IlFiascoopptog

Få den ekte italienske stemningen

Il fiasco, den tykkmagete vinflasken trukket med bast, var lenge symbolet på det gode liv. Og det gode liv fantes i Italia, nærmere bestemt i Toscana som var hjemstavn for denne lett gjenkjennelige flasketypen.

Publisert

Il Fiasco-opptog i Italia. (Foto: Vinofil.no)

Som til og med var samleobjekt til langt utover 70-tallet. Og som sørget for et på den tiden eksotisk innslag i mangt et norsk hjem. Den utskjelte bastflasken har en langt mer gloriøs historie enn du skulle tro. Den fortjener derfor ikke å gå inn i historien som et synonym med billig chianti.

Men bastflasken er mye eldre enn det. Når den oppstod, er imidlertid ikke helt sikkert, men dens historiske verdi er godt dokumentert gjennom mange kunstverk. Bakgrunnen for bastbekledningen er nok knyttet til det faktum at flasken trengte ekstra støtte – selv etter at glassblåserne lyktes å gjøre bunnen flat. Men den bød fortsatt på store problemer under transport. Derfor beholdt den lenge den lokal tilknytningen.

Chianti

Sentralt i regionen Toscana – ikke bare geografisk – er Chianti. Chianti er det mest omfattende området, og det produserer rundt regnet 1,5 millioner hektoliter rødvin. Chianti omfatter mye av det sentrale Toscana, men området er heldigvis oppdelt i følgende sju underområder: Classico, Rufina, Colli Fiortini, Colline Pisane, Montalbano, Colli Senesi og Colli Aretini. Classico er Chiantis kjerneområde, og er det sentrale området mellom Firenze og Sienna, som først ble skildret i 1716, og som sist fikk området definert litt mer detaljert i 1932.

Chianti Classico er senteret for utvikling, eksperimentering og fornyelse. Radda er hovedbyen for Conzorzio della Gallo Nero, som er en sammenslutning av produsenter av Chianti Classico. Konsortiets symbol, den svarte hanen, smykker flaskene og sees over alt i området

Chianti Rufina

Scopetani S.R.L. ble grunnlagt i 1930 av Giulio Gerardo Scopetani, som dengang startet virksomheten i en liten, men effektiv vingård i sentrum av Rufina.Lenge var det Guido Graziano Scopetani som sørger for eksporten av vinene til hele verden, men i dag er eiendommen kjøpt opp av Grati familien som har sitt hovedsete i Rufina.

Eiendommen har i dag sin egen vinmaker og jobber hardt for å kunne levere gode drikkevenlige viner til en hygglig pris. Mesteparten av druene kommer fra sin egene vinmarker og resten blir kjøpt på kontrakt fra nærliggende bønder i og rundt Rufina. Chianti Rufina, er den minste men sannsynligvis den eldste av de sju Chianti-appellasjonene.

Smaksnotat: Middels blålilla farge. Aroma som av kirsebær, plommer og steinfrukt. Frisk og saftig med behagelige tanniner. Fast fruktig fruktig ettersmak Nostaligisk utseende med klassisk smakfullt innhold! Passer godt til lam, sterarinlys og godt selskap. Terningkast 6, 85 poeng.

Les mer på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS