ChristianAndersenHoldenDagRasmussen (2)

NM i institusjonskokkfaget

10 kokker og fem lag skal kjempe om seieren i NM i institusjonskokkfaget for lag under Smak 2014. Det hele avgjøres onsdag 5. februar.

Publisert

<p>Christian Andersen Holden (til høyre) og Dag Rasmussen vant NM i institusjonskokkfaget på Smak i 2011. (Foto: Morten Holt)</p>

Konkurransen går ut på at lagene skal sette sammen en meny som skal serveres i en omsorgsbolig for eldre. Det skal serveres et mellommåltid, lunsj og middag med dessert.

Til mellommåltidet skal byggris være hovedråvare, til lunsj er det kalkunbryst naturell, kikerter, friske urter og Dovreost på menyen, mens til middag skal lagene sette sammen en torskerett, men til middagen skal det også serveres søtpotet, grønnkål og eplejuice. Desserten skal bestå av epler, havrekli, valnøtter og dadler.

Rettene skal være sammensatt med tanke på å oppfylle kriteriene for de kostene som er valgt, både når det gjelder matvarevalg og næringsinnhold, og fire av de 12 beboerne skal ha konsistenstilpasset kost, det vil si puré.

Råvarene skal ikke overstige 55 kroner per person for alle de tre måltidene.

Morten Heiaas er hoveddommer i konkurransen, og har med seg Mari Helene Kårstad (klinisk ernæringsfysiolog), Olga Gunnarsdottir, Michael A. Nielsen og Annika Larson i juryen.

Vinneren får 25 000 kroner for seieren, sølvvinnerne 18 000 kroner og bronsevinnerne 12 000 kroner.

Dyktige kokker med andre rammer og føringer

– Vi ønsker å sette søkelyset på institusjonskokkene, som ikke alltid får like stor oppmerksomhet, sier Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet. (Foto: Morten Holt)

– Her finner du svært dyktige kokker som arbeider over alt i samfunnet, men som ikke kan sammenlignes med restaurantkokkene. De har helt andre føringer og rammer. Vi ønsker å sette søkelyset på institusjonskokkene, som ikke alltid får like stor oppmerksomhet, sier Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet.

Deltakerne i finalen

Her er lagene som skal delta i finalen:

Lag 1: Inger Haugene og Lars Helleborg (Oslo universitetssykehus, hovedkjøkkenet).

Lag 2: Merethe Haugerud og Karina Myrer (Solborg bo- og aktiviseringssenter i Ski).

Lag 3: Bjørn Sandnesmo og Brita Finseth (sykehuset i Namsos)

Lag 4: Ronny Nilsen og Liv Hege Olsen (Hospitalet Betanien i Bergen)

Lag 5: Anja Strømme Fiskerstrand og Unni Gjerde Grøtta (Ålesund sykehus)

Les hvordan det gikk sist gang arrangementet foregikk under Smak her

"
Powered by Labrador CMS