HellstrømHvit

Enkelt & perfekt – Eyvind Hellstrøm

Hellstrøm Bon Vin Rouge 2010 ble umiddelbart en salgssuksess i Norge, og for kort tid siden lanserte Hellstrøm sitt hvite alibi i form av en økologisk Chablis fra produsenten Jean Marc Brocard.

Publisert

Perfekt vin til en god bok . (Foto Svein Lindin)

I Norge er vi bortskjemte med god Chablis så vinen ” forsvant ” litt i alle nyhetene som kom i mai og julislippet. Heldigvis har tiden som har gått gjort vinen godt. Med mer tydelig syrlighet og markant fruktighet gjør vinen seg til en vinner.

Området betegnes gjerne ”Gullporten” og ligger i Yonne som en gang også omfattet mesteparten av den gamle provinsen Champagne. Chablis gir den besøkende inntrykk av et område atskilt fra resten av verden – ikke bare fra Burgund, men også fra resten av Frankrike.

I likhet med Champagne – Chablis’ nære nabo i nord – kan Chablis takke et kjølig og høyst usikkert klima for mye av sin suksess. Området har alltid vært vurdert å ligge på grensen for dyrking av Chardonnay, men det er nettopp det kjølige klimaet som har bidratt til å gjøre vinene så enestående i sitt slag. Egentlig er klimaet mer likt Champagne enn Burgund. Hvert eneste år kan det være klimatiske variasjoner – spesielt kampen mot vårfrosten kan være krevende. Da kan tusenvis av oljeovner fyres opp i vinmarken, noe som igjen kan være avgjørende i forhold til suksess eller fiasko. Et annet sikringstiltak er vanningsanlegg hvor vann sprayes over druestokkene og isolerer knoppene i en kapsel av is. Men til tross for slike utfordringer, og dersom det meste klaffer, produserer Chablis hvitviner som rangeres blant de aller beste i verden.

Generøst har Eivind Hellstrøm delt to gode oppskrifter som følger hans nye vin svært godt.

Tartare på laks og kamskjell – med sprøstekt rugbrød

4 rå kamskjell 1 laksefilet 4 østers 2 ss hakket persille 1 lime Salt og pepper Olivenolje Salat

Et lite rugbrød skåret i tynne skiver og toastet i ovnen

Yuzumajones:

2 eggeplommer 1 dl druekjerneolje 1 dl olivenolje 1/5 dl Yuzujuice

Fremgangsmåte: Åpne kamskjell og østers og rens godt. Skjær halvparten av kamskjellene og laksen i tynne, fine skiver. Kutt østers sammen med resten av kamskjellene og laksen i små terninger til tartaren. Lag yuzumajonesen ved å blande eggeplommer med yuzu, salt og pepper, så en gradvis tilsetting av olje. Smak til tartaren med yuzumajones, salt, pepper, persille, olivenolje, limejuice og limezest. Gjør klar salaten og smak til. Legg skivene av kamskjell og laksen på tallerken. Dryss over salt, pepper og olivenolje. Arranger først salaten og så tartaren i senter av kamskjell og laks og server med toastet rugbrød.

Grillet sjøkreps

8-12 rå, store sjøkreps 1 ss finhakket estragon 1 ss finhakket hvitløk 1 ss finhakket ingefær 4 ss god olivenolje

Fremgangsmåte: Del sjøkrepsene på langs med en stor kjøkkenkniv. Ta ut paven øverst i hodet og fjern strengen i halepartiet. Legg de halve sjøkrepsene med skallsiden ned på grill eller i grillpanne, og stek noen få minutter kun på skallsiden. Fordel estragon, hvitløk og ingefær over krepsen mens den steker. Legg krepsen på varme tallerkener og hell over noen dråper god olivenolje.

Oppskriftene er beregnet til 4 personer.

Hellstrøm Bon Vin Blanc Chablis 2011

Smaksnotat: Lys gulgrønn farge. Aroma som av nykuttet grønt eple, sitrusskall og lime. God ung fruktighet med tydelig mineralsk karakter. Enda en god vin fra Hellstrøm & Moestue. Terningkast 6, 87 poeng.

Pris: 160 kroner (Vinmonopolet)

Norsk importør: Mostue

Les hele saken på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS