FumesVinofil

17 årganger med kvalitet

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc er et meget godt kjøp: For 100 kroner får du en deilig forfriskning som passer året rundt.

Publisert

Les Fumées Blanches er navnet på tåken som ruller inn over vinmarkene tidlig om morgenen. Denne tåken kjøler ned vindruene, før sola igjen bryter gjennom på formiddagen og sørger for druene blir modne og flotte.

Den store temperaturforskjellen mellom dag og natt gjør at druene utvikler tykke skall, noe som bidrar til økt konsentrasjon av fenoler og dermed større kompleksitet.

François Lurton

François Lurton kikker utover sitt rike. (Foto: Vinofil.no)

François Lurton slektstavle er fra Bordeauxs store vinproduserende familier, og er å regne som en nestor i vinens verden – han har gjort karriere ved å finne riktig type vinmarker til sine smakfulle viner. Da han som ung mann gikk inn i familiegeskjeften på midten av 1980-tallet var han på rett sted i den fantastiske veksten vinforbruket verden har sett siden 1980-talllet på rimelige viner med god kvalitet.

Så et potensial

Med sin far dro han senere til Languedoc-Rousillon for å finne nye vinmarker. Frem til da hadde denne vinregionen vært mer forbundet med kvantitet enn kvalitet, men Lurton så raskt et potensial til å lage utmerkede viner også her. I dag, etter å ha startet sitt eget selskap, er det viner fra nettopp Languedoc-Rousillon som utgjør kjernen i hans virksomhet.

Optimal modning av druene er svært viktig for François Lurton – ikke minst når han jobber med druene til vinene i Les Fumées Blanches-serien. Sauvignon Blanc og Cabernet Sauvignon er begge druer som inneholder store mengder pyraziner, som er en type kjemiske forbindelser som bidrar med vegetale aromaer som for eksempel asparges, solbærblad og stikkelsbær i Sauvignon Blanc og grønn paprika i Cabernet Sauvignon. Når druene blir optimalt modnet reduseres imidlertid disse aromaene til et minimum, slik at man i stedet får fremhevet aromaer av blant annet grapefrukt, sitrus, steinfrukter og hylleblomst i Sauvignon Blanc og røde bær, plommer og urter i Cabernet Sauvignon.

Les Fumées på boks i Norge.

Vinmarkene Les Fumées Blanches kommer fra ligger sør-vest i Frankrike, og 2010-årgangen vant prisen for Best Value i sin klasse i Frankrike i 2011. Kjøp like gjerne bag-in-box’en – denne tåler mange dager i kjøleskapet, og er like god.

Flere varianter

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc har en ren, frisk og fruktig aroma med et hint av sitrusfrukter, blomster og krydder. Den smaker lett av sitrus, hylleblomst og steinfrukter, og har en markert lang ettersmak. Vinen passer perfekt til sjømat, salater og hvitt kjøtt – eller som aperitif på en hyggelig vennesammenkomst. Prøv den for eksempel sammen med blåskjell eller en god rekecocktail.

Les Fumées Blanches finnes også i en rosévariant som er tilgjengelig på både flaske og Bag-in-Box. Rosévinen er laget av 50 prosent Cabernet Sauvignon og 50 prosent Merlot, og blir tappet tidlig på flaske for å bevare friskheten i vinen. Les Fumées Blanches Rosé dufter av rips, røde bær, grapefrukt og hvite blomster, og har en saftig munnfølelse av røde bær og grapefrukt med et hint av sitrus og flott balanse mellom friskhet og fylde. Også rosévarianten av Les Fumées Blanches er fin som aperitif og til salater, men i tillegg passer den godt til både litt mer krydrede retter og desserter med røde bær.

I september lanserer Excellars et helt nytt produkt i Les Fumées Blanches-serien, nemlig Les Fumées Blanches Sparkling – en lett perlende Sauvignon Blanc som passer perfekt som aperitif eller sammen med fisk og skalldyr.

Produktene

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2011, 0,75 l, 100 kroner

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2011 BiB, 3 l , 385 kroner

Les Fumées Blanches Rosé 2011, 0,75 l, 110 kroner

Les Fumées Blanches Rosé 2011 BiB, 3 l, 385 kroner

Les Fumées Blanches Sparkling 2011, 0,75 l, 125 kroner

Nettside norsk importør: Excellars.no

Les mer om vinanbefalingene på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS