir at mengden påspandert alkohol er uendret, mens 2 prosent svarer at de har fått mer.

– Fyll er ikke tolerert lenger, og både kvinner og menn skal ha det like hyggelig når man er ute, sier NHO Reiseliv-sjefen.

Les også: Tips for et vellykket julebord – med alkohol

Serveringspersonalet er ikke på menyen

Sammen med Fellesforbundet jobber NHO Reiseliv med å bekjempe seksuell trakassering på norske serverings- og utesteder.

– Serveringspersonalet er ikke på menyen. Dette viktige budskapet håper vi at alle festglade nordmenn tar med seg inn i julebordsesongen, sier Krohn Devold.

– Det er fint at så mange kan samle seg med kolleger og venner i førjulstida. Samtidig er det viktig å huske på at de som serverer oss, faktisk er på jobb. De må få slippe slibrigheter og trakassering fra gjester, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Pressemelding fra NHO Reiseliv

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Julebordsundersøkelsen 2018

* På oppdrag for NHO Reiseliv har Kantar TNS spurt 1060 nordmenn over 18 år om deres julebordplaner.

* 36 prosent av oss skal på ett julebord, 18 prosent skal på to eller tre julebord, 2 prosent skal på flere enn tre julebord. 

* 56 prosent foretrekker å spise pinnekjøtt på julebord, etterfulgt av ribbe med 49 prosent. På tredjeplass kommer tapas med 24 prosent av svarene.

* 7 av 10 julebordsgjester - tilsvarende 1,6 millioner nordmenn - skal på julebord som er arrangert av jobben.

Powered by Labrador CMS